Machu Picchu
Utazás

Peru: Az inkák öröksége

Repülőzés, buszozás, autózás, hajózás és vonatozás… mindez elkerülhetetlen Peruban. A Latin-Amerikai ország komoly, eltűnt civilizációk otthona, s nemcsak a Nazca-vonalaknak titkát és Machu Picchu csodáját, de Lima szépségét, a Szt. Katalin Kolostor „város a városban” hatását vagy a világ legmagasabb hajózható tavát is kínálja számunkra.

Peruba eljutni kifejezetten drága, bárhogy is tervezzük azt, világutazóknak azonban mindent megér az inkák ősi világa!

Peru Dél-Amerika 3. legnagyobb, valamint az Andok legnagyobb területű országa. Északon Kolumbia és Ecuador, keleten Brazília és Bolívia, délen Chile, nyugaton pedig 2000 km hosszan a Csendes-óceán határolja. A manapság csupa-csupa kábítószer-kereskedelméről elhíresült ország gyűrűjében Peru a hajdani Inka Birodalom központja volt. Lakóinak száma kb. 28.000.000, mely évről évre rohamosan növekszik. A lakosság több mint fele a part menti sávban él, kb. harmada a hegyekben tudhatja lakóhelyét és az ország több mint a felét elfoglaló amazóniai részen a lakosság csak 12%-a él.

A társadalom 45%-a bennszülött indián, 37% mesztic (fehér és indián keverék), 15% fehér (ők a spanyol gyarmatosítók utódai) és 3% egyéb, főként japán, kisebb részben kínai és fekete bőrű ember.

peru

A hivatalos nyelv a spanyol, a kecsua és az ajmara. Spanyolt a perui lakosok kb. 90%-a beszél, míg a hegyi indiánok a kecsua nyelvet, az ország déli részén lakó bennszülöttek pedig az ajmarát beszélik. A lakosság rendkívül heterogén, többjük szép és érdekes: 45% több mint száz különböző kecsua törzshöz tartozó indián őslakos, 3%-nyi meg ajmara indián. Ezenkívül kisebb indián töredékek is találhatók az országban, akik a feketékkel, mulattokkal, zambókkal és ázsiaiakkal együtt is csak 1%-ot tesznek ki. A mulattok fekete-fehér, míg a zambók fekete-indián keverékek. Külsőleg mindkét csoport tagjai inkább a feketékre hasonlítanak. A lakosság 37%-a mesztic, vagyis indián-fehér keverék, akik külsőleg az indiánokra hasonlítanak.

A Ballestas-szigetek csodás élővilága és Nazca titkai

Limától délre, a Csendes-óceán partvonala mentén fekszik a Paracas Nemzeti Park. Innentől hajókirándulásra mehetünk a Ballestas-szigetekhez, ahol pingvinek, fókák és tengeri madarak ezreiben gyönyörködhetünk, sőt, szerencsés esetben delfinek is előbukkanhatnak. Ez Peru első számú tengeri állatvilágot bemutató helye.

Az Andok lábai mentén juthatunk el Nazcába.A titokzatos Nazca-vonalak eredetét a tudósoknak a mai napig nem sikerült tisztázni. A sivatagba rajzolt óriási geometriai alakzatok közül a legnagyobbak, pl. a kondor, a pelikán vagy a hüllő több mint 100 méteresek. A Pánamerikai országút melletti kilátótoronyból 3 alakzat látszik valamennyire, de igazából a vonalak a levegőből tanulmányozhatók.

Kisgépekkel a Nazca-vonalak fölé repülhetünk Nazca város repülőteréről. Az Antonini múzeumban az egykori Nazca-kultúrával, a nazcák mindennapi életével, temetkezési szokásaival ismerkedhetünk meg időrendi táblák, térképek, kerámiák, régészeti leletek és reprodukciók segítségével.

Nazca

A Pánamerikai országúton

Az út nagyrészt sivatagi tájon keresztül visz déli irányba. Ez a világ egyik leghíresebb útvonala, amit Pánamerikai országútnak hívnak, s ami az amerikai kontinensen található országok többségét köti össze. Útközben többször keresztezünk termékeny folyóvölgyeket, amelyeket az Andok vízgyűjtő területeiről eredő folyók táplálnak.

