Konyhabútor felújítás - munkalap javítása
Otthon

Konyhabútor felújítás: Tippek a munkalap javításához, cseréjéhez

A munkalapnak nem csak esztétikailag van fontos szerepe, de ez az a munkafelület, amelyen a legtöbb konyhai munkát végezzük. Így a konyhabútor felújítás egyik sarkalatos pontja a munkalap felújítása vagy a teljes cseréje. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat magáról a munkalap anyagfajtákról és hasznos tippeket adunk a javításra is.

Milyen a jó konyha?

A konyha központi szerepet tölt be a hétköznapjainkban, és bármennyit is sütünk-főzzünk alapvető, hogy konyhabútor ne csak dizájnos legyen, hanem a modernség mellett hangsúlyos legyen a használhatóság – a munkafolyamatok sorrendjéhez való igazodás –, és az ergonómiai szempontok is érvényesüljenek. A teljesség igénye nélkül ilyen szempontok például, hogy a rendszeres és kényelmes hajolgatáshoz legalább 80 cm szükséges. A hűtőgép, a főzőlap, és a mosogató közötti távolság ideális esetben maximum 270 cm, minimálisan pedig 120 cm legyen. Az optimális pultmagasság egy átlagos magasságú személy esetén 85-90 cm közé esik, ennél alacsonyabb, illetve magasabb munkapult csak az egyedi igényekhez (testmagassághoz) igazodva javasolt.

Konyhabútor felújítás munkalap cserével, javítással

Nézzük először az egyszerűbb és olcsóbb megoldást a javítást.

Faforgács munkalap javítása

A magyar konyhák döntő hányadában a faforgács lapból készült munkalap található meg. Fő előnyük az áruk, másrészt a felületén lévő dekorlemez kiváló karc, és kopásálló tulajdonságú és vízálló. A használat során könnyen előfordul, hogy hirtelenjében egy forró edényt helyezünk rá, így a dekor feljön vagy felpúposodik. Gyárilag is előadódhat hiba, ha netalán kevesebb ragasztót tettek alá. A felpúposodott dekort könnyen orvosolhatjuk vasaló segítségével. Melegítsük fel a dekort a kb. 100-120 fokos vasalóval, majd pár másodpercig hideg nedves rongy segítségével nyomjuk le.

Ha az élvédő letört, vagy elvált, akkor azt Pálmatex ragasztóval rögzíthetjük vissza. Némi gyakorlás szükséges a munkalap felületén vagy élén való benyomódás, és törés javításához, eltüntetéséhez, amely kemény viaszpálcával végezhető el. Előnye, hogy sok színben kaphatók, és melegítéssel egymással keverhetők is. Így egy kis kísérletezéssel az eredeti munkalaphoz hasonló viaszt kapunk.

 

Akril konyhapult javítás

Nagyon kedveltek az akril konyhapultok, viszont az újra csiszoláshoz és polírozáshoz jobban járunk, ha szakembert hívunk.

Fából készült munkalap javítása

Mivel még mindig sokan ragaszkodnak a fához, de érdemes a javítással kapcsolatban pár dolgot tisztázni. Az anyag tulajdonságai miatt (a színe idővel egyre sötétebb lesz) a részleges pótlás, javítás esztétikusan és látható javítási nyomok nélkül nem igazán kivitelezhető, mivel az érett faszínnel pontosan megegyező színt szinte lehetetlen találni.

A munkalap cseréje már a költséges, és nagyfokú szakértelmet (és nagy gépparkot) igénylő munkák közé tartozik. Ne kísérletezzünk, bízzuk szakemberre!

Tipp

Érdemes előzetesen megérdeklődni, és letisztázni, hogy például a munkalap csatlakozások esetén (amennyiben van), akkor a munkalapok összemarva lesznek- e, vagy csak illesztő léc kerül közéjük. Az illesztés leglátványosabb módja az összemarás, de nagyon nagy tapasztalatot és speciális gépparkot igényel. Az illesztő léccel történő csatlakozást már egy gyakorlott barkács házilagosan is elvégezheti.