Aquaticum Debrecen
Szabadidő Utazás

Hajdúsági fürdők: gyógyfürdők, termálfürdők és strandfürdők Hajdú-Bihar megyében

Magyarország kiváló geotermikus adottságai, rendkívül változatos ásványianyag-tartalmú gyógyvizei miatt világviszonylatban is fürdő-nagyhatalom, a gyógyvizes-országok sorában ma az 5. helyen áll. Gyógyvízzel rendelkező településeink száma 60, melyből a gyógyszolgáltatásokat is kínáló gyógyfürdők száma 35.

A hajdúsági régió legfontosabb turisztikai vonzereje is a gyógyforrásokon alapul, az ország termálvizeinek 16%-a itt található. Gyógyturisztikai szempontból hazai viszonylatban a térség a második helyen áll és pl. Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít. Az itteni gyógyforrásokat Pávai-Vajna Ferenc geológus fedezte fel az 1920-as években. Ezek többségéből olyan alkáli-hidrogénkarbonátos, jódos, brómos gyógyvíz tör fel, mely ivókúrában gyomor- és bélproblémákra, fürdőkúraként reumás, mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrbetegségek kezelésére javasolt.

Felismerve a térség páratlan értékeit az elmúlt évtizedben megélénkültek a gyógyturisztikai jellegű beruházások, ami az új épületek mellett a már meglevők korszerűsítését is jelenti. A megye majdnem minden nagyobb települése büszkélkedhet fürdővel (Hajdúnánási Gyógyfürdő, Püspökladányi Gyógyfürdő, Berettyóújfalui Termálfürdő, Hajdúdorogi Fürdő, Hajdúböszörményi Gyógyfürdő, Balmazújvárosi Termálfürdő, Tiszacsegei Fürdő, Kabai Fürdő, Polgári Strandfürdő, Nádudvari Termálfürdő, Földesi Termálfürdő), melyek közül európai viszonylatban is kiemelkedik két nagyszabású fürdőkomplexum: a debreceni és a hajdúszoboszlói.

Hajdoszoboszlo fürdő

A Nagyerdőben található Aquaticum egy hatalmas komplexum termálfürdővel, stranddal, wellness-hotellel, mediterrán hangulatú élményfürdőjében, pedig számtalan érdekesség található. A “reumások Mekkájaként” is emlegetett hajdúszoboszlói fürdőben szenzációszámba menő az a homokos, pálmafákkal tarkított “mediterrán tengerpart”, mely 6200 m²-es vízfelületével Közép-Európa legnagyobb épített medencéjének számít. Különlegessége még a 12 m-es indítótoronnyal kialakított, az ország első csúzdaparkjaként megépült Aquapark, az élményfürdő látványmedencéi, illetve a strand kalózhajója és élethű állatszobrai.

További cikkek fürdőkről
Melyek a minősített gyógyhelyek Magyarországon?
A hosszú élet titka: a lazítás termálfürdőkben
Miskolctapolcai barlangfürdő, amit látnod kell
Magyarország legjobb fürdői
Mire jó a gyógyiszap? Minősített gyógyászati kezelések hazai gyógyfürdőkben