neurózis
Egészség

A neurózis jelei és gyógyítása

A „neurózis”terminus több különböző pszichikai hátterű zavart foglal magába. Fajtájától függően tünetei jelentősen különbözhetnek.

A vegetatív neurózis, azaz pánikbetegség kiváltó oka a folyamatos stressz és feszültség. Eredményeként a belső szervek, leggyakrabban a gyomor rendellenes működést mutatnak. A beteg gyakran gyomorproblémákat tapasztal, gyomorfekély alakulhat ki. A diszfunkció a keringési rendszerben is megfigyelhető – magas vérnyomás kialakulásához, szabálytalan szívdobogáshoz vezethet.

Másik megnyilvánulási formája a gyenge idegzet. Leggyakoribb tünetei az állandó fáradtságérzet és depresszió, vagy az ellenkezője – túlzott ingerültség, harag, idegesség. Ezek a tünetek általában a reggeli órákban jelentkeznek, de néhány óra elteltével csillapodhatnak.

A szorongás azokat a személyeket érinti, akik nem tudnak úrrá lenni negatív érzelmeiken, melyeket hosszú ideje elnyomnak és magukban tartanak. Ennek következményeként irracionális félelem lép fel, ami a legáltalánosabb tünetek közé tartozik. Ez a félelem az élet különböző területeit érintheti. Gyakran fóbiák formájában jelentkezik: tériszony, rettegés a betegségektől és katasztrófáktól, stb.

Sok idegműködési zavarokkal küzdő személynek komoly megpróbáltatást jelent a kényszerbetegség. Ez egyes cselekedetek kényszerű elvégzésében nyilvánulhat meg, például gyakori kézmosás, pedáns rendrakás, egy adott  tevékenység többszöri megismétlése, stb.

Létezik még a neurózisnak néhány más fajtája, azonban minden esetben szükséges kezelés elvégzése. Ezek a betegségek jelentős mértékben rontják az életminőséget. A neurózis gyógyítása pszichoterápia formájában és megfelelő gyógyszerek alkalmazásával történik. A kezelés pontos meghatározása minden esetben a beteg egyéni szükségleteitől függ.