könnyűszerkezetes ház
Otthon

Könnyűszerkezetes ház jellemzői

A könnyűszerkezetes házépítés elterjedt építési forma, különösen az Egyesült Államokban, de a Skandináv országokban, vagy Távol-Keleten egyaránt. Azokban az országokban terjedt el, ahol nagy mennyiségű fa alapanyag állt rendelkezésre, illetve kedvező klíma található.

Magyarországon az elmúlt években egyre több épület készül ebben a konstrukcióban, számos előnye mellett a gyorsaságot, és az ebből fakadó költségmegtakarítást emelik ki leginkább. Sokan a benne rejlő egyéb tényezők, mint az energiatakarékosság, a passzív házzá való alakítás és a könnyű átalakíthatóság miatt választják.

A könnyűszerkezetes házak közé azok az épületek sorolhatók, amelyek 300kg/m2 súly alatti épületszerkezetből épülnek fel. A technológia előnye, hogy a nagyfokú előre gyártottság miatt és a kivitelezés független az időjárástól, ezért az építkezés során nem kell a szerkezetnek száradnia.

A köztudatban a könnyűszerkezetes ház fogalma és a mobilházak fogalma sokszor összekeveredik, pedig mindkettő építési forma mást jelent, de a gerendaházak és a készház fogalma is gyakran keveredik.

könnyűszerkezetes ház

A mobilházak jellemzői

A mobilház szintén fa, illetve fém vázra épült szerkezet, viszont nem rendelkezik fix alappal. Emellett kevesebb szigeteléssel látják el. A legnagyobb eltérés pedig a külső és belső megjelenésük van.

A gerendaházak jellemzői

Gerendaházak esztergált négyzet alakú gerendákból építik, az üzemekben az összeépítést követően megszámozzák, majd a szétszedést követően a helyszínen rakják össze.

A készházak és könnyűszerkezetes házak közötti különbség

A könnyűszerkezetes házak közül azok nevezhetőek készházaknak, amelyeknek nem a helyszínen szerelik össze a falakat, a tetőt és a födémet, hanem daruzás segítségével szerelik össze az előre legyártott fal és tető elemeket.

könnyűszerkezetes ház

A könnyűszerkezetes házak kivitelezése

A megrendelők első lépésben választhatnak a gyorsabb kivitelezést biztosító típustervek, illetve az egyedi tervezésű, drágább ingatlanok mellett.

Alapozás

A könnyűszerkezetes házak a téglaépítéshez hasonló vasbeton technológiájú alappal rendelkeznek, különbség a kisebb súly teherbírására szolgáló alap kialakításában rejlik.

Falazás

A házak fala szendvicspanelekből épül fel, amely a köztes és a ráhelyezett rétegek miatt jó szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Hátránya a tégla építésű házakkal szemben, hogy a hőtartási képessége viszont kisebb. A belső falak építése során ajánlott a belső falak hangszigetelésére ügyelni.

A könnyűszerkezetes házak hátrányaihoz szokták sorolni, hogy hajlamos penészedésre, és  azt, hogy a kártevők szeretnek betelepedni. Valóban, kivitelezési és anyagminőségi okok következtében keletkező hőhidak miatt megjelenhet a penész. Ezért fontos, hogy szakértelemmel, és tanúsítvánnyal rendelkező kivitelezőt célszerű megbízni, a magasabb ár, és munkadíj ellenére.  A tanúsítványról és a könnyűszerkezetes házakkal kapcsolatos szabályozásról információ található a Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete honlapján, a http://kohe.hu/50/EME-NME oldalon.

Sokak számára az ingatlan egy egész életre szóló elköteleződést jelent. A tégla és könnyűszerkezetes házak közti előnyök és hátrányok számba vételénél fel szokott érvként jelenni ,hogy a téglaház masszívabb, és jobban véd a külső hatásoktól, tűz és víz károktól.  A könnyűszerkezetes házak előnyeihez viszont a kisebb ökológiai lábnyomot, és a földmozgásokkal szemben nagyobb ellenállást sorolják.

könnyűszerkezetes ház

Födém

A ház födémje fából, vagy fémből készülhet, viszont a vasbeton födémhez képest kisebb a terhelhetősége. Megfelelő tervezéssel viszont, akár kétszintes ház is kivitelezhető.

Tetőszerkezet

A könnyűszerkezetes házak tetőszerkezete a leggyakrabban rácstartós. A rácstartó előnye, hogy olcsó, mivel az előre gyártott elemek a helyszínen szakértelmet nem igényelnek. A hátrányának tartják, hogy a padlástér korlátozottan használható ki.

Belső kialakítás

 A könnyűszerkezetes házak belső kialakításban nem térnek el a téglaépítésű házaktól, sem a gépészet, sem a villamos technika sem az esztétika terén, emellett szintén elláthatóak akár okos rendszerrel, vagy akár hőszivattyús fűtéssel.

könnyűszerkezetes ház

A könnyűszerkezetes házak pénzügyi jellemzői

A pénzügyi jellemzők közé az ár, és az értékállóság jellemzői sorolhatóak.

Az árak szempontjából vizsgálva a könnyűszerkezetes házak ára a téglaépítésű házakhoz képest 10-20 százalékos árkülönbséget jelenthet, amely az anyagfelhasználás, a kivitelezés gyorsasága és az alap műszaki tartalmából adódik.

Az értékállóság, és az eladhatóság tekintetében különbségek abból adódnak, hogy a tégla házak várható élettartama 80 év, addig ez a könnyűszerkezetes házak esetén csak 50 év. Így az eladhatóság szempontjából a hagyományos tégla építésű házak esetén nagyobb a kereslet.

A tapasztalatok szerint célszerű a két építkezési módot kombinálni, oly módon, hogy a beton alapzatra helyezett téglaházat fa födémmel és rácstartós tetőszerkezettel építtessünk. Az így kapott ingatlannak nemcsak az ára lesz kedvezőbb, de értékállósága mellett az eladhatósága is növekedik.

(Forrás:Ingatlanrevü.hu)