helytelen taplalkozas
Életmód Egészség

A helytelen táplálkozás depressziót okozhat

Egy Amerikában készült felmérés alapján egyértelműen kijelenthetjük, hogy egyes ételek hajlamosabbá teszik az embereket a depresszióra, mint azt gondolnánk. Spanyol kutatók is figyelmeztettek, hogy az olyan ételek, amelyek transz-és telített zsírokban gazdagok, depressziót okozhatnak.

Korábban már a gyorséttermi ételekkel is kapcsolatba hozták a mentális zavarokat, azonban eddig még nem volt bizonyított, hogy egyes ételek valóban fokozzák a depresszióra való hajlamot.

Olyan ételek is vannak, amelyek hatékonyak a mentális betegségek kialakulása ellen, ilyen például az egészséges omega-9 zsírsavakban gazdag olívaolaj is. Egy mindent összefoglaló tanulmány készítettek nemrégiben az egyik spanyol és kanári szigeteki egyetem kutatói együttesen: 6 éven keresztül 12 ezer önkéntes táplálkozását követték figyelemmel, nem eltekintve a megfigyelt személyek életmódjától sem.

Amikor elkezdték a kutatást, egyik megfigyelt alany sem nyilatkozott depresszióról, azonban az évek múltán több mint 600 ember számolt be a betegségről. Az olyan résztvevők, akik folyamatosan fogyasztották az úgynevezett transz-zsírt, 48 százalékban megnövekedett a depresszió kialakulásának a kockázata, míg azoknál, akik ezt nem fogyasztották, nem lehetett efféle hatásról beszámolni. A transz-zsír egyébként folyékony olajból előállított szilárd zsírokat jelent.

Almudena Sanchez-Villegas, a felmérés fő vezetője azt is elmondta, hogy a transz-zsír fogyasztásának mértékével ugyanolyan arányban romlottak a fogyasztó szervezetében az egyes zsírsavak egészséget károsító hatásai is. A transz-zsírokkal szemben a hal- és növényi eredetű olajokban, valamint olívaolajban gazdag ételek fogyasztása viszont nem váltott ki káros hatást a fogyasztók szervezetében, sőt, ellenállóvá tette a depresszió kialakulásával szemben őket.

A PLoS ONE című online tudományos magazinban azonban leírták, hogy az utóbbi kutatást egy olyan országban végezték el, ahol viszonylag kis számban fogyasztanak transz-zsírokban gazdag ételeket. A tanulmány közlése olyan általános adatokra is kiterjedt, miszerint a világban egyre nő az utóbbi években a depressziós emberek száma, és jelenleg körülbelül 150 millióan szenvednek a betegségtől.

Ennek okát a tanulmány kapcsolatban hozza azzal, hogy a jelenleg nyugati típusú táplálkozást folytatva az emberek többsége a sorozatgyártásnak köszönhetően olyan ételeket fogyaszt, amelyben a transz-zsírok, nem pedig a növényi-, vagy hal eredetű olajok, vagy olívaolaj van többségben.

A kutatók azt is megállapították, hogy az ilyen étrend nagyban befolyásoló tényező lehet a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában.