Az amerikai palacsinta az amerikai reggeli fogásai közé tartozik, a tápláló finom fogás világszerte nagy népszerűségnek örvend.
A palacsinta eredete az ókorba nyúlik vissza, az egyik legkorábbi eredetű széles körben használt- készített gabonaétel volt. Magyarországon az első palacsinta receptek az erdélyi fejedelemség főszakácsának 16. században megírt szakácskönyvében található meg. Az ekkoriban fogyasztott palacsintát eltérően a mai desszertként fogyasztott változatához sósan pirított szalonna szeletekkel, és káposztával fogyasztották, a hideg hónapok alatt laktató főételként tálalták.
Számos nemzet vallja a saját specialitásának, és az összetevői országonként változnak. Amerikában az 1700-as évek végén honosodott meg a palacsinta, az alaprecept sokat tökéletesedett és rövidesen a legnépszerűbb ételek közé tartozott.
A palacsinta nap a Pancake Day a farsangi időszak végén a Húsvét előtti nagyböjt időszakában a húshagyó kedd napján tartják. A hagyományok szerint ezen a napon sütöttek palacsintát a maradék lisztből, tojásból, cukorból és vajból.
A világ számos országában ünneplik a palacsinta napját, és a hagyományokat követve versenyeket is rendeznek.
Az amerikai palacsinta abban különbözik a közép-európában sütött palacsintáktól, hogy kisebb az átmérője, és vastagabb szellősebb tésztából állítják elő. A tészta összeállításához kelesztő hatású anyagot használnak, általában szódabikarbonát, vagy sütőport, és a sütéséhez vajat, margarint használnak.
Az amerikai palacsintákat gyakran sült szalonnával és édes juharsziruppal fogyasztják, míg az európai konyhákban általában töltelékkel gazdagítják.
A palacsinta eredete az ókorba nyúlik vissza, az egyik legkorábbi eredetű széles körben használt- készített gabonaétel volt.
Az amerikai palacsintáknak édes és sós változata egyaránt elterjed, az édes változatához a juharszirupon kívül csokoládéöntettel, különféle bogyós gyümölcsökkel, és lekvárral gazdagítják. A sós változatához általában bacont kínálnak.
Az amerikai reggelik tartalmas, kalóriában gazdag fogásokból állnak, amelyek napjainkban is a következő fogásokat tartalmazza: buggyantott (posírozott) tojás, sült tojás, bacon, vagy kolbász, pirítós, kenyérszeletek, vaj, lekvár, amerikai palacsinta juharsziruppal, kukoricapehely, italként narancslé, tea és kávé található a reggeliző asztalon.
Az amerikai palacsinta elkészítése
Tésztája hasonlóan készült az itthon készült változatához, de a liszttel el kell vegyíteni a szódabikarbonát, vagy sütőport. A száraz és nedves anyagok kiméréséhez elegendő egy csésze. Mivel a tészta alapanyaga tartalmaz zsiradékot, vajat, így teflon vagy kerámia bevonatú serpenyőben sütve csak minimális mennyiségű olajjal vagy olvasztott vajjal kell megkenni az edényt. Vajjal való sütésnél vigyázni kel a sütés hőfokára, mivel sokkal gyorsabban ég.
Az amerikai palacsinta sütésének egyik fortélya, hogy addig kell sütni, amíg a felszínén kis légbuborékok meg nem jelennek. Ha elérte a megfelelő állagot, ezt követően egy határozott mozdulattal, egy széles fakanál segítségével könnyen átfordítható a másik oldalára.
Az amerikai palacsinta tálalása
Az édes változatát juharsziruppal meglocsolva tálalják, de csokoládéöntetet, tejszínhabot, pudingot, lekvárt, mézet is lehet mellé kínálni. A tálalás része a különféle gyümölcsök gazdag választéka: az erdei gyümölcsök mellett kitűnően párosítható eper, banán darabkákkal, és a tetejüket tört csonthéjas magvakkal is meg lehet szórni.
Amerika palacsinta alaprecept
A palacsinta receptek közül számos variációja ismert. Az alábbi egy kipróbált tipikus recept, amellyel rövid idő alatt készíthető el az édesség.
Hozzávalók:2 csésze (480 ml) liszt, 2 és fél teáskanál sütőpor, fél teáskanál só, másfél csésze (360 ml) tej, 1 tojás alig összekeverve, 2 evőkanál olvasztott vaj, és olaj, vagy vaj a kikenéshez.
Elkészítése: Egy keverőedénybe szitáljuk a lisztet, és keverjük hozzá a sütőport, és a sót. Egy másik edényben a tojást keverjük össze a tejjel, és adjuk hozzá a száraz anyagokat, majd keverjük simára. Adjuk hozzá az olvasztott vajat. A felforrósított olajozott serpenyőben, vagy palacsintasütőben süssük meg. Egy palacsintához ¼ csésze tésztát (60 ml-t) használjunk. Süssük aranybarnára, majd fordítsuk át és a másik oldalát is süssük meg.
Recept: https://foodandwine.hu/2014/06/04/amerikai-palacsinta-prima-amerikai-palacsinta-receptek/
Sós amerikai palacsinta
A sós változat elkészítése is egyszerű, számos receptvariáció áll rendelkezésre. Legegyszerűbben úgy készíthető, ha a bevált alapreceptet úgy módosítjuk, hogy a zsiradék(vaj/olaj) helyett a baconból kisült zsiradékot használjuk a kenéshez.
Tálalása sült bacon szeletekkel, ízlés szerint nyers salátákkal kitűnő és laktató étel.
Az interneten számos amerikai palacsinta recept ötlet található meg, és videók segíthetnek az elkészítésben. A teljesség igénye nélkül édes-sós-mentes változatokra néhány online recept:
http://www.mindmegette.hu/amerikai-palacsinta-egyszeruen-ii.recept/
https://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/palacsinta/amerikai-palacsinta
https://streetkitchen.hu/a-legjobb-reggelik/klasszikus-amerikai-palacsinta/
http://www.mindmegette.hu/amerikai-palacsinta-glutenmentes-laktozmentes.recept/
https://funzine.hu/2017/08/31/gasztro/ezt-az-etelt-sosem-fogod-megunni-spenotos-amerikai-palacsinta/
Ez is érdekelhet
Kavicskaktusz: Igénytelen szobanövény, amelyet a gyerekek is szívesen gondoznak