endometriózis
Egészség

Életmódváltással enyhülhetnek az endometriózis okozta panaszok

Az endometriózis egy olyan fájdalommal és egyéb kellemetlen tünetekkel járóbetegség, amely egyre több nőt érint. Azonban még mindig sok a bizonytalanság, kevés kutatási tapasztalat áll rendelkezésre, így nehéz tanácsot adni az érintetteknek. Egy biztos, az egészséges életmód, a rendszeres sportolás az endometriózisos beteg állapotára is jó hatással van.

Az endometriózis a reproduktív szakaszban lévő nők körében okoz problémát. Sajnos az orvostudomány jelenleg még nem áll készen pontos válasszal, hogy mi az oka a kialakulásának. Súlyos esetben meddőséget is okozhat, de a rendszeres fájdalom és az egyéb panaszok nagyon megkeserítik az érintettek életét.

A betegség neve az endometrium szóból ered, amely a méh belső felszínét érintő nyálkahártyára utal. Endometriózis esetében a nyálkahártya az, amely a méhen kívül a szervezet egyéb területein megjelenve okoz problémát, és havonta vérzés formájában leválik. Mivel nem tud kijutni a testüregből, így krónikus gyulladást idézhet elő. Általában a kismedence területén alakulhat ki, de jelentkezhet a kismedence területén kívül például a májban, vagy a tüdőben is. Jelenleg az orvostudomány nem rendelkezik egységes, és egyszerű szűrési módszerrel, pontos diagnózisa sebészeti beavatkozást igényel.

A betegség kialakulásának hátterében már több rizikófaktort is megneveztek, de ezek a legújabb tudományos eredmények szerint csak néhány esetben igazolhatóak. Viszont egyértelmű, hogy a lehetséges kockázati tényezők között szerepelnek a vörös húsok, a transz-zsírsavak, és a hormonrendszerre ható vegyi anyagok egyaránt.

Az étrend szerepe az endometriózis kialakulásában

A tanulmányok jelentős összefüggést igazoltak az étrend és az endometriózis között.

Pozitív hatású:

  • ómega-3 zsírsav :halak, olajos magvak, tojás
  • levélzöldségek
  • gyümölcsök fogyasztása

Negatív hatású:

  • feldolgozott vörös hús termékek (például a sertéshús, és marhahús)
  • transz-zsírsavak (például a növényi olajok, margarinok)

Segíthet az életmódváltás!

Habár még nem állnak a rendelkezésre kifejezetten endometriózisos étrendi szabályok, az biztos, hogy nagy szerepe van az életmódváltásnak.

A rendszeres sportolás és az egészséges életmóddal összefüggő táplálkozási szokások kedvezően hatnak az endometriózis tüneteire is. A citrusfélék, valamint a zöldségben, a gyümölcsben gazdag étrend, az olajos magvak és a csökkentett zsírtartalmú tejtermékek jótékonyak. Egy kutatás résztvevőinél pedig az egy éven át betartott gluténmentes étrend a panaszok jelentős csökkenését igazolta. De érdemes figyelembe venni az egyéni sajátosságokat, a saját emésztésünkkel összefüggő tapasztalatokat. Így kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek puffadást, székrekedést, fokozott szelesedést, illetve refluxos panaszokat váltanak ki. Az érintetteknek ajánlott kerülni a finomított élelmiszereket (cukor, liszt stb.) és transz-zsírok csökkentésére is figyelmet kell fordítani.

(Forrás: Pirulakalauz.hu, Diétaésfitnesz.hu)