Homoktövis
Egészség Életmód

Homoktövis

A homoktövis egyike a legsokoldalúbb hatással rendelkező gyógynövényeknek, amely számos egészségügyi probléma esetén segíthet. Különösen a megfázásos időszakban fogyasztják, mivel erősíti az immunrendszert és enyhíti a megfázás kellemetlen tüneteit. A csodanövényként, és a homok aranyaként emlegetett homoktövis feldolgozott változatait javasolt az egész év során fogyasztani.

A homoktövis hazánkban a védett növények közé tartozik, de Ázsiában és a Himalája lejtőin, és egyes fajtái Európában is őshonosak. Napjainkban az egész világon megtalálható, általában vizek, vízpartok közelében fordul elő, de kedveli a homokos, és a sziklás, hegyvidékes környezetet is. Hazánkban főként a folyóink mentén, a Balaton partján található. Kedveli a fényt, de a hideget is jól űri.

A homoktövis egy tövis cserje, amely sűrű bozótokból áll, magassága akár 5 métert is elérheti. Gyógyászati, egészségmegőrzésre és megelőzésre a bogyóját használják fel, de leveléből is értékes anyagok nyerhetőek ki. A termesztése és a bogyók betakarítása a szúrós tövisek miatt nem egyszerű dolog. A bogyók hatóanyag tartalmának megőrzése érdekében a szüretelés hagyományos módon, kézi úton történik. A feldolgozott termék ára ezért meglehetősen magas, viszont sokoldalú hatása miatt csodanövénynek titulálják.

Homoktövis

Homoktövis termesztése

 A szakemberek szerint homoktövis akár a kertben is nevelhető, de arra kell ügyelni, hogy kétlaki növény, így a telepítéskor mindkét nem egyedéből kell ültetni. Termésre csak a harmadik évtől lehet számítani. A nyár végén termő bogyókat célszerű az első fagyokig begyűjteni, az íze is kellemesebbé válik, ha kissé megcsípi a dér.

A homoktövis egészségre gyakorolt hatása

Az egészségtudatosság, és a természetes gyógymódok alkalmazása egyre inkább szerepel köztudatban. Más gyógynövény mellett a homoktövist is számos jó tulajdonsága miatt egyre többen előszeretettel fogyasztják.

Egyik legismertebb tulajdonsága, hogy magas C-vitamin tartalma miatt az immunrendszert erősíti, de öregedés lassító antioxidánsokat is (E-vitamin)tartalmaz.

Flavonoid tartalma a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében segít, és  fitoszterol tartalma hozzájárul a koleszterin szint csökkenéshez.

A magjából és a gyümölcshúsból értékes olaj nyerhető ki. Az olaj UV-szűrő tulajdonságokkal rendelkezik, és használatával a bőr egészséges, rugalmas szerkezetű lesz. Ezért a kozmetikai ipar előszeretettel használja bőrápoló és bőrfiatalító hatása miatt.

A kinyert olaj külsőleg és belsőleg használható, de homoktövis nyersen is fogyasztható akár smoothie, vagy gyümölcslé formában. A hatóanyag tartalmát a hőkezelés jelentősen csökkenti. Ezért a főzéssel készült termékek finom ízük mellett egészségvédő hatással nem rendelkeznek.

Homoktövis

A homoktövis különböző variációkban érhető el a patikák, reform, vagy bio boltok polcain: Kapható homoktövislé, de porított homoktövismag liszt, kapszula, cseppek formájában, préseléssel előállított velő, stb.

A tapasztalatok szerint a homoktövis káros mellékhatásokkal nem rendelkezik. Viszont ezen, és más egyéb gyógynövény fogyasztásakor, vagy használatakor javasolt betartani a forgalmazók tanácsait:

A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet, és az egészséges életmódot!

A termék nem gyógyít betegségeket, és nem alkalmas orvosi kezelés helyettesítésére!