Halloween tök
Életmód

Hamarosan itt a Halloween, de a Halloween-tök kizárólag lámpásnak való

Mindenszentek előtti éjszakán, október 31-én van a Halloween napja. Habár hazánkban a halottak napjához a méltóságteljes gyertya és mécsesgyújtás hagyománya kötődik, pár éve egyre több követője van nálunk is a Halloween ünneplésének.

A kelta eredetű ünnep főként Amerikában, és Kanadában tartozik a népszerű jeles napok közé. Ezen az éjszakán nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is ijesztő és boszorkányos ruhákat viselnek és töklámpásokat faragnak az ünnep előtt.

A Halloween eredete a Kelta újév napjához kötődik, amikor a Napistennek fejezték ki a köszönetüket a gazdag terményáldásért, valamint a hódolatukat a holtak Urának. Legismertebb jelképe a faragott töklámpás, a Jack-lámpa, amelynek szerepe kettős volt a hiedelmek szerint: az egyik feladata volt a gonosz szellemek távoltartása, a másrészt pedig a halottak szellemének világítottak, hogy a fényében könnyen hazataláljanak.

A Halloween ünneplése Magyarországon is egyre népszerűbb. Az üzletekben már egy ideje kaphatók a tetszetős külsejű és méretű Halloween-tökök, amelyből általában hangulatos töklámpát faragnak. De vigyázat, a töknek ez a fajtája csak díszítésre használható. Az október a sütőtök hónapja, híres hazai fajtákból vásárolhatunk, például a Nagydobosi, a Kiszombori, és az Orange tök fogyasztása kifejezetten javasolt a gazdag beltartalmi értéke miatt. Azonban a Halloween-tökként forgalomba kerülő dísztökök nem alkalmasak fogyasztásra, és már kisebb mennyiség is ezekből bajokat okozhat. Ha mindenképpen ragaszkodunk idén is a hagyományokhoz, akkor inkább a Halloween-töklámpa mellett süssünk hangulatos Halloween süteményeket.

Az ünnep után a tököt különböző módon használhatjuk fel:

  • kiváló komposztalapanyag
  • kertben elhantolva a földet tápanyaggal látja el
  • a megmosott kiszárított magvait jövőre elvethetjük