orvos
Egészség

A magyar családok személyenként átlagosan havi 15 ezret költenek el az egészséggel kapcsolatosan

Sokkoló összegről számolt be a közelmúltban végzett kutatás, a magyarok átlagosan és személyenként havonta 15 ezer forintot költenek el az egészségük védelmére, amely egy négytagú család éttermi költésének is megfelel.

A Cofidis Hitel Monitor megbízásából még augusztusban végeztek el egy felmérést, amelyből megállapítható, hogy a magyarok számára – mind önmaguk, és mind a családtagjaik számára – elsődleges az egészség megőrzése, és fenntartása. Az eredmény azt mutatja, hogy a megelőzés, és a betegségek kezelése is sokba kerül: az átlagos, és személyenként 15 ezer forint jelentős része gyógyszerekre, kisebb része pedig az egészséggel kapcsolatos termékekre megy el.

A vizsgálat magyar felnőtt korú lakosság 18-69 éves korosztály költései alapján azt állapította meg, hogy nagyjából háromnegyedük vásárol receptköteles gyógyszereket. Ami meglepő lehet, de a recept nélkül vásárolható készítményekből is hasonló arányban vásárolnak. Melyek ezek közül a legnépszerűbb termékek: a legtöbben étrend-kiegészítőt, egészséget támogató készítményeket – cseppeket, gyógyteákat, vitaminokat- vásárolnak. Ezek egy része patikában és patikán kívül is kapható termékekből tevődik össze. A gyógyászati segédeszközök is népszerűek, a különböző talpbetétekre, inhalátorokra, vércukor mérő eszközökre a nyilatkozók közel harmada költ évente.

A magyar lakosság rengeteget költ mind a vény nélkül vásárolható és a vényköteles gyógyszerekre, de sokkoló az adat, hogy az összeg egyáltalán nem függ olyan tényezőktől, mint az anyagi helyzet vagy akár az életkor. Még magasabb a költése – közel havi 20 ezer forint – azoknak, akik nyugdíjasok, és a gyermeket nevelnek.

Mi a helyzet a magánorvos látogatással?

Magánorvost a lakosság négytizede vesz igénybe legalább évente legalább egy alkalommal. Jellemzően nőgyógyászhoz és fogorvoshoz járnak magán úton, de a bőrgyógyászat, és a szemorvosi vizsgálat is a gyakori magánúton. Sokan (18 %) azonban évente több alkalommal is magán-egészségügyi ellátást fizetnek meg.

(Forrás:Cofidis.hu)