fogyokuras eletmod
Egészség Életmód

Az egészséges életmódnak döbbenetes hatásai vannak

Tanulmányok tömkelege születik nap mint nap, hogy mik lehetnek azok a tevékenységek, amiket egyáltalán nem szabadna végeznünk, ha egészségünket tartanánk szem előtt. Jellemzően a tanulmányok dohányzás ártalmairól, zöldség és gyümölcsfogyasztási szokásainkról szolnak, tanácsolják még a kevesebb húsfogyasztást és a túlsúly okozta problémáktól való megszabadulásra pedig a heti pár óra mozgást.

Az egészséges életmód az egyik legjobb módszer, hogy csökkentsük a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát. Ezt feltételeztük eddig is, de pontos számokat nagyon nehéz volt kikalkulálni mostanáig, ugyanis az egészségtelen életvitel folytató személyekkel szemben közel 78 százalékkal csökkentették a betegségek kialakulásának a rizikófaktorát azok, akik az egészséghez kapcsolódó figyelmeztetéseket komolyan vették.

Ezt a Német Táplálkozáskutató Intézet dolgozói állapították meg, egy igen csak hosszúra nyúlt majd nyolcéves kutatás eredményeként. A tanulmányban igencsak jelentős, közel 25 ezer személy vett részt, vegyesen férfiak és nők átlagosan 49 éves életkorral.

Életmóddal javíthatjuk az esélyeinket

A tanulmánynak vannak meghökkentő részei, mivel bizonyos betegségekre nézve még érdekesebb eredményekkel szolgát. Mégpedig, aki nagymértékben figyel arra, hogy az egészséges életmód alapvető követelményeit betartva éljen, az 93 százalékkal csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának a lehetőségét. A szívinfarktus kialakulásának a kockázata bámulatos, de 81 százalékkal kisebbre értékelték. Az agyvérzés esetében is tekintélyesnek mondható az 50 százalékos csökkenés, és a daganatos betegségeknél is 36 százalékos javulás az mutatja, hogy bizony érdemes az egészséges életmódtanácsokat komolyan megfontolni.

A kutatásban felállított követelményeknek a részt vevő személyek 90 százaléka megfelelt, mi szerint nem dohányozhatnak ellenben sok zöldségben, gyümölcsben gazdag és húsban szegényebb táplálkozást kellet folytatniuk és alapjában véve átlagos testalkattal rendelkeztek, viszont rendszeresen mozogtak. A részt vevők önmérsékletből jól vizsgáztak, ugyanis a kutatók mindösszesen 4 százalékuknak tudtak fekete pontot kiosztani valamelyik említett kategóriában.

Tehát a többség bizony abba a halmazba tartozik, akik mind a három követelményt tudták teljesíteni. Az összefoglaló kiemeli, hogy minél több kritérium betartásával egyenes arányban csökkentjük a krónikus betegségek kialakulásának az esélyét. Tehát, minél többet tartunk be a négy követelményből, annál kisebbnek tekintető a kockázat.

Az optimális testsúly kiemelten fontos lehet

A német kutató precizitására jellemző, hogy külön foglalkoztak a négy kritérium egyidejű teljesülésekor milyen kombinációban lehet a legelőnyösebb az alanyok számára. Itt a legfontosabb kritériumnak a testsúly mondható, mert aki a BMI értékét (testtömeg-index) 30-as érték alatt volt képes tartani, Ő már majdnem 50 százalékkal volt képes csökkenteni a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát- fejtették ki a tanulmányt bejegyzők „Archives of Internal Medicine” nevű elismert orvosi szaklapban. „A krónikus betegségek közül a megfelelő testsúllyal a kettestípusú cukorbetegséget lehet a ’legmesszebbre’ elkerülni” – nyilatkozta Heiner Boeing, a kutatás vezetője.

Aki 30 BMI alatt még a dohányzást is elkerüli, már 70 százalékkal csökkentheti a különféle betegségek kialakulásának a kockázatát. Nem szeretnénk a dohányzásra ösztönözni senkit, de a professzor nyilatkozatába hozzátette:  „Ugyanakkor a dohányzók esetében is igaz, hogy egészséges táplálkozással, megfelelő mennyiségű mozgással és súlyfelesleg nélküli testsúllyal ők is elérhetik a 70 százalékos kockázat-csökkenést”.