Dublin
Utazás

Dublin látnivalók

Dublin Írország fővárosa csodálatos épületeivel, látnivalóival és parkjaival nagyon sok turista kedvelt célpontja. A város nevezetességei között igen jelentősek a múzeumok, a csodálatos építésű templomok, egyházi épületek, a gyönyörű paloták, szobrok, emlékművek amelyből igen sok található, a rendkívül szépen gondozott parkok, közterek és az egyéb látnivalók.

A város központjától egy rövid séta után látható a Guinness Storehouse, amely kifejezetten Dublin leglátogatottabb idegenforgalmi látványossága. Nagy élménnyel gazdagodhat az aki megismeri Írország jelképes italának történetét és gyártási technológiáját. A látogatók részt vehetnek egy túrán a híres sörfőzdében. Az ír nemzeti művészetet bemutató National Museum (Nemzeti Múzeum) az érdeklődők számára különleges látványt kínál. Az idegenvezetés a múzeumban ingyenes. A Malahide-kastély egy hatalmas és csodálatosan szép birtok Dublin központjától északra a Malahide festői falucskában. A kastély a Talbot család otthona közel 800 éve. A Talbot család tizennégy tagja a boyne-i csata idején vesztette életét. A Dublin Writers Museum egy nagyon szépen renovált György korabeli palota amely épület Írország kiváló irodalmi emlékeit dicsőíti.

Dublin

A múzeumban óriási könyv-, vers-, portré- és levélgyűjtemény található, ez hűen tárja a látogató elé Írország elmúlt 300 évének leghíresebb irodalmi személyeit. A Viaszmúzeumban életnagyságban láthatóak azok a személyek akik politikusként hozzájárultak Írország fejlődéséhez, kiemelkedően sikeres sportolók voltak, irodalmárok és még sok mást személyiség.

A Trinity Egyetem épülete már 1592 óra áll. Írország legkiválóbb oktatási intézményei között tartják számon. Látogatható az épület, a könyvtár és annak leghíresebb része az ún. Long Room-ot, az udvarán található a harangtorony. Ebben az épületben őrzik az ír kulturális kincset, a 9. századi Kelták könyvét. A könyvtár nyolc épületében mintegy 3 millió kötetet őriznek.

Dublin

A csodálatos látványosságnak számító St. Patrick katedrális az Anglikán egyház valamikori kis templomocskája helyére épült, benne St. Patrickhoz fohászkodtak a hívők. A Modern művészet múzeumában a gyűjtemények és kiállítások igen jelentős szerepet töltenek be. A múzeum nagyon szép és különleges épületének a fényes, 17. századi Királyi Kórház épülete és területe biztosítja a helyet.

Az O’Connell utca – és az emlékmű az ország legszélesebb útja, közepén állították fel az ír hősök szobrait. Daniel O’ Connell, “a felszabadító” emlékére állított szobra is itt áll – az ut róla kapta a nevét. Igen híres emlékművel láthatóak e-helyen, mint Parnellnek, a nagyszerű hazafinak, és Big Jim Larkinnak, a munkáspárti vezetőnek állított emlékművek, a legújabb ezek között a Dublini Torony.

Dublin

Ír Nemzeti Bank épület az ír parlament székhelye volt, az Egyesült Királyság létrejöttéig. Az épület ma kereskedelmi bankként üzemel. Nagyon kedvelt terület Dublinban a St. Stephen Park. Európa legnagyobb tere a főváros szívében. Ez a gyönyörű park, igazi idilli környezet. Számtalan rendezvénynek, koncertnek ad helyet a látogatók nagy örömére.

További utazási tippek
Bonn látnivalók
München látnivalók