kairó
Utazás

Egyiptom látnivalók

Egyiptom minden kétséget kizáróan a legismertebb arab ország, s minden időben kedvelt úti célja volt az embereknek, mert a kultúra és égszínkék tengerpari pihenés ötvözetét kínálja. Luxor, Kairó, a Szfinx, a piramisok, a Nílus vagy Asszuán megannyi évezredes csodát kínál, míg Taba, Hurgada és Sharm-el-Sheik 4-5*-os szállodáival és all inclusive ellátásaival hívogatja a pancsolni vágyókat.

A tengerpart szerelmeseinek

Jó tudni, hogy a Vörös-tenger egész évben fürödhető, de természetesen nyáron sokkal kellemesebb a vízhőmérséklet. A tengerpart ugyan homokos a legtöbb esetben, de a vízbe merészkedve sok kővel, védett korállal találjuk szembe magunkat. Mindenképp ajánlott a vastag talpú strandcipő, ill. ennek hiányában csak a hosszan a tengerbe benyúló mólóról javasolt a fürdőzés, ahol biztosan nem ér le a lábunk.

A gazdag élővilág és a valóban kristálytiszta tengervíz tökéletes a búvárkodásra, akár profiról, akár amatőr tengeri szerelmesekről legyen szó. Bár vannak veszélyes élőlényei a Vörös-tengernek, mint pl. a kőhal, az nem merészkedik a vízfelszín és a strandolók közelébe, de ezért is jobb mólóról menni úszkálni, nehogy rálépjünk egy ilyen jószágra.

Ha a fúj a szél, a Vörös-tenger erősen hullámzik, ami a jól úszóknak külön élvezet! A tenger vize az átlagostól kicsivel sósabb, s ami jó hír, hogy medúzától nem kell benne tartanunk.

Hurgada

A kultúra szerelmeseinek

Az ország nyelve az arab, de sokan beszélnek angolul is. Fővárosa, Kairó, Afrika legnagyobb városa, s évszázadok óta kulturális, oktatási és kereskedelmi központ.

Egyiptomban – túlsúllyal, de – mind az iszlám vallás, mind a kereszténység befolyása meghatározó. A legrégebbi iszlám felsőoktatási intézmény az Al-Azhar Egyetem, amit 970 körül alapították az azonos nevű mecsettel együtt. Mindenkori első emberét a szunniták legfőbb vezetőjének tartják. Az Ortodox Kopt Egyház kb. 50 millió hívőjének vezetője az alexandriai pátriárka.

Egyiptomban évente több mint száz film készül, s új stúdiónegyedét „a Kelet Hollywoodjának” is nevezik.

Az UNESCO Világörökségét képezi az országban Thébaés a thébai nekropolisz, ismertebb nevén a „holtak városa”. A Királyok völgye a thébai nekropolisz egy részlete, önállóan is kulturális világörökség. Kairó iszlám része, Memphisz, a Piramisok, a Núbiai műemlékek, Abu Szimbel, az Ízisz-szentély és a Sinai-félszigeten fekvő Szent Katalin-kolostor is UNESCO védelem alatt áll. Tudni vélik, hogy Mózes a Sinai-hegyén kapta az Úrtól a Tízparancsolatot tartalmazó kőtáblákat.

abu szimbel

Hol, mit nézzünk meg?

Kairóban a Tahrir teret és az Opera épületét mindenképp, de a Haszán és Mohamed Ali mecset se maradjon ki! A fent is már említett Al-Azhar egyetemnek is Kairó ad otthont, ahogy még sok egyéb mecset mellett az El Mullaga és Abu Szerga templomoknak, az Egyiptomi Múzeumnak, a Qaszr el-Samaa-kopt városnegyednek, és természetesen a Kairói nagy bazárnak is.

A Nílus legnagyobb szigete Gezíra, itt van II. Ramszesz obeliszkje és egy állatkert is. Gízát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, a Kheopsz, a Khephrén és a Mükerinosz piramisain túl a Szfinx-nek ad otthont.

Luxorban van az Amenhotep-, a Karnaki-, a Luxori-, az Amon-, a Khonszu- és a Mut templom mellett II. Ramszesz szobra is.

Asszuán a gátjáról híres, a zsilipelésről élmény. Errefelé van El-Kab romja, egy botanikus kert, a Szerenputok temetkezési helyei és templomai, a fáraók kőbányái és Ízisz temploma. A Hórusz templomot Edfu-ban találjuk.

Sok látnivalót tartogat Alexandria is, pl. a Midán et-Tahrir teret, a Szent Márk templomot, a Görög-Római múzeumot, Kom es-Sugafa katakombáját, a Qájtbáj erődöt, az Akváriumot és a Tengerészeti múzeumot.

Történelmi tanulmányaiból mindenki tudja, hogy El-Alamein-nél a II. világháború legnagyobb sivatagi csatája dúlt. A csatára ma múzeum és három katonai temető emlékeztet. Ne feledjük, hogy a Szuezi-csatornát is Egyiptommal azonosítjuk!

gizai piramisok

Amit még jó tudni!

Az egyiptomi emberek általában nem túl kedvesek. Természetesen a szállodákban megkapjuk a gondoskodó, segítő kiszolgálást, de nem árt tisztában lennünk azzal, hogy számukra mi, magyarok a fejlett Európai Unióból jövő polgárok vagyunk, akiknek a kitüntetett figyelem nem minden esetben őszinteségből fakad. Az udvarló egyiptomi férfiakat kezeljük kellő körültekintéssel!

Csapvizet, jégkockát, nem előre csomagolt fagyit, mosatlan gyümölcsöket véletlenül se fogyasszunk! Az utazó-patikánk legyen nálunk, ahogy a magas faktorszámú naptej, a kalap és a napszemüveg is! Dollárt, eurót, fontot vihetünk magunkkal bátran, ezeket átváltani sem kell, lehet velük fizetni, azonban ahol csak módunk van, alkudjunk! Ne feledjük el, hogy a megvásárolni kívánt portéka jóval kevesebbet ér, mint amennyiért az el akarják adni nekünk! A műkincsekkel és nemesfémek vásárlásával Egyiptomban is vigyázzunk. Ha vennénk értékesebb tárgyat, ékszert, arról eredetiséget igazoló okmányt kell kérnünk!