studio
Otthon

Apró lakásból stílusos fészek

Bizony rákényszerülünk a helytakarékos és praktikus életmódra, mert a kis lakások sem olcsók, de még mindig megfizethetőbbek, ha lakást vásárolunk vagy bérlünk. De mitől tehetjük élhetővé és stílusossá magánszféránk néhány négyzetméterét?

Feladatunk a rend megtartása, a tér bővítése, a fény növelése és a hely maximális kihasználása. Mindez kis bútorokkal, tároló kosarakkal, falra rögzíthető polcokkal – ez a tökéletes párosítás kis lakás esetén. A fény kényes kérdés, mert sok a sötét kis garzon, de ezeket mesterséges fényforrással, sok-sok lámpával és gyertyával pótolhatjuk. Ez nemcsak a hangulatunk, de szemünk világa miatt is fontos.

Hely szűkében muszáj apróbb és könnyen mozgatható bútorokat választanunk. A bútorvásárlás előtt célszerű mindent aprólékosan lemérni, és az üzletekbe is mérőszalaggal vagy a pontosan feljegyzett számokkal indulni. Nem biztos, hogy feltétlenül szükség van dohányzóasztalra, lehet, hogy találsz egy alternatív megoldást pl. egy marokkói asztalkában, amin 1-2 pohár bor elfér a távirányító mellett, ha vendég jön.

A visszatükröző tárgyak, pl. az üveg, a réz, az eozin, de kiváltképp a tükrök fényessé tehetik és legfőképp nagyítják a teret. Ez jól alkalmazható a szobában, ha van egy kis hely, az előszobában és a fürdőszobában mindenképp!

A konyhai tárolást legegyszerűbb dobozolással és racionalizálással intézni. Amire nincs szükségünk nap mint nap, azt helyezzük magasabbra vagy alulra. Amit rendszeresen használunk, az legyen elöl vagy kéznél. Minden lehetséges felület legyen tároló az agyunkban!
Rengeteg helyet spórolhatunk meg, ha az ülő és fekvő felületeket úgy választjuk ki, hogy azok tárolónak is alkalmasak legyenek. Pl. rendelkezzen ágyneműtartóval az ágy, vagy legyen elég magas ahhoz, hogy nagy méretű műanyag vagy papírdoboz tárolórekeszt alá csúsztathass. Ma már egyébként rengeteg megoldás van ezen problémákra. Választhatsz többfunkciós kanapéágyat, ami rengeteg helyet spórol összecsukva, feltéve, ha nem vagyunk restek nap mint nap beágyazni.

A több fény miatt jobb, ha emeleti lakásunk van vagy nagyobbak az ablakaink, noha ez általában egy adott dolog már. Ezért jöhetnek az állólámpák, éjjeli lámpák és egyéb természetes fényforrások a gyertya mellett.