Monaco
Érdekes Utazás

A Föld legkisebb országai

Andorra, Vatikán, Lichtenstein, Monaco, San Marino stb. Mi a közös bennük? Mini állam valamennyi. Némely olyan apró, hogy beton közúthálózata a tíz kilométert sem éri el. Találunk köztük trópusi szigeteket, de a mini államok java a széttagolt Európában található, s egy kellemes sétával bebarangolhatók.

A katolikus egyház központja: a Vatikán, az Itáliai Róma szívében

Területe kb. tizede fővárosunkénak, mindössze 44 km2. Lakosai kivétel nélkül férfiak, s számuk kb. 900-ra tehető. Ennek ellenére, vagy épp ezért megszámlálhatatlan az ide látogató turisták száma. Ez a pici vallásállam kulturális és történelmi szempontjából is hatalmas jelentőséggel. Bír. Nemcsak azért, mert a mindenkori pápa otthonaként a katolikus egyház központja, de Svájc után a legnagyobb tőkeerővel bíró állam. Felmerülhet a kérdés, mivel a gazdasági és politikai befolyásuk igen nagy a rengeteg ingatlan, műkincs birtoklásával, az aranytartalékokkal, bizonyos pénzügyi érdekeltséggel, hogy valóban a vallás vagy a szervezetbűnözés egyik melegágyának ad otthont az Opus Dei-vel is szorosan együttműködő ország?! Ha Rómában járunk, a Vatikáni Múzeumon túl megnézhetjük a Sixtus-i kápolnát – különös tekintettel annak mennyezeti freskójára, itt áll a pápa magánkápolnája is, ahol a pápaválasztásokat tartják. A Szent Péter bazilika kupoláját Michelangelo tervezte, s az előtte fekvő kb. 100 ezer ember befogadására alkalmas Szent Péter tér is a vallásállam része.

vatikan

A világ második legkisebb országa: Monaco

Monacoegyedül Franciaországgal határos, s mint a miniállamok java, ez is adóparadicsom, mind a lakosság, mind a helyi bejegyzésű cégek számára, hisz nincs jövedelemadó, a társasági adó pedig nagyon alacsony. 1292 óta a Grimaldi-ház uralkodik a hercegségben. A területe teljesen urbanizált, ezáltal az ország a legsűrűbben lakott terület a világon. Monaco egyik legfontosabb bevételi forrása természetesen a turizmus. A turistákat főleg a klíma és a kaszinó vonzza. A dohányipar és a posta állami monopólium, s az életszínvonal rendkívül magas. Az 5000 monacoi őslakos a világ legelkényeztetettebb etnikai csoportja: nem fizetnek adót, nagylelkű állami támogatásokat kapnak, mert a kormányzati épületekben a lakbéreket mesterségesen alacsony szinten tartják. A monacoiak elsőbbséget élveznek az alkalmazás területén, az országban a munkanélküliség gyakorlatilag ismeretlen fogalom.

Monaco

Bár, Monaco nem tagja az EU-nak, olyan szoros kapcsolatban áll azzal, hogy az euró használati joga mellett az államnak joga van saját euróérméket is verni.

A legnagyobb népcsoportot 47%-ban a hivatalos nyelvet is adó franciák alkotják (47%), de legalább 125 különböző ország állampolgáraiból tevődik össze a lakossága.

A 21 km2-es Nauru szigetállam

Ennek, az egyenlítőtől délre fekvő szigetországnak kb. 13 ezer fő a lakossága, aminek 90%-a elhízott. A paradicsomi kis sziget néhány évtizeddel ezelőtt a foszfátbányászat világgazdasági jelentőségű központja volt, a bányák 2007-re azonban kimerültek. Nauru vezetése kártérítési perekkel és kedvező adózási feltételekkel cégek oda csábításával próbált kimászni a válságból. Ugyan a hőmérséklet egész évben kellemes, az évi csapadék mennyiségének eloszlása rapszodikus, s időjárását alakítja az El Niño is. A sziget java lakatlan a kiürült bányák miatt, de a tengerpart és a korallzátonyok turistacsalogatók lehetnek.

Az Andorrai Hercegség, Fejedelemség vagy Andorrai Völgység

Franciaország és Spanyolország között fekszik Európa legnagyobb törpeállama. Relatív elszigeteltsége miatt Andorrát nem érintette az európai történelem, hisz két szomszédján túl kevés országgal volt kapcsolata. Manapság a turizmus és az infrastrukturális fejlesztések változtattak ezen, és magukkal vonták a politikai rendszer ’93-as változását.

Lakossága kb. 72.000 főre tehető, s az andorrai katalánok kisebbségben vannak saját országukban, hisz a népességnek csak 33%-át alkotják. Hivatalos nyelve a katalán, de a spanyolt és franciát is beszélik. Andorra nem teljes jogú tagja az EU-nak, de kapcsolatuk speciális, mivel a készárumozgások terén tagként kezeli az unió, azaz, vámmentessége van, de EU-n kívüli országnak számít a mezőgazdasági termékek mozgásakor. Saját pénze nincs, eurót használ. Az ipari termelést a szivar, a cigaretta és a bútor gyártása adja.

Andorra

Liechtenstein csodaszép hercegsége

A Rajna völgyében, Magyarországtól nem is oly messze, Ausztria és Olaszország között bújik meg Liechtenstein. Területe 160 km2, mely kb. 35 ezer lakosnak ad otthont. Liechtenstein nemcsak a turisták között népszerű, mint a környező országokból „átutazó”, a fővárost és a hercegi család székhelyét, Vaduzt „kisvonatról” meglátogató hely, de híres adóparadicsom is. Itt található a vaduzi várkastély és a hercegi család rezidenciája, ám ez utóbbi nem fogad látogatókat. Az ország történelmével és kultúrájával a Nemzeti Múzeumban ismerkedhetünk meg.

Liechtenstein

Európa harmadik legkisebb állama: San Marino

San Marino Köztársaságot Olaszország öleli körül, a harmadik legkisebb állam Európában, csak Monaco és a Vatikán kisebb nála. San Marino sem tagja hivatalosan az EU-nak, de megegyezés alapján San Marino is használhatja az eurót és joga van saját euróérméket is verni. A San Marinó-i euróérmék alacsony példányszámuk miatt, ahogy korábban a San Marinó-i lírával is volt, az érmegyűjtők kedvencei közé tartoznak. A turizmus több mint 50%-át hozza az ország bevételének, évente kb. 3 millió turista látogat ide. Az ország főbb látnivalói mind San Marinóban találhatók. A városfallal körülvett középkori óvárosban több száz éves épületek, templomok állnak. Kb. 29.000-en lakják a kis államot, összezsúfolódva 464 fő/km2 sűrűséggel.

San Marino