kréta látnivalók
Utazás

Kréta látnivalók

Kréta Görögország legnagyobb, szigete, mind kultúrában, mind látnivalókban gazdag. Több mint ezer kilométert meghaladó partszakasza változatos, kék zászlós strandok találhatók, amelyek Kréta fő turisztikai adottságai is egyben. Krétára már közvetlenül Chania és Heraklion repülőterére is repülhetünk.

A Földközi-tenger paradicsoma napsütötte tájakkal és kellemes mediterrán éghajlattal évről évre vonzó úti célpontja a nyaralóknak. A szigetet nyugodt azúrkék víz veszi körül, amelyek partján igéző halászkikötők, és történelmi falvak sorakoznak. Habár a turisták számára a strandolás az elsődleges szempont, Kréta vidéki települései számos látnivalókat kínálnak: bizánci kápolnákat, középkori kolostorokat, velencei kikötőket, erődöket és régészeti lelőhelyeket, amelyek igen fotogének az élettel teli színek miatt. Krétán már a bronzkorban a minószi civilizáció virágzott, de a hódítók a dór görögöktől, az oszmán törökökig nyomot hagytak a szigeten, amelyek a műemlékekben feltűnnek.

A legendás görög szél a meltemi

A sziget sajátságos elhelyezkedése révén az időjárása különböző módon változik. Az északi parkvidéken a legendás görög szél a meltemi szél fúj májustól egész szeptemberig, amely különösen azért érdekes, mivel Kréta legtöbb nyaralóhelye az északi parton található. A szél miatt ezen a partvidéken jóval magasabbak a hullámok gyakran esővel és viharokkal párosul, míg déli irányba fújva, ott jóval kedvezőbbek a nyaralási feltételek.

A déli parton néha Afrika irányából érkezik a szél, amely gyakran homokviharral és forrósággal jár, általánosságban a déli partszakasz hőmérséklete jóval magasabb és a középső hegyvidékes tájai szintén szelesek, amelyre például Heraklionból a déli part felé vezető úton található szikla neve, a „viharok anyja” név is utal.

Kréta legszebb látnivalói

Kréta északi felében találhatók a népszerű kikötővárosok és turisztikai célpontok, mint Rethymnon, Iraklio, Aigos Nikolaos, és Chania, ezért a nyugalmasabb nyaralást kedvelőknek érdemes a déli part kevésbé nyüzsgő településeit választani.

Elafonissi strandja

Kréta délnyugati részén egy viszonylag eldugott helyen található Elafonissi strandja, amely lenyűgöző színe miatt talán a legszebb strand Krétán. Különlegességét annak köszönheti, hogy az apró korall és kagylódarabokkal teli homok a napfény hatására rózsaszín árnyalatot vesz fel. A sekély vízű partszakasz népszerű a kisgyerekes nyaralók körében.

Elafonisi strand

Agios Nikolaos városa

Agios Nikolaos a fővárostól alig 65 km távolságra található, népszerű település a gyönyörű fekvése, és kékzászlós strandjai miatt. A három domboldalra épült város különleges látnivalói közé tartozik a sziklákkal övezett Voulismeni-tó, valamint a település nyüzsgő tengerparti kikötője, ahonnan a legtöbb kirándulóhajó is indul. Érdemes felkeresni a Mirabello-öbölben magasodó apró Spinalonga-szigetet, ahol 17. századi velencei erődítmény romok találhatók. A város csodálatos hangulata sokakat ejt rabul, élénk éjszakai élet van a kikötőt szegélyező éttermekben és a vásárlóktól nyüzsgő üzletekben.

Agios Nikolaos

Balos-lagúna

Kréta legtöbbet fotózott természeti látványossága a Balos-lagúna, amely Kissamos város közelében fekszik. Az Elafonissi strandhoz hasonló a rózsaszínes homok található, és lenyűgöző kilátás miatt népszerű a turisták körében.

Samaria-szurdok

A Kréta szigetén lévő Samaria-szurdok nemcsak a sziget, de Görögország kiemelkedő természeti látványossága. Maga a festői szurdok 16 km hosszú, de a szélessége néhol csak 4 m. A Samaria Nemzeti Park része, nyáron vezetett túrák indulnak Réthymnonból és Chania felől. Érdemes a túrára megfelelő cipővel készülni, hiszen a terep meglehetősen változatos, meredek, sziklás útvonalon visz keresztül.

Samaria-szurdok