Arequipa, Peru második legnagyobb városa

Arequipa Peru második legnagyobb, az örök tavasz városa, s kb. 6000 m magas hegyek lábainál fekszik. A város nagy nevezetessége a Szt. Katalin kolostor, Dél-Amerika egyik legjelentősebb gyarmati korból származó emléke. A hatalmas, 100m*200m területen fekvő, magas falakkal körülvett épületegyüttes egy város a városban, aminek megtekintése a turisták számára egyfajta időutazással ér fel.

A város más nevezetessége a katedrális, a monumentális főtér, a Jezsuita templom, melynek egyik kápolnája olyan szép, hogy Arequipa Sixtusi kápolnájának nevezik vagy a Carmen Alto kilátópont.

Arequipa

Titicaca-tó, a világ legmagasabban fekvő hajózható tava

A világ legmagasabban, 3820 méteren fekvő hajózható tava a Titicaca-tó, amin lehetőség van fél napos hajókirándulásra. A kirándulás ellátogat a nádból készült úszó szigetekre, s lehetőséget nyit ismerkedésre az ott élő indiánok életével. Fő tevékenységük a halászat, ill. ajándéktárgyak készítése, melyeket természetesen a turistáknak árulnak.

Sillustani a hozzá közeli Umayo-tó partján álló ősi, kerek alaprajzú temetkezési építmények, amik Peru legfontosabb történelem előtti korból származó emlékei közé tartoznak.

Titicaca-tó

A Szent Völgy és Cuzco

Az Andok egy kanyonszerű völgyébe, ahol az inkák szent folyója, az Urubamba folyik, a folyóparti Pisac falu híres indián piacát kell látnunk!

Cuzcóba néhány inka kori rommal lehet ismerkedni: Tambo Machay, egy forrás fölé emelt kultikus építménnyel, a Puka Pukara vörös erőddel, a Sacsayhuamán, ami citadella Cuzco felett óriási építőkövekből.

Cuzco egyébként az egykori Inka Birodalom fővárosa volt. Manapság Dél-Amerika műemlékekben leggazdagabb városának tartják, mely az inka kori emlékeken kívül tele van a gyarmati korból származó hangulatos épületekkel. A város fénypontjait a műkincsekkel teli katedrális és az inkák egykori Naptemplomának megtekintése jelenti.

Cuzco

Machu Picchu

Panorámatetős vonattal juthatunk el Földünk talán leglátványosabb romvárosába. A vonat gyönyörű andesi tájakon halad keresztül. A végállomástól, a dzsungelben fekvő Aguas Calientes-ből kisbuszokkal viszik a turistákat a 400 méterrel feljebb lévő romterület bejáratához. A vadregényes hegycsúcsok, a mélyen alattuk kanyargó folyó, a buja növényzet és a titokzatos inka romok látványa minden perui utazás csúcspontját jelentik.

Machu Picchu

Lima, Peru fővárosa

Lima Peru kb. 10 milliós metropolisza. A gyarmati korból származó szép óváros látnivalói a monumentális főtér, a katedrális a Pizarro sírkápolnával, a városháza és a Ferences kolostor a katakombákkal. A városnak két előkelő negyede van, amit szintén érdemes megnézni, ez San Isidro és Miraflores negyed.

A híres Aranymúzeumban a spanyol hódítás előtti időszak nagyon fejlett aranyművességének alkotásait mutatják be. Ezen kívül kerámiák, régészeti textíliák, múmiák és fegyverek is láthatók itt.

Limában van a Régészeti és Antropológiai Múzeum, mely nagyszerű összefoglalását adja a Peruban látottaknak, kiváló leletek, makettek és illusztrációk segítségével.

Lima

A meglátogatott természeti helyek egy része, pl. Titicaca-tó és Cuzco 3000 m feletti magasságban található, ahol a levegő kisebb oxigéntartalma ún. magassági betegséget idézhet elő. A nagy magasságra érzékenyek és a szívbetegek mindenképp konzultáljanak orvosukkal. Az akklimatizációt segíti, ha 3000 m feletti területekre megérkezés előtt 18-20 órát nagyobb magasságon, pl. Arequipában töltünk (ez 2300 m magasan fekszik).