gombaszedés
Szabadidő

Óvatosan a gombaszedéssel, mérgező is lehet!

A közelmúltban a keszthelyi városi piacon 50 kilogramm mérgező gombát koboztak el a gombaszakértők az ellenőrzésre bemutatott lakossági gyűjtőktől – írta meg a Zaol.hu. Azért fontos felhívni a figyelmet a probléma súlyára, mivel a gombaszedés hazánkban is a kedvelt szabadidős tevékenységek közé tartozik, ráadásul egyes gombafajtáknál a laikusok nem tudják megkülönböztetni az ehető fajtát a mérgezőtől. Évente hazánkban 100-150 súlyos gombamérgezést okoz a mérgező gombákból történő ételfogyasztás.

Az őszi esős időjárás a vadon termő gombáknak is kedvez, ilyenkor sokan indulnak begyűjteni. A gomba népszerű étel, és a magyar háztartásokban gyakori fogásnak számít. Különösen az ízletes vargánya, a nagy őzlábgomba is kedvelt, de az ízletes tőkegomba, és a késői laskagomba is a népszerű gombafajták közé tartozik.

A lakossági gyűjtőknek ajánlott nemcsak az eladásra kínált gombákat, de a saját fogyasztásra szánt portékát is bevizsgáltatni. A szakértők szerint az elmúlt években a hobbigyűjtők is óvatosabbak lettek, és egyre többen veszik igénybe a szakembereket. Például a mostani esetnél is az volt a probléma, hogy az ehető csiperkefajokat összetévesztették a veszélyes sárguló csiperkével. Olyan is előfordult, hogy gyilkos galócát kellett megsemmisíteniük, amely igen tetszetős a külseje ellenére a nagyon veszélyes gombák közé tartozik.

A súlyosan mérgező, és könnyen összetéveszthető gombafajták közé sorolható a gyilkos galóca, amelyet a karcsú csiperkével keverhetnek össze. A gombák között számos olyan található, amelyek „csak” enyhe mérgezéses tüneteket okoznak, mint a világító tölcsérgomba, a fakógomba, vagy például a mérges pókhálósgomba.

Könnyen összetéveszthető mérgező gombák:

  • az óriás papsapkagomba – az ízletes kucsmagombával
  • a világító tölcsérgomba – a sárga rókagombával
  • a farkastinórú- a királyvargányával
  • a nagy döggomba- a májusi pereszkével
  • a mezei tölcsérgomba – a mezei szegfűgombával keverhető össze.

(Forrás: Zaol.hu, Nebih.gov.hu)