tacskó
Állat

A TOP 10 legegészségesebb kutyafajta között a tacskó is szerepel

A tacskó az egyik legismertebb kutya fajta, számos érv mutatkozik mellette, azonban egyes tulajdonságai miatt sokan döntenek inkább más fajta mellett. Sok fajtája létezik, igen kedveltek a szálkásszőrű törpe tacskók.

A kutyatartás egyre népszerűbb hazánkban, azonban a döntést érdemes alaposan mérlegelni, hiszen „ideális esetben” akár 10-15 évre is elköteleződünk. Míg korábban a kutyatartás főként a családi házaknál volt természetes, a kutya, mint a ház őrzője komoly feladatot látott el, addig manapság a társasházakban és sokemeletes lakásokban egyaránt egyre több kisebb-nagyobb testű kutya látható és szerepük is gyökeresen átalakult. A kutyatartás mellett az elmúlt évek trendje a kutyabarát turizmus is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez jó dolog, mert azt is jelenti, hogy a felelős gazdák a szabadságuk idején is olyan turisztikai attrakciókat keresnek fel előszeretettel ahová kedvencüket is elvihetik.

Minden évben összegyűjtik az év legnépszerűbb kutyáinak a listáját, és ezek szerint az elmúlt években a kis testű kutyák szerepeltek a legjobban a TOP 10-ben:

Népszerűek: Boston terrier, Bull terrier,Berni pásztorkutya, Csivava, Golden retriver

Legnépszerűbbek:Francia bulldog (4.),Rottweiler (3.),Mopsz(2.), Border Collie (1.)

Az amerikai kutyatartók körében a Retrivers (Labrador) vezeti a mezőnyt, a tacskó a 12. legnépszerűbb és érdekes, hogy a hazánkban népszerű Bichon Havanais a 24., a Vizsla csak 31. helyen áll. A Francia bulldog pedig Amerikában is 4. legnépszerűbb kutyafajta.

Minden kutya külön egyéniség, viszont egy kutyafajta karakteréből következtethetni lehet arra, hogy a kutya és gazdája valóban jól összepasszol-e.

Amennyiben egyéb fontos tényező, mint a várható egészség alapján szeretnénk kutyát választani, akkor olyan kutyafajták között érdemes keresgélni, mint az Agár, a Törpespicc, az Uszkár, a Shih-tzu, és a Tacskó.

A tacskó mellett számos érv szól a várható hosszú életkora miatt. Mint a vadászkutyák, a tacskó is jól tanítható, feladatközpontú, kötelességtudata van a gazdája iránt, és előnyei közé sorolható még a vadászösztön. Habár a leginkább hajlamos porckorong betegségre, ennek ellenére akár 16 évig is gond nélkül elélhet.