Nápoly látnivalók
Utazás

Nápoly látnivalók

Nápoly egyre népszerűbb olasz úti célpontja a Vezúv csak egy kőhajításnyira van. A több ezer éves történelmi látnivalói akár egy rövidkiruccanás keretében bejárhatók. A város jelképének számító Castel Nuovo várkápolna Világörökség helyszín, vagy a tufába vájt katakombák mellett számos palota és jelentős múzeumok fogadják a mindig nyüzsgő városba érkezőket. Egy pár nappal megtoldva már olyan világszenzációs helyekre is eljuthatunk, mint Herculaneum és Pompeji.

Nápoly történelmét számos civilizáció befolyásolt, egészen a görögökig visszanyúló történelem mellett a bizánci, az francia a spanyol, de még az osztrák uralom is nyomot hagyott. A városképét és a térség életét egyaránt meghatározza a Vezúv, amely már a 19. századtól a vulkánturizmust indította be. A gyönyörű tengerparti város Positano alig ötven kilométerre található. A közeli romvárosokba Pompeiibe és Herculaneumba vonattal és autóbusszal juthatunk el.

Legjobb látnivalók Nápolyban

A város egykori nagy uralkodódinasztiákat szolgált ki, amelyek mindegyike itt hagyta a maga jellegzetes kézjegyét az időnek és az igényeiknek megfelelően. Hol vannak a legfontosabb Nápoly látnivalók?

Castel Nouvo

Az öttornyú Castel Nouvo a Piazza del Municipio déli oldalán található, az egykori királyok és helytartók rezidenciául szolgált. Eredetileg az Anjouk építették 1272-ben, az aragóniaiak idején toronnyal bővült, majd az ünnepélyes bevonulás tiszteletére egy reneszánsz diadalívvel is kiegészült.

Kikötő

Nápoly Dél-Olaszország egyik legjelentősebb tengeri kikötője, amelyet a hullámtörők és mólók különálló medencékre és dokkokra osztja, az év bármely időszakában és napszakában pezsgő élet jellemzi. A tengerparti sétánya a Lungomare, amely egészen 2,4 kilométer hosszan húzódik a part mentén. A sétányon számtalan kávézó és bár található, ideális a Vezúv és a kék öbölben való gyönyörködésre. A Castel Ovo a legrégebbi nápolyi kastély, egy egykori görög, majd római erőd helyén épült a 15. században. A kastély népszerű úti célja az ide látogató turistáknak.

Bourbon-alagút

A Borbonico-alagút a Bourbonokhoz fűződik. Az 1859-es években kezdődött meg az építése, de sosem fejezték be. A célja az volt, hogy királyi vár védelmére a laktanyában lévő katonák átjárását biztosítsa. A második világháborúban, és a bombázások idején menedékhelyként, és óvóhelyként használtak, de egy sürgősségi kórház is működött a falai között. Az alagút bejárására különféle túrák keretében nyílik lehetőség, például normál, kaland és akár éjszakai látogatást is szerveznek.

Capodimonte királyi palota és múzeum

A Palazzo Reale Nápoly egyik legimpozánsabb terén a Piazza del Plebiscito-n található. A tér nevezetes épülete még a Reale san Francesco di Paola-bazilika. Nápoly négy palotáinak egyike, amely a Bourbonok rezidenciája volt. A hosszú homlokzatán 8 nápolyi uralkodó márványszobra látható. Az épület nevezetes a belső térben lévő márványlépcsőjéről. A királyi lakrészekben a Bourbon és a Savoy dinasztia idején használt bútorok, kárpitok és egyéb személyes használati tárgyak, értékes porcelánok láthatók. A palotát övező park egykor királyi vadászterület volt. A palota múzeumként látogatható, ahol található a Titian uralkodó család portrégyűjteménye, emellett a 17. 18. századi nápolyi művészek alkotásait.

Catacomba San Gennaro

Az első nápolyi keresztények és püspökeinek temetkezési helye. A katakombák két egymást átfedő szinten vannak elhelyezve, amelyek rendkívül tágas térrel rendelkeznek, amely nem igazán jellemző a római katakombákra. A sír valószínűleg a 2. századra nyúlik vissza, és egy nemesi család temetkezési helye lehetett. Az alsó katakomba a tufába vájt sűrű hálózat, ahol általában 15-22 fokos hőmérséklet van, a felső rész pedig a püspökök temetkezési helyéül szolgált.

Museo Capella Sansevero

A kápolna Nápoly egyik legnépszerűbb múzeuma. Nevezetes a Fátyolos Krisztus szoborról, a pincéjében lévő bizarr csontvázakról.

Spacca Napoli

A hosszú egyenes római út a város történelmi épületei mentén húzódik. A Piazza Gesú Nuovo térnél indul, és számos üzlet, tér határolja.

Utazás Olaszországban

Arezzo

További utazási ötletek

Karlsruhe