faktoring
Cégvilág Pénzügy Vállalkozás

A faktoring előnyei

A faktoring szolgáltatás ma már ismert a hazai vállalkozások körében is, azonban valójában több a félreértés, mint a valós információ.

Ez a finanszírozási forma a piaci szereplők vélekedése szerint elsősorban a korlátozottabb pénzeszközökkel rendelkező, kis- és közepes beszállító vállalkozásoknak jelent jól használható pénzügyi szolgáltatást, mert a szokásos 30, 60, esetleg 90 napos fizetési határidő helyett azonnal pénzhez jutnak.
A faktorálással élő vállalkozások forgóeszköz-finanszírozási lehetőségei látványosan javulnak, hiszen a faktor által kifizetett pénzből újra indítható a termelési vagy szolgáltatási folyamat. Fontos megjegyeznem, hogy a faktorálás NEM lejárt követelések vásárlását jelenti. Tehát a lejárt követelésekkel a klasszikus faktoring szolgáltatók nem foglalkoznak, ez más tevékenység!
A faktoring fontos előnyei közé tartozik, hogy a vevő szempontjából kedvező halasztott fizetésű nyitva szállítási formában történő értékesítés – a faktorálás rugalmassága révén – előnyösebb piaci lehetőségek megszerzését teszi lehetővé a szállító javára.

A Faktor vállalja továbbá a szállító kereskedelmi számláinak nyilvántartását, beszedését, és igény esetén kedvező kamatfeltételek mellett a számlák bruttó összegének 60-90 százalékában történő finanszírozását, majd a vevő teljesítését követően a bank a vevő által megfizetett összeg és a vételárelőleg különbözetét a szállító bankszámláján jóváírja.

Fontos, hogy ezzel átvállalják a halasztott fizetésű számlák beszedésének lebonyolítását is, amely mentesíti a szállítót a követelés behajtásával kapcsolatos komoly költségekkel járó adminisztrációs munka elvégzésétől is. (Így például a szállító telefon-, illetve postaköltségektől is menekül.)

A követelésbehajtás átruházásával több lehetőség kínálkozik az értékesítéssel kapcsolatos egyéb feladatok megoldására, így mindenképpen javul a faktoring eszközével élő cég versenyképessége. Nem szabad emellett figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy faktorálás esetén – ellentétben a tradicionális módszerekkel – a vevőnek nem kell árengedményt nyújtani, külön hitelbiztosítás nem szükséges, és javul a likviditás.

Az említett előnyök tükrében is nehéz persze konkrétan megmondani, hogy mekkora összeghatártól éri meg igénybe venni a faktoring szolgáltatást. Amennyiben az ügyfél rendszeres beszállítója partnerének, úgy már 5-10 millió forintos éves forgalom esetén is megéri a faktoring szolgáltatás igénybevétele.

A faktoring előnyei

– javul a szállító likviditása, piaci helyzete
– nem szükséges részletes hitelkérelem
– klasszikus értelemben vett hitelbiztosítékra nincs szükség
– a szállító rövid idő alatt pénzhez juthat
– az “üres” időszakok az ügyfélnek teljesen ingyenesek
– a bank naprakész adminisztrációt tud vezetni az ügyfél vevői követeléseiről
– javul a vevő fizetési fegyelme
– a szállítónak nem kell skontót fizetnie
– korlátozottan hitelképes vállalkozás is hozzájuthat

A Magyar Faktoring Szövetség honlapján szereplő meghatározás szerint a faktoring folyamatos megállapodást jelent a faktor és az árut, szolgáltatást nyitva szállító eladó között arról, hogy a faktor megvásárolja a szállító vagy eladó számlakövetelését azonnali fizetés mellett. Emellett a faktor kezeli a vevőköveteléseket, és ezzel könyvvezetési feladatokat lát el, illetve beszedi a számlaköveteléseket is. A faktor lehet pénzügyi vállalkozás – önálló és banki hátterű egyaránt -, illetve hitelintézet is.

Tippek vállalkozásoknak

Mezőgazdasági Pályázatok 2023