dubai-oltokodes
Érdekes

Öltözködés és szokások Dubaiban

Dubai napjainkban számos kultúra és vallás találkozásának a központja. Azonban kozmopolita városként az arab világhoz képest jóval több minden megengedett a viselkedés, és az öltözködés terén. Utazás előtt célszerű a következő szempontok alapján összeállítani az úti ruházatot, így kevés odafigyeléssel, és néhány egyszerű szabály betartásával felejthetetlen és zökkenőmentes lesz a nyaralás.

Öltözködés és szokások Dubaiban

A városba látogatók az idejük jelentős részét fedett épületekben tölthetik, amelyek jellemezően légkondicionált, túlhűtött, és hideg légterűek. A hatalmas város kellemes tengerparti nyaralóhely, ugyanakkor a modern negyedei mellett jelentős a történelmi negyedek és vallási istentiszteleti helyek száma is, amelyek a konzervatív öltözködési stílust fogadják el.

dubai-oltokodes

A nem elfogadott megjelenés miatt büntetéstől nem, viszont rosszalló tekintetre számítani lehet, amely esetleg megrontaná a kellemes nyaralást.

Míg a szomszédos Sharjahban például nemcsak a bikini, de a fedetlen felső test és váll is tilos, addig Dubaiban a tengerparti strandokon, a medencék és a fürdők közvetlen közelében, valamint a vízi szórakoztatási központokban megengedett a fürdőruha viselete. Jó szolgálatot tehet a hölgyeknek egy nagy és nem átlátszó strandkendő, amellyel a strandról elmenetben befedhetik magukat. Nem javasolt a dubai strandolásra a tanga bikini és a monokini sem. Az üzleti negyedekben, és a nagy bevásárló központok területén sem nem árt tisztában lenni az Arab Emírségek területén érvényes viselettel, hiszen a nem megfelelően öltözött hölgyeket ki is tilthatják.

A hölgyeknek az utcai megjelenéshez célszerű előnyben részesíteni a vállat és a térdet elfedő ruházatot. Nem javasolt a köldököt szabadon mutató pólók és rövid nadrágok viselete Dubaiban. Javasolt a térd alá érő vékony anyagú szoknyák vagy lenge hosszúnadrág viselete, a vállak pedig sállal is elfedhetők. A szoros, testre feszülő, az alakot mutató ruhák sem alkalmasak az itteni nyaralásra.

Habár atrocitással nem kell számolni, de az urak számára sem nézik jó szemmel a rövidnadrágos megjelenést. Nem javasolt a férfiaknak az utcán fedetlen felsőtesttel, trikóban sétálni.

Öltözködés az óvárosban és a mecsetekben

Egyes közösségi helyek, de bevásárlóközpontok és éttermek is gyakran jelzik táblákkal az elfogadott előírásokat az öltözködéssel kapcsolatban, amelyet mind a férfiak és mind a nők között szigorúan betartatnak. A helyiek által lakottabb óvárosi részben a kihívó öltözködés nagyobb gondot jelent, mint a turisták által preferált kerületekben és a kereskedelmi övezetben.

A mecsetekben szükséges eltakarni mind a vállakat, a karokat és a lábakat, ugyanakkor a hölgyek számára kötelező a fejsál viselete, amellyel a hajukat is eltakarják.