okosóra
Vásárlás

Okosóra a mindennapokra?

Amióta bejöttek az első okosórák, szinte mindenki szeretne vásárolni egyet. Nagyon nem mindegy viszont, hogy milyen igényeink vannak ilyen téren. Nem csak arról van szó, hogy milyen funkciókat érdemes választanunk. Sokkal fontosabb, hogy mennyire fogunk feleslegesen akár százezreket kidobni majd rá, ha nem használjuk ki egy csúcskategóriás óra funkcióit.

A hirtelen jött fellángolás nem ugyanaz, mint az ésszerű vásárlás. Sokan nem fontolják meg eléggé, mire is van igazán szükségük, így az újdonság varázsa alatt minket boldoggá tevő szerzeményünk holnap a legnagyobb nyűgünk lehet.

Hogyan válasszunk okosórát?

Először is vegyük át röviden, hogy mire jó egy okosóra. Kezeli a telefon funkcióit, értesítéseit, ha összekötjük vele. Továbbá rendelkezik naptárral, mutatja a pulzust, jelzi az e-maileket és még böngészhetünk is rajta. Általában ez az a pár alapfunkció, amivel egy közepes árú okosóra rendelkezik az idő mutatásán túl. A profibb darabok már az alapfunkciók komolyabb kiegészítőivel is rendelkeznek. Van, amelyikben szívritmus- és alvásfigyelés is található, az egész óra felér egy komplett szervezővel. Viszont ezeknek megvan ára. Amennyiben csak a hirtelen vásárlási láz vett rá minket egy drága okosóra megvásárlására, nem biztos, hogy ki is fogjuk azt használni.

A túl sok funkció akár hátrány is lehet?

Amikor azt keresgéljük milyen okosórát válasszunk, mindenekelőtt ismerjük meg a saját igényeinket. Tegyünk fel pár kérdést magunknak: fogjuk használni a tervezőt? Van értelme az egészségügyi mérőfunkcióknak nálunk? Szeretnénk folyamatosan értesítéseket kapni e-mailes fiókunkról? Ha a válaszunk nem, akkor inkább nézzünk egy olyan típust, ami kevesebb funkcióval rendelkezik. Lehet, hogy sokkal olcsóbb, viszont maximálisan ki tudjuk használni az előnyeit. Amennyiben az óránk több funkcióval bír, mint amire szükségünk van, az zavaró lehet. Bosszantóbb lesz megkeresni rajta azt a pár dolgot, ami érdekel a sok száz másik funkció között. Ráadásul egy ilyen csúcskategóriás óra igenis zaklat majd minket különféle értesítésekkel. Tehát nem feltétlen praktikus vagy kényelmes, ha a legdrágább darabok közül válogatunk.