hirtelen hízás
Életmód Egészség

A hirtelen hízás lehetséges okai

Noha a legtöbbször a hirtelen testsúlycsökkenés miatt van szükség átfogó vizsgálatra, a hirtelen hízás hátterében éppúgy előfordulhatnak betegségek. Ettől függetlenül a gyors hízásnak vannak „normális” okai; legtöbbször az aktív sport abbahagyása vezet hirtelen testsúlynövekedéshez. Sokan abba a hibába esnek, hogy a mozgás elhagyása esetén megtartják a korábbi táplálkozási szokásaikat, így a bevitt tápanyag mennyisége jóval nagyobb lesz, mint amire a szervezetüknek szüksége van.

Ugyanez előfordulhat abban az esetben is, amikor a delikvens mozgásszegény életmódra kényszerül; legyen szó egy sérülésről, vagy akár megváltozott életkörülményekről. A új életvitel – amennyiben nem párosul mellé fegyelmezett táplálkozás – akár jelentős hízást is eredményezhet.

A hirtelen hízás nagy terhelést jelent az emberi szervezet számára, amely során magas vérnyomás, ízületi fájdalmak és pszichés zavarok alakulhatnak ki.

A hízást az esetek többségében a bevitt kalória mennyisége okozza, de egyes esetekben hormonproblémákról (is) beszélhetünk. A hormonzavar vezethet hízáshoz, ahogyan a hízás is vezethet hormonzavarhoz. Ilyen esetekben csakis a szigorú diéta és a fegyelmezett testmozgás vezethet eredményre, amellyel megszakítható az ördögi kör.

A hízás hormonális okai

A hízás hormonális okai között elsőként említjük a pajzsmirigy alulműködését; amennyiben nem termelődik megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormon, fáradékonyság jelentkezhet, illetve gyors fogyás következhet be. Az esetek többségében normális hízásról beszélünk, ugyanis lassulnak az anyagcsere folyamatok, viszont súlyosabb esetben mixoedema is kialakulhat.

A mixoedema nem csak súlynövekedést idéz elő, hanem súlyos fáradékonyságot, aluszékonyságot, lassú gondolkodást is. Sőt, a beteg arcvonásai is megváltoznak. A gyógyítás hormonpótlással lehetséges.

Hirtelen hízást idéz elő a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése is. A betegség jellemző jelei a hason megjelenő lila striák, a testhez viszonyított vékony végtagok és a piros telt arc.

Egyes hormontartalmú készítmények is okozhatnak hízást. Ezek közé tartoznak a szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők, de a női fogamzásgátlókkal szemben is időről időre szárnyra kapnak olyan vélemények, hogy elhízáshoz vezetnek. A modern, alacsony hormontartalmú készítmények ilyen mellékhatással gyakorlatilag nem rendelkeznek, általában a fiatal nők mozgásszegény életmódja tehető felelőssé a hízásért.