stressz
Egészség

Stressz és idegeskedés

A stressz egy olyan negatív, ideges, szorongó lelki állapot, amely fokozott, vagy gyakran tapasztalt testi, lelki megterhelés hatására jön létre. A mindennapokban persze folyamatosan érnek minket kellemetlen ingerek, ezeket a hatásokat viszont meg kell tanulnunk megfelelően kezelni!

Állandóan tapasztaljuk magunkon a folyamatos nyomást, hiszen mindenhol teljesítenünk kell, meg kell felelnünk a munkahelyen, de otthon a családban is meg kell állni a lábunkon, és ez sokszor nem egyszerű feladat.

A stressz önmagában lehet testi, és lelki állapotban megnyilvánuló forma, melynek más-más megjelenési típusai vannak.

Megnyilvánulhat abban, hogy idegesek, ingerlékenyek vagyunk, ekkor természetesen lelki stresszről beszélünk. Ennek a fokozott, kezeletlen változata a depresszió, amely már komoly, orvosi kezelésre szoruló problémát jelent.

A stressz testi formája abban nyilvánulhat meg, hogy a túlzott stressz mennyiségétől testünk betegségre utaló tüneteket kezd el produkálni, például ok nélkül belázasodunk, vagy megfázásos tüneteket is produkálunk annak ellenére, hogy nem is vagyunk betegek.

Komolyabb probléma léphet fel abban az esetben, ha olyan tünetet produkálunk, amelyre még az orvos sem tudja a választ (joggal, hiszen nincs is fizikai oka a betegség kialakulásának).

Mivel mindenki másképpen reagál az egyes szituációkban, és a különböző élethelyzeteket mindenki másképp éli meg, így eltérőek a megnyilvánulási formák is.

Az azonban biztos, hogy a stresszes állapotot nem szabad hosszasan elviselni, ki kell deríteni a stresszt kiváltó tényezőt és megszüntetni, vagy megtanulni kezelni azt, még mielőtt komolyabb bajokkal találnánk szembe magunkat.