5tippaszaritogephelyeshasznalatahoz
Otthon Vásárlás

5 tipp a szárítógép helyes használatához

Egy szárítógépet nemcsak beszerezni kell, de megfelelően használni is. Habár elsőre igen egyszerű masinának tűnnek, számtalan praktika létezik, hogy jóval hatékonyabbá váljon a szárítás – na és persze sokáig élvezhessük magunkon kedvenc ruhaneműinket.

Mire érdemes odafigyelnünk a használat során?

1. Megfelelő program kiválasztása

Sajnos nagyon nem mindegy milyen programon szárítjuk a ruhákat: a selyem textília például egészen más hőfokot kíván meg, mint egy sportruházat. A modern szárítógépek már olyan fejlett programokkal vannak felruházva, amelyek képesek alkalmazkodni a különféle anyagok sajátosságaihoz. Ha képtelenek vagyunk eligazodni a ruhák címkéjén, vagy nem tudjuk, hogy melyik textíliához melyik programot indítsuk el, akkor ígéretes választás lehet egy Miele szárítógép. A szárítási asszisztens segít majd nekünk a program kiválasztásában.

2. Optimális töltetmennyiség

Elég sok háztartásban okoz fejtörést a megfelelő ruhamennyiség betöltése: hol túl sokra sikeredik, hol túl kevésre. Az előbbi esetben nem biztos, hogy minden ruhaneműt át tud majd járni a levegő. Arról nem is beszélve, hogy egy súlyos töltetmennyiség a szárítógépet is meg fogja terhelni. A túl kicsi töltetnél pedig előfordulhat, hogy túlszáradnak a ruhák. Egy Miele szárítógép például a súly-és nedvességszenzoroknak köszönhetően a várható legoptimálisabb szárítási paramétereket állítja be nekünk.

3. A túl sok öblítő mellőzése

Szinte minden ember imádja, ha illatoznak a ruhái – éppen ezért már a mosásnál hajlamosak vagyunk túl sokat elhasználni az öblítőből. Egyrészt bizonyos öblítőfajták eltömíthetik a szárítógép szűrőit, másrészt pedig a szárítás hatékonysága is eredménytelenebb lehet, mivel jobban megmaradhat a víz a textíliákban. Egy Miele szárítógép bevetésével akár az öblítőtől is megválhatunk: a beépített FragranceDos illatosító rendszer gondoskodik a lenyűgözően friss illatú ruhákról.

4. Ruhák kiszedése a program végeztével

Valószínűleg mindenkivel megesett már legalább egyszer, hogy elfelejtette vagy nem tudta kivenni a szárítógépből a ruhákat. Mivel egy idő után kihűlnek az egymásba gabalyodott textíliák, könnyen meg tudnak gyűrődni. Ha nem akarunk a vasalással bajlódni, akkor érdemes úgy időzíteni a szárítást, amikor biztosan otthon vagyunk. De akár beszerezhetünk egy olyan szárítógépet is, amivel megoldódnak az ilyesfajta gondjaink. Egy Miele szárítógép például késleltetett indítással és gyűrődésvédelemmel is rendelkezik. Az utóbbi azt jelenti, hogy a szárítási program végeztével a készülék időnként átforgatja majd a ruhákat – megakadályozva ezzel a felesleges gyűrődést.

5. Rendszeres karbantartás

Még a szakszerű használat mellett is szükség lesz a szárítógépek karbantartására. Ez a lépés ugyanis elengedhetetlen a készülék élettartama szempontjából. A szárítás után összegyűlt vizet például ki kell üríteni, a textíliákból hátramaradt szöszöket el kell távolítani, a szűrőket pedig érdemes időnként megtisztítani. Egy Miele szárítógép választásával a karbantartás is gyerekjáték lesz. A beépített kondenzvíz-elvezetés gondoskodik helyettünk a tartály kiürítéséről. A kettős szálszűrő még a legkisebb textilszálakat is összegyűjti, a karbantartásmentes hőcserélő szűrőrendszere pedig nem igényel tisztítást.