melanoma
Egészség

Fájdalmas és viszkető foltok: bőrrák jelei is lehetnek

Paget-kór

A bőrrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés, és évről évre egyre több ember diagnosztizálnak vele. Legveszélyesebb fajtája a melanóma, és egy új kutatás szerint nem árt, ha kivizsgáltatjuk a bőrünkön található fájdalmas vagy viszkető foltokat, mert bizony e betegség tünetei is lehetnek.

A tanulmány Dr. Gil Yosipovitch, a Temple University School of Medicine első számú bőrgyógyászának vezetésével készült.

Fáj, viszket, vagy mindkettő

A kutatás során 268 beteget faggattak ki, akik testén összesen 350 elváltozás volt megfigyelhető. A nekik szegezett kérdések lényege az volt, hogy a bőrelváltozások milyen szintű fájdalommal és viszketéssel jártak. A válaszokból kiderült, hogy a betegek több mint egyharmada tapasztalt a rákos elváltozások területén viszketést, fájdalmat viszont kevesebben, a megkérdezettek egyharmada érzett.

Szép számmal akadtak olyanok is, akik mindkét tünetet – a viszketést és a fájdalmat is – tapasztalták.

A bőrrák kezdeti stádiumában eredményesen kezelhető!

Nagyon fontos, hogy ha bármilyen bőrelváltozást, szokatlan jelenséget tapasztalunk kültakarónkon, mindenképpen nézessük meg bőrgyógyásszal, mert az előrehaladott állapotban lévő bőrrák könnyen képez áttéteket, és jelentősen csökken a túlélési esély!

A bőrrák megelőző állapota a Paget-kór. Ez kezelés nélkül minden esetben daganatos megbetegedéshez vezet, lássuk, melyek a fő tünetei:

  • Ekcémához hasonló, bőrirritációs tünetek
  • Lassan növekvő, kipirosodott bőrfelület
  • Az elváltozás nyomásérzékeny, színe pirosas, fehéres vagy rózsaszínes
  • Széle élesen elhatárolható a környezetétől
  • Kései stádiumában a folt tetején fehér felrakódások keletkeznek

A Paget-kór megjelenése az apokrin mirigyek (illatmirigyek) közelében valószínűbb: az emlő és a pénisz bőrén, a végbélnyílás környékén, a gáttéjékon és a külső nemi szerveken. Néha kifejlődhet a köldök és a hónalj területén is.

A Paget kór jellemzően 60 éves kor fölött alakul ki. Diagnózisához szövettani vizsgálat szükséges, az elváltozást ezt követően sebészi úton távolítják el.