Állat

Izület kutyáknál

Szokták volt mondani, hogy a kutya hasonlít a gazdájára. Sokan tapasztaltuk, tapasztaljuk ezt minden nap mi, kutya gazdik. Egy nézésben, habitusában, vagy viselkedésében sokan felfedezhetjük magunkat kedvenc négylábúnk esetében. Jelen írásunkba is illik ez a megállapítás, ugyan kicsit másképp: a kutyák egészség tekintetében ugyan azokkal a problémákkal néznek szembe életük során, mint az emberek. Illetve ezek csak akkor jelentenek problémát hűséges barátunk élete során, ha nem fordítunk kellő figyelmet a prevencióra, már a kölyök kortól. Ilyen például – sok más egyéb mellett – az ízületek kérdésköre, melyekkel most foglalkozunk.

Felelősségteljes gazdik révén nagyon sokat tehetünk azért, hogy kutyusunk egészségesek és ezáltal kiegyensúlyozottak legyenek. Az orvostudomány fejlettségének köszönhetően minden rendelkezésünkre áll, hogy megelőzzük az ízületi gondok kialakulását, vagy örökölt hajlam esetén kezeljük az ezzel járó kellemetlen tüneteket és megvizsgáljuk hogy mi a legjobb ízületvédő kutyáknak. A prevenció azért nagyon fontos, mert minden ötödik kutya szenved ízületi gyulladásoktól, melyek kialakulásuk után sajnos nem gyógyíthatóak. Ez pedig sajnos fájdalommal jár, amitől étvágytalan, kedvetlen lesz házi kedvencünk. Kellő odafigyeléssel azonban ez kordában tartható, ugyanakkor – nem győzzük hangsúlyozni – a megelőző intézkedésekkel sok esetben ki is zárható! Jöjjön akkor most pár megfontolandó jó tanács, amit ha betartunk kis kedvencünk jó kedélyű és kiegyensúlyozott lesz.

 Elsőként kell megemlíteni a megfelelő mozgásmennyiséget. Ez annyira fontos, hogy nem lehet eleget hangsúlyozni. Megfelelő fizikai terhelés nélkül minden más hiábavaló, melynek nagyon egyszerű oka van: a kutya a háziasításának köszönhetően tizedannyit mozog, mint szüksége lenne rá. A nem háziasított (vadon élő) kutyaféléknél a diszplázia – rendellenes szervfejlődés, mely egyenlő a mozgásszeri megbetegedésekkel, ízületi és porc problémákkal – gyakorlatilag ismeretlen fogalom, mert megvan a kellő mozgásmennyiségük nap, mint nap. Egyértelmű tehát, hogy a hobbi célból tartott kutyáknál fordul elő ez a betegség. A mozgás igénye egyébként kutyafajától függően eltérő, minden négylábúnak más intenzitású igénybevételre van szüksége. Esetükben a játék, a rendszeres séta az, ami az embernek a minden napi munka: elfoglaltság ami nélkül ellustul, ingerek hiányában érdektelen lesz, ami előbb-utóbb szellemi és fizikai leépüléshez vezet. Dolgoztatni és fárasztani kell, de igazából nagyon könnyű dolgunk van: a mindennapos sétával, labdázással ki tudjuk elégíteni kis barátunk ezen igényeit. A programok persze legyenek változatosak: labdázás, úszás, séta a parkban, a közeli erdőben, alkalmanként hosszabb kirándulások. A programok alkalmával biztosan találkozunk más kutyusokkal is, ami egyben a szocializációt is segíti. Amiből akár egy jó kergetőzés is kikerekedhet és máris intenzív szellemi és fizikai munkára fogtuk bundás kedvencünket. A séták alkalmával folyamatos szellemi munkának van kitéve a gazdi által kiadott parancsokkal és a különböző szag-ingerekkel is.

 A minden napos mozgás mellett a megfelelő táplálkozás szintén nagyon fontos és talán említenünk sem kell, de szoros összefüggésben van a mozgással. A megfelelő testsúly – akárcsak nálunk, embereknél is – a helyes táplálkozás és a már említett sok-sok mozgás eredménye. A megfelelő mennyiségű (ne etessük túl a kutyát, ők mindig éhesek!), tápanyagokban gazdag étkezés és a valóban hasznos táplálék-kiegészítők szintén nagyon sokat segítenek az egészséges ízületek megőrzésében, vagy akár már a kialakult problémák kezelésében. Sajnos a túlsúlyos kutyáknál borítékolhatóak az ízület gondok, nem beszélve a más szerveket is érintő szövődményektől. Az étkezés esetében figyelembe kell venni az életkort is. A kutyusoknak különböző életszakaszukban különböző ásványi anyagokra, vitaminokra van szükségük, hogy egészségesek maradjanak. Nagy segítségünkre lehetnek a kutyaporc erősítők, ízület-védő készítmények ebben sőt, igazából szinte kötelezőek. Ezeket körülbelül úgy kell elképzelni, mint embereknél a „C” és „D” vitamint: elengedhetetlen a szervezetnek. Biztosan hallottunk, vagy olvastunk például a zöldkagyló-porról, mely talán a leggazdagabb azon zsírsavakban és egyéb összetevőkben, amik jótékony hatással vannak kutyusaink ízületi problémáinak megelőzésre, vagy kezelésére. Nagyjából úgy lehet jellemezni a zöldkagylóból (Új-Zélandon honos kagylófajta) nyert esszenciát, mint az embereknél a multivitamint: sok-sok jótékony hatású összetevő egyben.

 Kedvencünknek bár van bundája, de azért a háziasított kutyák már másképp reagálnak környezetük hőmérsékletére is, mint vadon élő őseik, rokonaik. Biztosítsunk olyan fekhelyet nekik, melyek szárazak, kinti kutyus esetében pedig megfelelően szigeteltek. Ebben a tekintetben is ránk hasonlítanak házi kedvenceink: egy jó fekhelyen megfelelően tudnak pihenni, melytől kiegyensúlyozottak és egészségesek lesznek.

 Több dologra kell tehát odafigyelni, hogy boldogságban és egészségben éljenek velünk kedvenceink, de ne feledjük az örök igazságot: „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” (Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg)