családjogi ügyvéd
Jog

Miért érdemes válás esetén családjogi ügyvéd segítségét kérni?

A válások száma a múlt évben több mint negyedével emelkedett az azt megelőző évhez képest. A dráma növekedés hátterében álló okok szerteágazóak, de tény, hogy a mai modern társadalomban kevésbé képesek a párok a problémákat közösen megoldani. A kapcsolat megszakadást követően a gyermek elhelyezéséről elsősorban a szülők döntenek, de amennyiben nem sikerül megegyezni, akkor a bíróság mérlegel elsősorban a gyerek érdekeit képviselve.

Miért emelkedik a válások száma?

Egy nemzetközi jogi tanácsadó cég szerint a pandémia idején az Egyesült Királyságban kevesebb, mint ötven százalékkal emelkedett meg, köszönhetően a kényszerű együttlétnek és a pénzügyi nehézségeknek. De sajnos hazánkban sincs másképp, a KSH adatai szerint 2021-ben több mint 18 ezer válás történt. Érdemes a tendencia szempontjából a 2020-as évet vizsgálni (igaz a lezárások miatt bírósági ítélkezés is szünetelt egy ideig), abban az évben csak 15 ezer volt. Bár az élettársi kapcsolatok száma egyre növekedik, ez az időszak az élettársi kapcsolatokat sem kímélte – a válásokhoz képest közülük kétszer többen döntöttek úgy, hogy külön utakon haladnak tovább. A jelenség hátterében az is áll, hogy míg a múltban fokozattan érvényesült a „jóban-rosszban” a kapcsolatokban, addig a mai modern társadalomban kevésbé képesek a párok a konfliktushelyzetben egymás mellett kitartani.

Válni vagy nem válni?

A válás egy hosszú nehéz döntési folyamat, és a tapasztalatok szerint több hónapos fontolgatás is megelőzi a bontókereset beadását. Sokan előbb párkapcsolati tanácsadáson, mediáción is részt vesznek, bízva abban, hogy meg tudják menteni a kapcsolatukat. A statisztikai adatok azonban azt mutatják, hogy a válási szándék nem csak a fiatal házasokat érinti, a jelentős részük a nők változókorára esik, nevezetesen a 40-es éveik végén, 50-es éveikben a jellemző. A válás mindkét fél életét a feje tetejére állítja, ezért kiemelten fontos, hogy a válásról ne könnyelműen, hanem alapos mérlegelés alapján döntsenek.

A gyermek is nyilatkozhat

Talán kevésbé közismert, de a Ptk. alapján az eljárás során – mindkét szülő meghallgatása mellett – a bíróság az ítélőképesség birtokában lévő gyermeket is értesíti (egy bírósági levélben) a nyilatkozattétel lehetőségéről. A változás nem csak hazánkra, de az Unió többi tagállamára vonatkozólag is egységesen került bevezetésre. Az a gyermek van ítélőképesség birtokában a magyar szabályozás szerint, aki az életkorának, értelmi és érzelmi fejlettségének megfelelően képes felfogni az őt érintő tények és döntések súlyát, és tisztában vannak a döntése következményeivel. A gyermeknek így lehetősége van az elhelyezésére irányuló eljárás során, hogy a véleményét megossza a bíróval.

Mi a szülő feladata?

A szülőknek együttműködési és tájékoztatási kötelezettségük van – magáról a nyilatkozattételi lehetőségről, valamint átbeszélni, hogy a gyermek mit szeretne ez ügyben.

Egységes-e a bíróság döntése?

Mivel az ítélkező képesség nem korfüggő, a gyermekek ebben is igen különbözőek. A bíróság mérlegeli, hogy az adott gyermek birtokában van-e, vagy sem, és személyen két esetben hallgatja meg a gyermeket: egyik eset az, amikor a gyermek saját maga kéri, a másik esetben a bíró tartja elengedhetetlennek a tényállás, és egyéb adatok ismeretében.

Szakértők bevonása

Az eljárás során, és a döntésben a bíróságnak elsősorban a gyerek érdekeit kell képviselni. Az elmúlt évek gyakorlata az, hogy a bírák pszichológusok által lebonyolított foglalkozásokon, képzéseken vettek részt annak érdekében, hogy megtanulják, hogy milyen módon kell a gyermeket kérdezni, a meghallgatást lebonyolítani. A Jogászvilág. hu által közölt cikkben egy bírósági vezető említette, hogy sosem kérdezik meg a gyermekektől, hogy melyik szülőnél szeretnének élni, illetve, hogy mit gondolnak, mi legyen szerintük az elhelyezésükre vonatkozó döntés.

A meghallgatás történhet egyrészt személyesen a bíróság által, valamint pszichológus szakértő bevonásával. A tapasztalatok szerint a gyerekek szorongása megfelelő légkör esetén könnyen oldódik, és megnyílnak.

Miért érdemes családjogi ügyvéd segítségét kérni?

Egy tapasztalt családjogi ügyvéd hatékony jogi segítséget nyújt a nehéz döntések meghozatala során, mind családjogi, és polgári jogi ügyekben. Ha olyan ügyvédre van szüksége, aki empatikusan, és szakértelemmel képviseli az érdekeit, akkor ne habozzon! Foglaljon időpontot, vagy érdeklődjön a megadott elérhetőségen.