napozás baba
Szabadidő

Kirándulás és strandolás babával: így védjük meg a leégéstől!

A kisbabák, kisgyerekek bőre sokkal érzékenyebb a felnőttek bőrénél, kevesebb melamin termel, így kevésbé képes természetesen védekezni a napsugárzással szemben. Emiatt különösen gondosnak kell lennünk, ha a tavaszi időben kirándulni vagy nyáron strandolni megyünk gyermerkünkkel.

Napos időben minden baba esetében fontos a fényvédelem, még akkor is, ha felnőttként pont jól esik az a kis napsütés.

Hogyan védjük a baba bőrét a nap sugaraitól?

Első körben ne feledkezzünk meg a valódi fizikai védelemről: tartsuk a babát árnyékban, viseljen könnyű, árnyékoló ruházatot.

Ha elviseli magán a baba, akkor már tavasszal nagyon fontos a sapka hordása, illetve a ruházata is bár legyen az évszaknak megfelelő, fedjen le minél nagyobb bőrfelületet: pl. lehet rajta a tavaszi időben harisnya, hosszú ujjú, de vékony ruházat. A babakocsi árnyékolóját kiegészíthetjük könnyű UV szűrős árnyékolókkal. (Nagyon fontos, hogy az extra árnyékolás ne akadályozza a levegőáramlást, főleg nagy melegben.) A parkban válasszuk a fa alatti árnyékos részeket – bár ilyenkor viszont fontos a kullancsok elleni védekezésre is gondolni -, a strandon, nyílt téren pedig felállíthatunk UV-szűrős napozósátrat.

Természetesen idősebb babáknál ez már nem lesz elegendő, hiszen kúszik, mászik, szalad és persze, hogy a napon lesznek az igazi érdekességek. Ha nyaralásról van szó, még segíthet a már sok helyen kapható UV-szűrős úszódressz.

Ha azonban már ahhoz is túl meleg van, illetve a kéz, arc, lábfej védelmére szükségünk lehet naptejre, akár már kora tavasztól is.

Milyen az ideális baba naptej?

Ha kozmetikumokról van szó, akkor a babák esetében érzékeny bőrük miatt a legbiztonságosabb, leggyengédebb kozmetikumokat keressük. Nincs ez másként a naptejek esetében sem. Ideális esetben a naptej ne tartalmazzon a baba érzékeny bőrét irritáló anyagokat, pl. tipikusan parfümöt, illatanyagot, egyes tartósítószereket vagy színezékeket.

A másik fontos szempont viszont hogy kémiai vagy fizikai fényvédős naptejet választunk-e. A kémiai fényvédők jelentős része beavatkozik a hormonrendszer működésébe (egyébként ezért felnőttek esetében is javaslom kerülni őket), ami a babák esetében, ahol a bőrfelület/testsúly arány teljesen más, még inkább jelentősebb lehet a hatás. Ez nem valami látványos hatás, hogy keletkezik-e kiütés a kicsin vagy sem, ugyanakkor hosszú éveken át történő használat már érdemben befolyásolhatja hormonrendszerünk működését.

A fizikai fényvédők apró ásványi szemcsék, amelyeket felkenünk a bőrre és gyakorlatilag tükörként verik vissza a fénysugarakat. Ezek miatt az apró ásványi szemcsék miatt tűnhet enyhén fehérnek a bőrünk felkenés után. A fizikai fényvédők sem teljesen veszélytelenek, hiszen belélegezve már aggályosak (ezért spray naptejet ne használjunk), illetve a nano méretű szemcsék felszívódhatnak a bőrbe. Véleményem szerint az ideális naptej babáknak ezért nem-nano, nem spray, fizikai fényvédős naptej, lehetőleg egyéb aggályos kemikáliák nélkül.

Hány faktoros naptejet válasszunk?

Babák esetében általában az 50-es faktor az ideális, de ne ringasson minket hamis biztonságtudatba. 11 és 15 óra között, ha tehetjük, maradjunk otthon, töltsük az időt egy árnyékos játszótéren és nyílt terepre csak ezen idősávon kívül menjünk. A naptejet rendszeresen kenjük újra, fürdés után pedig minden alkalommal újra felvívendő.

Ha a fenti szabályokat betartjuk, akkor a kirándulás és a strandolás a babával örömteli és remélhetőleg leégésmentes lesz!