panel fürdőszoba felújítása
Otthon

Panel fürdőszoba felújítás ötletek

A felújításra váró panellakások száma sajnos mindig nagyobb, mint a tulajdonosok anyagi lehetőségei. A szerény anyagi lehetőségek miatt azt a helyiséget újítjuk fel, amelyik a legjobban rá szorul, amelynek a berendezései unjuk már. Ez a helyiség általában a fürdőszoba.

A panel fürdőszoba felújítása

Nézzük, a felújítás alkalmával mire kell számítanunk. Nézzük, milyen munkafázisokból áll a fürdőszoba felújítása. Igen itt nem elsősorban trükköket, tippeket szeretnénk megosztani, inkább a kivitelezés menetét osztanánk meg, megkönnyítve ezzel a további ötletezést. Mint, minden felújításnál a munka itt is a bontással kezdődik.

Az első a szaniterek, és a csempék és járólapok bontása. Ehhez a munkához szükséges a víz és az elektromos vezetékek lekötése a hálózatról, megelőzendő a baleseteket és az elázásokat.

A kivitelezési árajánlatnak mindjárt meg is van két tétele, a szaniterek, és a burkolatok bontása. Az előbbit egy összegben, míg a másikat négyzetméter árban kapjuk meg.

A bontás végén következik a sitt elszállítása. Ennek a díjazása köbméterenként történik. Itt találkozunk először külön anyagköltséggel és munkadíjjal. Az anyagköltség fedezi a felhasznált sittes zsákok, a lépcsőház állagmegóvó takaróanyagait, illetve az elszállítás költségét. A munkadíj avatott fedezni a sitt összeszedésére, bezsákolására, és a konténerbe hordására fordított munka díját.
A következő lépés az új víz és elektromos kiállások kiépítése.

A hideg és meleg víz, a lefolyók kiépítése a mosdóhoz, kádhoz vagy zuhanykabinhoz, a mosógéphez és esetenként a WC-hez. Az elektromos vezetékek kiépítése a világításnak, a kapcsolóknak, konnektoroknak. Ma már ezeket a tételeket úgynevezett kiállásonként tünteti fel az ajánlattevő. Az anyagköltség az alapszereléshez felhasznált anyagokat, a csövek, a vezetékek és egyéb szerelési segédanyagok árát, a beszerzésükre és a lakásba történő szállításra fordított költségeit hivatott fedezni. A munkadíj egyértelműen a vízszerelő és a villanyszerelő munkájának a díja.
Jöhetnek a kőműves munkák.

Igaz, az eredeti csempék a betonra voltak ragasztva, de a minőségi burkoláshoz egyenes és derékszögű falakra és aljzatra van szükség, így szükség van a vakolásra és az aljzat kiegyenlítésére. A panelfürdőszoba vizes helyiség, ezért szükséges a vízszigetelés is. Ez a szigetelés úgynevezett kenhető szigetelőanyaggal, fóliával történik. Ajánlatos szigetelnünk a teljes padlót és a kád, illetve a zuhany melletti falszakaszokat. A munkák költsége szintén négyzetméter árakban kerül meghatározása, anyagköltség és munkadíj bontásban.

A panelfürdő felújításának a következő fázisa és egyben költségtétele a burkolás. Általában a burkolás költsége azonos a falak és az aljzat burkolásánál. Esetenként egy, burkolási tételként szerepel az ajánlatban. Természetesen szintén anyag és munkadíj bontásban.

Itt álljunk meg egy kicsit az anyagköltségnél. A kivitelezők többsége a burkolólapok, a fugaanyagok beszerzését nem vállalja. Ezeket a tulajdonosnak kell kiválasztania és beszereznie, így az anyagköltség ezek árát nem tartalmazza. De tartalmazza az anyagköltség a ragasztó, a burkolási segédanyagok beszerzési és szállítási költségeit.

Glettelés, festés. Viszonylag kevés festeni való felület marad a fürdőszobában a burkolás után, de csak el kell végezni ezt a munkát is. A négyzetméterenkénti díjazás itt is általános. Szépen alakul a panel fürdőszoba felújítás.

Következhet az úgynevezett szerelvényezés, a szaniterek felszerelése és bekötése, csap javítás vagy szerelés, a kapcsolók, lámpák, konnektorok bekötése. A szerelvényezés díja már jobban változik kivitelezőként. Van, aki a szerelvényezés díját belekalkulálja az alapszerelésbe a víz és a villanyszerelés tekintetében is, van, aki külön tételként szerepelteti az ajánlatban. Ezt ajánlatos a szerződéskötéskor tisztázni. A szaniterek, a csapok, a lámpák és kapcsolók ára viszont nincs benne a kivitelező árajánlatában. Ezeket is a megrendelőnek kell beszereznie.

Ha mindent felszereltünk, bekötöttünk a fürdőszobába, következhetnek az utolsó simítások, javítások és a próbák. Még egyszer ellenőrizzük a lefolyókat, a csapokat, a lámpákat, kapcsolókat. Ha minden rendben van, következhet az átadás és természetesen a végszámla kiállítása.