macska
Állat

Macska tartók kis ABC-je

A macska, mint egyéniség

Kevés macska tulajdonos szorul győzködésre a téren, hogy az ő házi kedvence egy jellem. Mindegyik az, egyedi, megismételhetetlen, nagy általánosságban mégis hordoznak közös jellemvonásokat. A cicák egyszerre kedves, pihepuha szeretetgombócok, féktelen, vad minipumák és introvertált, világtól elvonuló remeték. A gyakorlott macskatartó persze egy idő után már egy szemvillanásból ismeri a hangulatingadozásaikat, és persze könnyen tud is rájuk reagálni.

Mégis a legfelkészültebbek is szembetalálkozhatnak váratlan esetekkel, ahol állsz te, meg a macskád, és fogalmad sincs, hogyan reagálj, hogy hozd rendbe a szitut. Ilyen esetekben sok éves macska ember viszony után sem szégyen mégiscsak belelapozni a szakirodalomba, kikérni az állatorvos véleményét, vagy netán utánanézni a netes fórumokon. Ez alkalommal pár olyan szituációt szeretnék felemlegetni és a helyére tenni, ami talán nem teljesen magától értetődő, de azért kellően gyakran van szükségünk rá.

Macska és búvóhelye

A macska valami érthetetlen és szoros rajongással viseltet minden sötét zughoz, cipősdobozhoz, hogy a földre négyszögben elhelyezett ragasztócsíkok által „fogságba ejtett” cicákról ne is beszéljünk. Nem tarthatjuk őket mindig szem előtt és be kell vallani az estek többségében kacagtató, hol mindenhonnan nem kerülnek elő. Vannak viszont olyan búvóhelyek, amik kifejezetten veszélyesek.

Különösen igaz ez kerti macska esetében, akinek sokkal több olyan eszközhöz van hozzáférése, ami gondot okozhat. Megpihennek persze utazóbőröndben, hangszertokokban, dobozokban is. Ez inkább nekünk kellemetlen, hiszen a macskaszőr így szinte mindent beterít és elrámoláskor mindig jobb, ha vetünk egy pillantást a belsejükre: nem-e lapul benne potyautas?

macska

A háztartási eszközök azok, amik igazán veszélyesek lehetnek a macskára nézve. Mosógép, mosogatógép vagy ruhaszárító könnyen rejthet békésen szendergő cicát, kiváltképp, ha épp meleg a belső. Elindítani egy mikrót, miközben benn piheg a macska.. Akármilyen valószerűtlen is, jobb, ha belekukkantunk mindenbe, mielőtt elindítjuk. Ugyanígy a kocsiindításnál is érdemes megbizonyosodni róla, nem mászott-e be valaki a kerekek közé, fölé, mellé.

Macska meg a pirula bevétele

Nem veszem be, keserű! Kevés cica van, aki bizalommal, önként venné be a gyógyszert. A legnagyobb szerencséje így is azoknak van, akiknek mohó állata a májkrémbe rejtett pirulát is eltünteti. Van azonban sajnos, amikor finom erőszakot kell tennünk az állaton, hogy a gyógyszer elfogyasztására valóban rá tudjuk venni. Számos betegség, vagy kezelés teszi ezt szükségessé, amelyeknek jó, ha részletesen utánanézünk további macska tudnivalókkal egyetemben.

A folyékony gyógyszerhez szükségünk lesz egy fecskendőre, ennek hiányában egy szemcseppentő ugyanúgy megteszi. Ha nagyon ellenkezik a macska, tekerjük törülközőbe, mielőtt nekikezdünk. Ez a szoros „pólya” egyrészt lefogja az állatot, másrészt képez egy védőréteget a karmok elől. Szükség szerint segítőnk is lehet.

Az első lépés mindig a macska „rögzítése”. Tegyük asztalra, mellső lábait és hasát fektessük le, vagy egyszerűen emeljük az ölünkbe, jobb kezünkkel a mellkasát „tenyerünkre véve”. Az utóbbi csak szelíd, a gyógyszer adást békésen tűrő állatoknál alkalmazható, és az előbbi módszernél is elképzelhető, hogy segítségre szorulunk majd, valakire, aki az állat hátsó felét is lefogja nekünk.

A gyógyszer beadása már egyszerűbb – papíron legalábbis. Mutató és hüvelykujjunkkal bírjuk nyílásra a macska száját, miközben tenyerünk felfekszik a fejére. Másik kezünk eközben vagy a fecskendőt, vagy a tablettát jó, ha minél mélyebben bejuttatja az állat torkára. Erre rásegíthetünk, ha a száj alsó falára nyomást fejtünk – ez kényszerítheti nagyobb tátásra – utána pedig érdemes a torkán lefele simogatva ösztökélni nyelésre.

Gyerek vs macska

Főként a kislányok szeretnének kiscicát és persze tücsköt bogarat megígérnek, csak, hogy megkapják. Felelőtlen gondolat volna azonban úgy hinni, hogy majd a négy éves gyermekünk egymaga gondoskodik egy másik élőlényről. Mindenképpen miránk hárul majd a feladatok oroszlánrésze, így érdemes felkészülni. Ebbe a felkészülésbe pedig bevonni a gyerekeket is. Mit eszik a macska? Mikor? Mire való az alom? Ha együtt elsajátítottuk az alapokat, fontos szabályokat hozni. A gyereket meg kell tanítani rá, hogy a cica nem játékszer és nem birkózótárs.

Jó, ha kijelölt feladata van mindenkinek a családban, így mindenki a részese lesz és mégsem taglóz le senkit annyira az új helyzet. Legyen valaki, aki megeteti, másvalaki kifésüli, harmadik almot cserél, és a többi. A játék jobb, ha közös szórakozás, hogy a macska mindenkivel megismerkedhessen. Fontos ilyenkor empátiát is tanítani a gyerekeknek, megmagyarázni nekik az állat gesztusnyelvét, hogy felismerjék maguktól a helyzeteket.