psoriasis
Egészség

Pikkelysömör

A pikkelysömör (psoriasis) egy változatos lefolyású, nem fertőző bőrbetegség, amely az egész világon előfordul.  Egyaránt érinti a férfiakat és nőket, de kisgyerekkorban is előfordul. Általában a 40-50 éves életkorban okoz először problémát. Egyeseknél egész életük során csak a könyök felett, és a térdeken jelentkezik, másoknál viszont az egész bőrfelszínen akár több tenyérnyi plakk jelenhet meg.

A betegség lefolyása hullámzó, akár évekig is tünetmentesek is lehetnek a betegek. Nyári hónapokban általában javul az állapotuk, de a stressz súlyosbíthatja a bőr állapotát. Sok betegnél a bőrtünetek mellett fájdalmas ízületi gyulladással is párosul.

A pikkelysömör okai

Genetikus

A pikkelysömör oka még napjainkban is ismeretlen, de kialakulását több tényező együttesen befolyásolja. A multifaktorális betegségként a genetikai öröklődés az egyik ok, és a hajlam öröklődik. Ha mindkét szülő érintett, akkor 60-70 százalék az esély, hogy a gyermeknél is megjelenik majd  valamikor a pikkelysömör.

Provokáló faktorok

A genetika hajlamot örökölve bizonyos ingerekre a bőr pikkelysömör tünetekkel reagál. Ilyen ingerek lehetnek a sérülések, különféle gombás, vagy bakteriális bőrfertőzések, de okozhatják vírusfertőzések és ekcéma is.

A provokáló faktorok közé sorolhatóak olyan betegségek, mint a cukorbetegség, a májbetegség, daganatok, de a gyulladásos gócok is. Egyes gyógyszerek, az alkohol és a stressz kiválthatják a pikkelysömör megjelenését.

psoriasis

A pikkelysömör tünetei

A betegség tünetei változatos módon jelentkeznek.

Általában sötétvörös színű, hámló, a bőrfelszínéből kiemelkedő papulák (göbcsék) jelennek meg.

Az egész testen bárhol megjelenhet, de leggyakrabban a hajas fejbőrön, a térden, a könyökön és a körmökön mutatkozik. Általában fájdalmat, és viszketést nem okoz.

A pikkelysömör kezelése

A pikkelysömör napjainkban nem gyógyítható, csak a tüneteket lehet kezelni. Javasolt bőrgyógyászt felkeresni, aki a tünetek mellett számos egyéb tényező, mint életkor, nem, társbetegség, stb. figyelembe vétele mellett választ a beteg számára kezelést.

A pikkelysömör betegeknek a látható bőrtünetek komoly pszichés problémát okoznak. Sokan nem tudják, hogy a betegség nem fertőz, ezért gyakori, hogy kirekesztően viszonyulnak az érintettekhez. A negatív viszonyulás a betegeknél akár depressziót okozhat, amely az állapotuk romlását idézheti elő.

psoriasis

Bőrgyógyász tippek a pikkelysömörrel élők számára

  • Hideg elleni védekezés- száraz, hideg időjárásban meleg öltözék
  • Rendszeres hidratálása fejbőrnek és a bőrfelületnek
  • Párologtatás
  • UV-fény használata
  • D-vitaminhiány elkerülése
  • Bőrsérülések megelőzése
  • Stresszkezelés-sport, meditáció, terápia
  • Figyelem az étrendre, az elhízás elkerülésére
  • Egyéb betegségekre szedett gyógyszereknél tudatosság
  • Problémák súlyosbodása esetén orvos felkeresése

(Forrás: Egészségkalauz.hu, Házipatika.com)