levendula gondozása
Otthon Kert

Levendula gondozása: Szakértő tippek

A levendula bámulatos színével, és illatával az egyik legkedveltebb növény, amellyel üde mediterrán hangulatot csempészhetünk be a ház a kert végébe, illetve a kevésbé kihasznált zugába. Olyan terület is alkalmas a telepítésére, amely a tűző napsütés miatt más egynyári számára kibírhatatlan. Virágzása fajonként változó június közepétől akár július közepétől várható.

A levendula igen igénytelen növény, akár kezdő kertészkedők számára is ajánlható. Hazánkban általában a közönséges levendula a Lavandula Angustifolia telepítése gyakori, amelyet francia levendulának is ismernek. Ezzel a fajtával Tihanyi Apátság környékén találkozhatunk. A Pannonhalmi Főapátság viszont az angol levenduláról közismert, népszerű levendula hibrid Lavandula Intermedia-ról.

A levendula számára legideálisabb az olyan kert rész, ahol nagyon erős napfény éri. A legtöbb növénnyel összehasonlítva igen jól tűri a szárazságot, locsolásra csak az erős kánikula idején és az ültetését követő -1-2 hétben van szükség. Árnyékos helyen kevésbé bokrosodik ráadásul jóval kevesebb virágot növeszt. A megfelelő hely mellett már csak arra kell ügyelni, hogy jó vízelvezetésű talajba ültessük. A tápanyagban szegény földben nevelhetjük, fagyra sem érzékeny, viszont a túl sok esőzés esetén jóval gyakoribb a gombás fertőződés.

A levendula gondozása

Ahhoz, hogy szép levendula bokrunk legyen, csak annyit kell tudnunk, hogy tavasz elején kell körülbelül két harmadára a töveket visszametszeni. Ezzel a módszerrel még az idősebb már szétterülő bokrok is szép gömbformájúvá alakíthatók, illetve megfiatalíthatók. Ha a levendula palántákat sűrűn ültetjük egymás mellé, akkor alacsony sövényt is ki tudunk alakítani idővel. Ha díszítősorként telepítenénk, akkor érdemes a töveket egymástól nagyjából fél méteres közönként ültetni.

A levendula szedése

A levendula szüret gyakorlatilag a második metszéssel esik egy időbe. Jó tudni, hogy ha csokorba kötnénk, vagy morzsolt levendulát szeretnénk zsákocskába tölteni, ahhoz még bimbós állapotban kell a betakarítást megkezdeni. A levágott ágakat összekötözve, fejjel lefelé lógatva kell tárolni száraz, hűvös helyiségben. Viszont ha levendula olajat szeretnénk kinyerni, ahhoz már a kinyílt virágokat kell leszedni, és lehető leghamarabb eljuttatni a lepárlóba.

Érdekes írások
Darázs fajták az otthonunk közelében