Szerencsejáték függőség kezelése
Egészség

Szerencsejáték függőség kezelése

A szerencsejáték függőség kezelése fontos társadalmi érdek, mivel a függőség nem csak a személy, hanem annak családja életére is negatív hatással van. A függőség miatt előbb utóbb súlyos anyagi gondok keletkeznek, ugyanakkor ezekkel párhuzamosan életmódbeli problémák is kialakulnak. A leszokás sokszor még egy szakember segítsége mellett is átmeneti, mivel ha adottak a lehetőségek, akkor könnyen visszatér az illető a szenvedélyéhez a szerencsejátékhoz.

Mit jelent a szerencsejáték függőség?

Habár a köztudatban még kevéssé van jelen, de a szerencsejáték függőség hivatalosan is diagnosztizálható mentális betegség. Azon viselkedési addikciók közé tartozik, amikor a függő személy elveszti a kontrollt a játék hevében, és nem képes a külvilágot megfelelően érzékelni.

Egy ördögi kör is egyben: a függősége miatt bűntudatot érez, de mivel a játék közben a problémáiról is képes megfeledkezni, így a folyamatos vesztések ellenére is újból visszatér a játékhoz.

Szerencsejáték függőség

Miért nehéz a kezelése?

A játékfüggők egy része tisztában vannak a szenvedélye károsságával, és gyakran próbálják mérsékelni a játék mennyiségét, de sajnos megfelelő kezelés nélkül ez ritkán vezet eredményre. De közülük sokan úgy gondolják, hogy nem káros mértékű (még) a játékszenvedélyük és segítségre sincs szükségük. Az addiktológus szakember nélkül nagyon nehéz a szenvedélyt legyőzni, ráadásul a visszaesés is gyakori.

Kik hajlamosak a szerencsejáték függőségre?

Általában férfiakra jellemző viselkedési függőség, de azért a nők körében is előfordul. Gyakran tévesen úgy gondolják, hogy ez csak a tehetősök problémája, pedig a kutatások szerint a vidéken élő, alacsony iskolai végzettségű, a nehéz pénzügyi körülmények között élők körében a leggyakoribb. Gyakran párosul alkohol és/vagy drogfüggőséggel is.

Miért veszélyeztetettek a kiskorúak?

A tapasztalatok szerint jóval könnyebben válnak szerencsejáték függővé azok, akiknél a családban valamilyen függőség előfordul, de az öröklött tulajdonságoknak, a stressznek, a stressz kezelésnek is szerepe lehet. A kiskorúak körében a videojáték használata ma aggasztó mértékben nő, és a használati zavar könnyebben kialakulhat – a függőség, a kontrollvesztő viselkedés, amely összességében a későbbi szerencsejáték függőség kialakulását is eredményezheti.

Milyen a szerencsejáték függő életvitele?

Fontos tudni, hogy a legtöbben nem ismerik el a viselkedési zavarukat, vagy nincsenek is tudatában. A függőség – mint általában – folyamatosan és alattomosan alakul ki, először alkalmi játékokkal és kisebb tétekkel. Később egyre gyakrabban kockáztatnak, és ezzel együtt a téteket is emelik. Előbb utóbb az egyén életét a játék kezdi uralni. A kábítószer függőséghez hasonlóan nagyon erős vágyakozást éreznek bármilyen akadályoztatás esetén. Aztán ha játékra kerül a sor, akkor nem képesek a viselkedést szabályozni (kontrollvesztés) sem időben, sem pénzben sem mennyiségben. Állandósulnak a hangulatzavarok, a felpörgöttebb időszakaiban megnő a kockázatvállalási hajlamuk, és még nagyobb tétekben és gyakorisággal játszanak.

Szerencsejáték függőség kezelése gyógyítása

Mit érzékel a környezet?

A család és a környezete számára nem csak az tűnik fel, hogy a függő gondolatai kényszeresen játék körül forognak. Bár a problémáját titkolja, és igyekszik a súlyosságát tompítani, könnyen feltűnik a költekező viselkedés, másrészt rendszeressé válik az illető folyamatos pénzzavara, és a kölcsönkéregetése is a családtagoktól, kollégáktól és ismerősöktől.

Milyen tünetei vannak a szerencsejáték függőségnek?

A felsoroltak mellett vannak általános és kísérő tünetek is. Sokszor nehéz pontosan beazonosítani, és több tünet együtt is jelentkezhet.

Intő jel lehet, ha azt tapasztaljuk, hogy megváltozik az illető hétköznapi életvitele, vagy elhanyagolja a munkáját, a tanulmányait. Kísérő tünetként jelentkezhet az állandó fáradtság, vagy feltűnő, hogy nem tud figyelni, koncentrálni a feladatokra. Árulkodó lehet, ha az illető napirendje felborul, vagy megváltozik az időérzékelése.

Miért érdemes szakembert igénybe venni?

Az addiktológiai tanácsadás, konzultáció az egyik hatékony módja a függőségtől való szabadulásnak, amelyet befolyásol az előforduló tünetek, a betegség súlyossága, a pszichés állapota, vagy a függőség szintje.

Fotók: https://kurtilaszlo.eu/