papírtáska
Vásárlás

A környezetbarát papírtáska előnyei

Egyre divatosabbá válnak a papírtáskák, a papír reklámszatyrok – pedig tudjuk, nem olyan egyszerű az embereknek lemondani a nagy áruházakban „osztogatott” ingyen nejlon zacskókról. Egyre többen állnak azonban a pénztár előtt előre előkészített vászontáskával, jó minőségű papírzacskóval, vagy egy régi, már használt nejlonnal – ami még mindig jobb, mintha újat kérnének és csak gyarapítanák otthon őket –, sőt néhány helyen már az is megtörtént, hogy a nejlon nincs ingyen. Ezzel például már sikerült kiszűrni azokat, akiknek szükségtelen a zacskó, hiszen csak az fogja megvásárolni, akinek tényleg kell. Néhány gyógyszertárról hallottuk, hogy elkezdték reklám papírtasakokban, papírzacskókban adni termékeiket. A papírtáskára is lehet nyomtatni reklámot, és ha a papírt választjuk a nejlon helyett, akkor egy teknőst meg is mentettünk. A tudatos vásárló, a tudatos eladó környezetbarát papírtáskába fog pakolni, vagy pakoltatni.

A műanyag zacskó a teknősök halála

Amikor elveszel egy műanyag zacskót, gondolj arra, hogy az majdnem olyan, mintha megöltél volna egy teknőst. Amikor megveszel vagy elveszel egy papírtáskát, akkor gondolj arra, hogy ezzel megmentetted egy teknős életét! A környezetvédők szerint ugyanis arról van szó, hogy a tengerbe kerülő műanyag hulladékot – amelyekhez a műanyag zacskó is tartozik – az áramlatok összesodorják és egy idő után szőnyeget képeznek a tenger mélyén. Ezekbe gabalyodnak bele a tengeri állatok, madarak, teknősök, vagy azt hiszik hogy táplálék és megeszik azt.

A legnagyobb problémát talán az okozza, hogy sokszor feleslegesen döntünk a nejlonzacskó használata mellett. Sokszor nincs szükségünk 3 zacskóra, elég lenne egy, de mivel ingyen van, ezért az a tapasztalat, hogy gondolkodás nélkül visszük magunkkal. Erről számolnak be a nagy áruházakban dolgozók. Ebben az esetben talán nem csak a vásárlókat kell(ene) okolni – bár a tudatos vásárló nyugodtan vihetne magával papírtáskát vagy vászontáskát, amelyek még kényelmesebbek és erősebbek is mint a nejlonzacskók – hanem az üzletláncokat – vagyis azok vezetőit –, akik fittyet hányva az élővilágra továbbra is az ingyen zacskókkal tömik vásárlóik karjait. Talán őket kellene rávenni arra, hogy váltsanak, hogy ezentúl papírtáskákkal, papír reklámszatyrokkal lássák el a vásárlóikat.

Erre van/lenne lehetőség – lehet a papírtáskát is címkével, logóval, emblémával, felirattal ellátni. Itt van például több cimke webáruház, ahonnan emblémával, feliratozva is lehet rendelni olyan papírtáskát, amelyet a cég kitalál magának.

Tudatosan papírtáskával

Az észrevételek szerint a vásárlók is egyre tudatosabban keresik a környezetbarát megoldásokat. Egyre több szó esik a környezetvédelem fontosságáról, egyre többen értik meg, hogy tényleg mennyire fontos az, hogy foglalkozzunk azzal a hellyel, ahol élünk. A „sok kicsi sokra megy” elve talán elkezd lassan működni, talán felfogják az emberek, hogy igen, egy lépés is rendkívül sokat számít. A környezetbarát csomagolás, a papírtáskák használata például az egyik ilyen lépés.

A papírtáska használata többszörösen is környezetbarát megoldásnak bizonyul, hiszen olyan anyagból készül, amely minden probléma nélkül lebomlik a természetben és újrahasznosítható is. A papírtáska alapanyaga a cellulóz, amely a természetben is sok helyen előfordul. Ennek köszönheti a táska, hogy képes lebomlani – ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy gondolkodás nélkül a kuka mellé kell dobni, mert sok termék tartalmaz még olyan festékanyagokat, amelyek nem környezetbarátok. Fontos, hogy a papírtáskát a szelektív hulladékgyűjtő felé vigyük, hiszen a másik pozitív tulajdonsága, hogy a szemét papírtáska egy új papírból készült termék alapanyaga lehet. Ez a papírtáska lényege, hogy még eldobás után sem kerül a tenger mélyére, hiszen vagy lebomlik, vagy egyszerűen új termék készül belőle.

Válasszuk a papírtáskát és óvjuk élővilágunkat.