nyomatékkulcs
Otthon

Egy nyomatékkulcsra otthon is nagy szükség lehet!

Egy nyomatékkulcs segítségével pontosan és gyorsan állítható be tökéletes pontossággal egy csavar vagy egy anya meghúzási nyomatéka. Vagyis olyankor van szükség erre a szakemberek körében méltán nagy népszerűségnek örvendő eszközre, ha az alapos megszorítás létfontosságú. Bár főként ipari körülmények között alkalmazzák különböző műhelyekben és gyárakban, nagyban megkönnyíti az életedet ha otthon is van egy ilyen kéznél. Megmutatjuk, miért!

Tulajdonképpen mire való egy nyomatékkulcs?

Ez egy olyan szerszám, amely segítségével az adott csavarra ható forgatónyomaték mérhető, így az biztosan megfelel majd az előírt értéknek. Ennek nyomán pedig a terhelése is pontosan és gyorsan beállítható. Ám ezen a ponton joggal merül fel a kérdés, hogy mégis miért olyan fontos, milyen erővel van meghúzva egy csavar? A helyzet az, hogy minél erősebben van rögzítve egy ilyen elem, az annál jobban megnyúlik, ezzel együtt pedig az az erő is növekszik, amellyel összeszorítja a rögzített elemeket. Azonban – a kevesebb néha több elve szerint – nem szabad ezt a nyújtást túlzásba vinni, ugyanis az anyag így megnyúlik, veszít teljesítő képességéből és sérülhet is. Másrészt ha egy menetes csavart nem húzunk meg eléggé, nagyon könnyen meglazulhat. Bármelyik eset áll is fenn, az fokozottan balesetveszélyes lehet és üzemzavart okozhat.

Mire használható otthon egy nyomatékkulcs?

Ha csak ritkán is, de szoktál szerelni, – legyen szó például autóról, bicikliről, háztartási gépről vagy kerti szerszámokról – hasznos ha kéznél van egy nyomatékkulcs. Ugyanis ha ennek segítségével húzod meg a csavarokat, elkerülheted a különböző szerkezetek működés közbeni meghibásodását, ráadásul a csavarok és anyák élettartamát is nagyban növelheted. Vagyis röviden megfogalmazva néhány másodperc alatt meghúzhatsz úgy egy csavart, hogy az tökéletesen tart.

Nagyon sok műszaki terméknél – különösen az autóknál, motoroknál – a gyártó megadja, hogy melyik csavart milyen erővel kell/szabad meghúzni, ezt pedig figyelembe kell venned!

nyomatékkulcs

Milyen fajta nyomatékkulcsok léteznek?

Ha megnézed a kínálatot, láthatod, hogy nagyon sokféle nyomatékkulcs létezik, amelyek működési elve ugyanaz, mégis különböző mechanizmusokkal dolgoznak. Ezek közül otthoni használatra kétféle javasolt leginkább. A leggyakrabban használt típust a szakmában csak „lekattanós” nyomatékkulcsnak nevezik, ugyanis ez a kis kiegészítő csak addig engedi a csavar húzását, míg az el nem éri a megfelelő nyomatékot. Vagyis ha ilyen szerszámod van otthon, a túlhúzás veszélye nem áll fenn. Más fajták esetén jellemzően a megfelelő nyomaték elérésekor a szerszám felső része minimálisan irányt változtat, ezzel jelt adva annak, hogy végeztél a művelettel és ne húzd tovább a csavart.

Természetesen ezen felül léteznek olyan nyomatékkulcsok is, amelyek dinamométeres erőmérővel vannak felszerelve, ám ezek inkább professzionális felhasználásra javasoltak, különösen az áruk miatt.

Ahhoz, hogy a megvásárolt nyomatékkulcsod hosszú távon maradéktalanul működjön, mindenképpen minőségi eszközt érdemes választani megbízható helyről. A Szerszámkell webáruházban széles kínálatot találsz a nyomatékkulcsok között.