okoseszköz sporthoz
Sport

Mennyit adnak hozzá a sportélményhez a kiegészítők?

A sport önmagában is remek szórakozás, hiszen fizikailag, lelkileg és szellemileg is kikapcsol. Emellett sokan úgy tartják, hogy nincs ennél jobb önismereti tevékenység, hiszen a sport megmutatja a tűréshatárunkat, a bennünk rejlő potenciált, valamint az akaraterőnket is. De vajon mivel járulnak hozzá mindehhez az egyre gyorsabb ütemben fejlődő kiegészítők?

Manapság gyakran olvasni olyan hírekről, hogy egyes sporteszközöket — újabban például futócipőket — betiltanak, mert aránytalanul nagy előnyhöz juttatják viselőjüket, aki így könnyedén világrekordot érő időt tud futni például egy maratonon.

A technológia fejlődését, bár önálló iparágnak tekintjük, mégsem vákuumban történik, hiszen minden más iparágat magával húz. Ez alól a sport sem kivétel.

Nem muszáj azonban a profi sportra gondolnunk ahhoz, hogy belássuk: ma már nem tudunk (vagy nem akarunk) kiegészítők nélkül létezni, hiszen jobbá, könnyebbé, szórakoztatóbbá teszik a sportot. Az alábbiakban ezekre mutatunk néhány példát!

1. Az okostelefon jelentősége

Az okostelefonok a legnépszerűbb, a sportot leginkább megváltoztató technológiai vívmányok közé tartoznak — gondoljunk csak bele, hogy hány olyan ember van, aki a telefon nyújtotta szórakozás miatt hagy fel a sporttal.

Nem hagyatkozhatunk azonban csak és kizárólag a negatív példákra, ugyanis rengeteg előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek!

Lehetőségünk van például a segítségükkel olyan alkalmazásokat letölteni, amelyek megmutatják, hogy pontosan milyen gyakorlatokat érdemes végeznünk a konditeremben a kívánt eredmény elérése érdekében, merre vezetnek a legújabban kialakított kerékpárutak vagy éppenséggel hol találhatjuk meg a hozzánk legközelebbi gokart, paintball vagy bowling pályát.

Emellett a telefonok fitness és egészségügyi előnyeit is érdemes megemlítenünk, hiszen a segítségükkel nyomon követhetjük és valós időben monitorozhatjuk a különböző életfunkcióinkat, fiziológiai adatainkat, legyen az például a vérnyomásunk, a pulzusunk, a véroxigén szintünk vagy a tejsavküszöbünk.

Bár minderre a telefonunk is képes lehet, ha kifejezetten ez a célunk, akkor mégiscsak jobban járunk egy okosórával.

okostelefon sportoláshoz

2. A sport új üdvöskéje: az okosóra

Míg néhány éve még újnak számítottak, ma már inkább az a meglepő, ha egy hobbisportolón nem látunk okosórát. Ennek hátterében egyrészről az előbb említett fiziológiai adatok mérése, analizálása és valós időben történő monitorozása áll, másrészről pedig az a tény, hogy egy okosórával — és az általa nyújtott adatokkal — a sportteljesítményünk is jelentősen feljavítható.

Láthatjuk például, hogy milyen menetidőt futunk éppen, hogyan teljesítettünk a múltban, valamint a jövőre vonatkozó (meglepően pontos) becsléseket is kézhez kaphatunk.

Mindezek ellenére azonban a legnagyobb előnyt mégiscsak ez utóbbi tulajdonság, a „kézhez kapás” jelenti — az eszköz mobilitása.

Míg egy okostelefont a hétköznapok során leginkább a zsebünkben, a táskánkban vagy a kezünkben hordunk, erre sportolás közben kevésbé van lehetőségünk. A különböző hordható eszközök (lásd: okosóra) pontosan ezt a hiányosságot pótolják!

De ahogy azt mindjárt láthatjuk, nem szükséges lemondanunk az okostelefonunkról sem!

3. Az okoseszközök kiegészítői

Ahhoz, hogy a mobilunkat magunknál tudjuk tartani sportolás közben is, kiegészítőkre lesz szükségünk.

A magunkra csatolható eszközök, például egy egyedi telefontok remek megoldást nyújthat a problémára, hiszen a kezünkre rögzítve igen kényelmessé teszi a telefon viselését, kialakításának köszönhetően pedig mindent láthatunk, ami a kijelzőn történik, a készüléket pedig mindeközben stabilan, mereven tartja a felkarunkon.

Nem hiába olyan népszerűek ezek a direkt erre a célra kialakított telefontokok sportoláshoz, vagy éppen kiránduláshoz.

Ahhoz azonban, hogy a telefonunkhoz kompatibilis, minőségi terméket találjunk, olyan webshopot kell keresnünk, amely széles kínálattal és jó hírnévvel rendelkezik, mint például az ETUO.

Az okoseszközök használata tehát nem feltétlenül jelent rosszat a sportolást illetően, hiszen a különböző kiegészítőkkel könnyen megoldható a viselésük mozgás közben is, emellett pedig akár még segítséget is nyújthatnak vészhelyzetek, sérülések esetén.

A technológiai fejlődésnek, bár kétségtelenül vannak negatív következményei, csak és kizárólag rajtunk múlik, hogy miként használjuk.

Fotók: unsplash.com