szemcsepp
Egészség

A szemcsepp használat öt aranyszabálya

Mikor kell a szemcsepp?

Ha az ember szemcsepp vásárlásra adja a fejét, valószínűleg valami panasza volt. Vannak persze egyszerű esetek, amikor csupán sokat dolgoztunk, megerőltetve szemünket a monitor előtt töltött hosszú órákkal. Ilyenkor a szem elfárad, szárazzá válik, esetleg bevérzik és vágyik némi hűsítésre, nyugtatásra. Általában ilyenkor fogadjuk meg, hogy másnap veszünk valami műkönnyet.

A második kategória az orvosilag előírt szemcsepp. Ezt már valami súlyosabb panaszra gyógyír, esetleg a tüneti kezelésben, gyulladáscsökkentésben nyújt segítséget. olyan esetekben javasolt a használata, mikor valamilyen szembetegséggel, szemsebbel, netán allergiás panaszokkal küszködünk. Értelemszerűen csak úri jókedvünkben nem kérhetjük ki a patikában, ezeket csak vény ellenében kapjuk. De hát alapvetően a diagnosztizálásért eleve orvoshoz járultunk, úgyhogy ez a megkötés nem okozhat nehézséget.

A harmadik kategória a kontaktlencsések tábora, akik gyakran alkalmaznak akár műkönnyet, akár más cseppeket. Van folyadék a lencseápoláshoz is, de alapvetően itt arról van szó, hogy a lencse szárítja a szemet. Általában azonos készítményeket javallanak nekik, mint szimpla szemszárazság esetén.

Hogyan használjuk tehát ezeket a készítményeket? Bár elterjedtek és szinte kivétel nélkül mindenki tudja, mire valók, a használatuk már annál elnagyoltabb, éppen ezért nem is mindig hatnak úgy, ahogy azt képesek lennének. Nézzük hát meg, mit érdemes betartani ilyenkor.

Szemcsepp bevetése a kötőhártya gyulladás ellen

Azt, hogy a kötőhártya gyulladás vírusosan, akár cseppfertőzés útján is terjed és szemcsepp szedése kötelező, szinte mindenki tudja. Ennél többet azonban igen ritkán. Szóval miért is használ a műkönny ebben az esetben? A vírussal a szervezetünkön felül inkább a felírt gél-ek veszik fel a harcot. A műkönny nemes egyszerűséggel a tünetek egyikét kezeli: a szemszárazságot. Ennek ellátása pedig sokkal jelentősebb a kötőhártya gyulladás esetén, mint gondolnánk.

A kötőhártyában található kehelysejtek termelik az úgynevezett alapkönnyet, amely zsíros bázisú. Erre azért van szükség, mert a szaruhártya maga víztaszító, így azt pusztán vizes alapú folyadék nem képes bevonni. Amikor az ember valamilyen úton módon kötőhártya gyulladást kap, pont ez a rész gyullad be, a kehelysejtek akár el is halhatnak. Ilyenkor nincs mi termelje az alapkönnyet és folyton száraz a beteg szeme. A szemcsepp ebben az esetben azért kulcsfontosságú, mert a száraz szem – ha nem kezeljük – újabb kötőhártya gyulladást von maga után.

A másik ok, amiért a szemcsepp a kötőhártya gyulladás esetében kiemelten fontos tényező; a visszafertőződés. Sajnos a gyakorlat azt mutatja, nagyon is könnyen előfordul, hogy a cseppentő helytelen használata révén fertőzi vissza magát valaki, miután sikeresen felépült a kötőhártya gyulladásból. Ugyanakkor a műkönny elhagyása nem megengedhető, amint elmúlnak a panaszok. Ugyanis a kehelysejtek visszaképződése olykor fél évig is eltart és addig bizony rászorulunk a szemünk mesterséges nedvesítésére.

Szemcsepp használata öt aranyszabálya

 1. Időzítés!
  Nem csak a gyógyhatású, de az online vásárolt, például Eoptika szemcsepp esetében, de közönséges műkönnynél is fontos, hogy rendszeresen, illetve az orvos utasításainak megfelelően szedjük. A legtöbb gyógyászati készítményről elmondható, hogy nem úgy hat, ahogy a villanyt fel le kapcsoljuk. Nem a panasz jelentkezésekor kell csak alkalmazni, ha helyesen szedjük, eleve nem, vagy csökkent mértékben jelentkezik a panasz.
 2. Nem szégyen a tükörhasználat
  Vannak, akik fogják a szemcsepp flakont és minden további nélkül, könnyen cseppentenek maguknak, van, akinek ez nehezebben megy. Nem ciki ilyenkor tükröt használni, akár egy sminktükör segítségével is megoldhatjuk a műveletet.
 3. Ne érjünk a szemünkhöz!
  Kiemelten fontos ez fertőző szembetegségek esetén, de alapvetően sem higiénikus, ha a szemcsepp vége beleér a szemünkbe.
 4. Moss előtte kezet!
  Az előzőleg emlegetett fertőzésveszély miatt fontos az is, hogy mossuk meg a kezünket, mielőtt nekilátunk. Azzal vezetünk, fogjuk a kapaszkodót a buszon, eszünk, pénzt számolunk, jobb, ha letisztogatjuk előbb.
 5. Szorítsd le a szemhéjadat.
  Senki sem várja el tőled, hogy pislogás nélkül tűrd a szemcsepp használatát. Ez egy hasznos reflex, ebben az esetben túl kell járnunk saját eszünkön. A helyes fogás elsajátítása időt és gyakorlást kíván, de nem túl bonyolult.

A helyes szemcsepp használat

A megfelelő művelet nem atomfizika, némi gyakorlást igényel csupán. A fent emlegetett kézmosás után láss csak neki. Tekerd le a szemcsepp tetejét. Az ügyesebbik kéz tartja a nyitott flakont, hogy ki tudj nyomni belőle egy cseppet. Középső-, mutató- és hüvelykujj között tartsd meg. Fejedet emeld hátra és szabad kezeddel húzd hátra és fog le a felső szemhéjad. Ha úgy érzed, elég jó fogást nyújt, akkor a szempillád is megteszi – bár általában meglepődik az ember milyen vehemensen is tud pislogni. Az ügyesebbik kezed támaszd meg az arcodon, hogy ne remegjen és jobban tudj célozni. Mivel le kell fogni az alsó szemhéjad is, ezt célszerű a letámasztott kéz gyűrűsujjával megtenni, de ha ez a fogás már így bonyolult, megteheted a másik kézzel is. Ebben az esetben az ügyesebbik kéz támaszt és cseppent, a másik pedig fent is lent is kifeszíti a szemhéjat. A cél a szemgolyóra vagy a szemhéj belső, rózsaszín részére juttatni a cseppeket. Persze a szemcsepp kezdetben landol majd a szempillán vagy a bőrön is, ez hozzátartozik a tanuláshoz. Nem baj, próbáld újra. Viszont semmiképp se érjen a szemcsepp a szemedhez!