komondor
Állat

Ősi magyar kutyafajták: a komondor

A kuvaszt és a komondort a honfoglaló magyarok hozták magukkal nyájaik mellett. A kuvaszt vadászatra és terelésre, a komondort őrzésre használták. Mindkettő bátor, kemény kutya, mely szeretetteljes, de határozott gazdák kezébe való. A magyar vizslát a 14-15. században a pannon kopó egyes változataiból alakították az apróvad vadászatára. A török uralom alatt kereszteződött a törökök sárga kutyáival, stabilizálódott a színe és homogénebb lett. Az 1900-as évek elejére háttérbe szorult, s úgy lecsökkent az állománya, hogy nemzeti összefogással sikerült csak ismét életre kelteni. Az 1930-as években drótszőrű változatát is kitenyésztették. A puli, a pumi és a mudi terelő munkakutya, melyek ma is alkalmasak erre. Ennek ellenére alig látunk a juhászok oldalán pulit. A másik két fajta gyakrabban előfordul. Legtöbbjük már házi kedvenc vagy a porták éber őre. Legősibb vadászkutyánk a magyar agár, melyet szintén keletről hoztak magukkal a magyar törzsek, évszázadokon át a lovas vadászatok nélkülözhetetlen szereplője volt. A 19. században átkeresztezték a fajtát az angol agárral, amely küllemét finomította, de belső tulajdonságai, ellenálló-képessége, kitartása megmaradt. A II. világháború után csaknem teljesen eltűnt, nehezen fellelt néhány egyedéből tenyésztették vissza. Az erdélyi kopó elődje a pannon kopó a történelmi Magyarország területén alakult ki a magyarok sárga vadászkutyáiból, melyek az eredetileg itt élő népek kutyáival keveredtek. A II. világháborút követően ez is üldözött fajta lett, csaknem eltűnt, de sikerült néhány egyedet kimenteni Erdély területéről, s újraéleszteni a fajtát Magyarországon és Romániában.

A komondor eredetileg csorda- és házőrző kutya, mely ázsiai eredetű, ősi magyar pásztorkutya fajta. Ősi változata valószínűleg a vándorló, pásztorkodó ősmagyarokkal került a Kárpát-medencébe.

A komondor teste téglalap alakú, a törzshossza a marmagasságának 104-110%-a. Járás közben, vagy ha a komondor figyel valamire, a farkát a hátvonal fölé emelheti. A combjai hosszúak, a mancsai nagyok.Széles, de a testtel arányos feje van. A szemöldökök bozontosak. Fülei a koponya tetején tűzöttek és lelógók. A kanok min. marmagassága 70 cm, a szukáké 65 cm, ezektől csak nagyobbak lehetnek.A mérettől, nemtől és testfelépítéstől függően a komondorok 40-60 kg-ot nyomnak.

komondor

A szőrzete a fajta legjellemzőbb vonása, mely hosszú, durva tapintású fedőszőrzetből és finom, gyapjas, nemezedésre hajlamos aljszőrzetből áll. A nemezes „zsinórok” az évek során egyre hosszabbra nőnek. A szőrszálak a lágyék tetején a 20 cm-t is elérhetik. A háton, az oldalakon, a mellkason min. 15 cm-esek, a fejen kb. 10 cm-esnek. A zsinórok teljes hosszának elérése 3-4 évig is eltarthat. A komondor szőre mindig fehér.

Az alomban 5-10 kölyköt nevel a mama, melyek várható élettartama 12-14 év között van.

A komondorfüggetlen, de visszafogott természetű, kiegyensúlyozott, szívós kutya, mely ma is közel áll a természethez. Önálló gondolkodású, a saját belátása szerint cselekszik, és a döntése az esetek nagy részében helyes, mivel megvan a képessége, hogy megítélje, egy adott személy rossz szándékkal közeledik-e?! Őrzi a territóriumát, és a hívatlan vendégeket nem engedi be. Mindazonáltal nem agresszív, visszafogott kutya, amely ritkán hallatja a hangját. Nagyon bátor és domináns viselkedésű, ezért is tartják kevésbé alkalmasnak kezdő és engedékeny kutyatartók számára. A legszívesebben a „családja” társaságban tartózkodik, de arra is képes, hogy a nap nagy részében saját magát szórakoztassa. Soha nem erőlteti rá magát a gazdájára. A szocializált komondor együtt tud élni más kutyákkal vagy háziállatokkal. Az utcán nem tűri, hogy egy másik kutya fölényeskedjen vele, de ha barátságos módon közelednek hozzá, a jól nevelt komondor is barátságosan reagál. Szereti a gyerekeket, de tudni kell, ha a társaik bántják a „családjába” tartozó kicsiket, a komondor a védelmükre kel. Igen hatékonyan őrzi és védi az otthonát és a családja tagjait, de a rendszeres látogatókat elfogadja. A territóriumán kívül általában senkit sem zaklat.

A komondor szőrzetét nem kefélik vagy fésülik, mivel az lehetetlenné tenné szőrzete nemezedését. A zsinórok azért alakulnak ki, mert az aljszőrzet puha szálai nem hullanak ki, hanem megakadnak a durvább, hosszabb fedőszőrszálak között. A komondorszőrzet kialakulása után alig igényel ápolást, és szinte egyáltalán nem hullat szőröket. Ugyanakkor a szőrzetébe sok homokot és sarat szedhet össze. Időnként szükségessé válhat egy fürdetés, ám ezt lehetőleg nyáron kell elvégezni, mert a szőrzet teljes száradása napokig is eltarthat.

komondor

A komondort nyugodt légkörben kell tanítani. A gazdájának határozottan, következetesen és egyértelmű módon kell irányítania, s nem lehet vele szemben engedékeny. A verés és kiabálás teljesen értelmetlen, az ilyen módszerek alkalmazása miatt a gazda elveszítheti a kutya tiszteletét. A komondor csak akkor fogja teljesíteni a parancsokat, ha azok az ő szemében is értelmesnek tűnnek. Az ember barátja lesz, nem a rabszolgája. Hatalmaskodó természete miatt olyan gazdához illik, aki tudja, mit akar.

Mozgásigénye átlagos, nagyon szeret a szabadban lenni. A rossz idő nem zavarja, még a fagyot is jól tűri, hisz sűrű szőrzete védelmet nyújt. Városi környezetben, társként is tartható. Fontos számára, hogy naponta ellenőrizhesse territóriuma határait, és ha elég hely áll a rendelkezésére, saját maga gondoskodik mozgásigénye kielégítéséről.
Ez a kutya ideális társ azoknak, akiknek az otthona körül sok szabad hely van, és akik szeretik, ha a házukat és kertjüket egy megfontolt kutya őrzi. Vadászkutyának nem alkalmas.