Otthon Életmód

Az európai lakosság még mindig a 40 fokon történő mosást favorizálja

A közelmúltban végzett kutatás szerint a lakosság a hétköznapi gyakorlatban még mindig magas hőfokon mos, a berögzült szokások szerint és nem használja ki a korszerű technológia nyújtotta lehetőségeket. Pedig a mosási szokások megváltozása nemcsak a bolygó környezeti tehermentesítési szempontjából lenne fontos, de textíliák élettartamának meghosszabbítását is eredményezhetné.

Az egyik vezető háztartásigép-gyártó kutatása arra hívja fel a figyelmet, hogy az európai lakosság közel hatvan százaléka még mindig a berögzült szokások alapján mos, annak ellenére, hogy a modern eszközökkel jóval alacsonyabb hőfokon végzett mosással is kellő hatásfokot érhetnének el, nem beszélve arról, hogy ez évente milyen megterhelést eredményez a környezet számára. Az adatok megdöbbentőek: akár 27 kilogramm széndioxid csökkenés érhetnénk el éves szinten háztartásonként, ha a megszokott 40 fokos mosásról, a 30 fokos mosásra állnánk át.

Hihetetlen, de például a japánok hideg vízben mosnak, a hazai piacon található mosógépek maximális hőmérséklete 30 fok, és mindent hideg vízben mosnak. Az ottani szokás hátterében két dolog áll: az anyagi megfontolás mellett szerintük a hideg vízben történő mosásnak az a fő előnye, hogy kevésbé rongálja a textíliát, mint a forró víz.

A magyar lakosság általában 60 fokon mos, illetve az is gyakori, hogy ágynemű, törölköző, konyhai textília esetében főző mosást alkalmaz. A mosási hőmérséklet kiválasztása életkor és nem függő: a férfiak körében a 60 fokon történő mosás az átlagos, a nők inkább választják a 40 fokos programot. Az európai fiatalkorú lakosság kevesebb, mint fele választ alacsonyabb főfokot, akár 30 fokot, viszont a korban haladva egyre inkább jellemező a 30 fokon történő mosás mellőzése, főként abbéli meggyőződésből, hogy ezen a hőfokon a szennyeződést nem tudja eltávolítani, de 21 százalékuknál a korábbi berögzült, az idős generációtól átvett szokások miatt választják a magas mosási hőmérsékletet. Pedig a kevésbé szennyezett ruhanemű kiválóan tisztítható 30-40 fokos mosóprogramon, és csak az erősen szennyezett zsír, olajfoltos ruhaneműket kellene meleg vízzel mosni.