Fogbeültetés
Egészség

Fogbeültetés vagy fogimplantátum – alapvető kérdések és válaszok

A fogbeültetés – más néven fogimplantátum alkalmazása – egyre népszerűbb a foghiány pótlásnál, mivel hosszabb távú megoldást nyújt, mint a a műfogsor vagy a fix híd, lelassítja a csontsorvadást és megőrzi a csaknem egészséges fogállományt. Olvassa el a fogbeültetés kapcsán fölmerülő leggyakoribb kérdéseket és válaszokat!

Mit használnak a fogbeültetés során?

A fogimplantátum a természetes fog gyökerének mesterséges helyettesítése. Az implantátum az állcsontba előre kifúrt tasakban van elhorgonyozva annak érdekében, hogy koronát vagy hidat tartson, illetve szilárdan rögzítsen egy műfogsort.

A fogimplantátum titánból készül, amelyet jól tolerálnak a csontok, és könnyen beépül a csontszövetbe. A fogbeültetés során az a cél, hogy közeli kapcsolat legyen az implantátum külső felszíne és a környező csontszövet között, hogy össze tudjanak „olvadni”, stabil alapot képezve az új fogaknak.

Hogyan történik a fogbeültetés?

Bármilyen implantátum behelyezése előtt fontos, hogy a fogorvos felmérje a fogak és az íny egészségét.

Ha valamilyen ínybetegség vagy fogromlás jelei látszanak, ezeket előbb kezelni kell. Ezután a fogorvos megtervezik a kezelést, miután több röntgenfelvételt, illetve néhány esetben CT pásztázást végeznek a csontminőség felmérésére és az elkerülendő közeli anatómiai struktúrák ellenőrzése érdekében, még mielőtt fúrásra kerülne a sor. A fogorvos az eljárást általában helyi érzéstelenítéssel végzi; néha intravénás szedálást is alkalmaznak, ha hosszú az eljárás vagy ha a beteg nagyon feszült.

A fogorvos az implantátum helyén lévő ínyt felvágja és felemeli, majd egy kis lyukat fúr a csontba a tervezett implantátum pontos helyén. A fogorvos a titán implantátumot szorosan beillesztik a tasakba, és összezárják a felette lévő ínyt. Ha nincs elegendő csontanyag az implantátum befogadására, akkor csontpótlásra lehet szükség, illetve a fogorvos kisebb méretű implantátumot használhat, ha az megfelelő.

Miután helyére került az implantátum, 6-10 hónapig hagyják gyógyulni és a csonttal integrálódni. A csontszövet növekszik, és hozzátapad az implantátum mikroszkopikusan egyenetlen felületéhez.

Ez alatt a „gyógyulási idő” alatt a betegek ideiglenes fogakat (hidakat) kapnak, vagy továbbra is műfogakat viselnek. Fontos, hogy az ideiglenes fogak nem fejtenek ki semmilyen erőt a gyógyuló implantátumra. A gyógyulási időszak elteltével a fogorvos az ínyt újra felemeli, és egy oszlopot rögzít az implantátumhoz egy ideiglenes koronával együtt. Körülbelül 4-6 héttel ezután, amikor a környező íny éretté vált, beilleszthetik a végleges állandó helyreállítást az implantátumhoz.

Fogbeültetés fogimplantátum

Mik az előnyei a fogászati hidaknak a műfogsorokhoz és hidakhoz képest?

Normális esetben az Ön foggyökerét körülvevő csontállomány fenntartását a test természetes megújulási folyamata végzi. Azonban ha Ön elveszíti egy fogát, a fog eredeti helyén lyuk marad, és az ezt körülvevő csontállomány lassan elkezd visszahúzódni (atrophia), amely megváltoztathatja állcsontja vagy állkapcsa alakját. Erre a területre helyezett implantátum valójában serkenti a csont termelődését, ami megelőzi az értékes csontszerkezet elvesztését. Néhány olyan beteg esetében, akiknél lényeges a csontvesztés, csontpótlásra lehet szükség a fogaszati implantátum behelyezése előtt. A csontvesztés olyanoknál jelent problémát, akiknek műfogsoruk van, és mivel a csont lassan változik, a műfogsort be kell állítani, esetleg újra el kell készíteni, hogy a csont új alakjához illeszkedjen. A csontvesztés egyben idősebbnek is mutathatja az adott embert, mivel a csontvesztéssel a száj körüli terület beesetté válhat.

Miután a fogimplantátumok teljesen integrálódtak a csontba, ugyanolyan jól működnek, mint az természetes fogak: olyan ételt ehet, amilyet csak akar, és teljes magabiztossággal beszélhet. A műfogsorokkal a kemény ételek, mint pl. az alma problémát jelenthetnek: vagy kilazul a műfogsor, vagy a beteg nem bírja a nagy harapási erőket, mivel azok fájdalmat okoznak az ínyben. A műfogsorral rendelkező betegeknél általános probléma az íny irritációja és gyulladása. A műfogsorokat alá lehet támasztani implantátumokkal vagy mini implantátumokkal, amelyek nagy mértékben javítják a funkciót, lehetővé téve a betegek számára, hogy teljes magabiztossággal ehessenek olyan ételeket, amiket csak szeretnének, és ne kelljen aggódniuk a csontvesztés és a kihulló laza műfogsorok miatt.

A hidakkal és műfogsorokkal ellentétben, amelyek speciálist tisztítást és külön figyelmet igényelnek, a fogászati implantátumok csupán rendszeres fogmosást és fogselymezést, valamint rendszeres dentálhigiéniai kezelést igényelnek, akárcsak a természetes fogak.

Amikor fogászati hidakkal pótolják a hiányzó fogakat, a foghiány mellett álló fogakat le kell preparálni, és egészséges fogállományt kell eltávolítani a korona vagy híd pillér elhelyezéséhez, amely a fog tetejére illeszkedik. A jövőben, ha az egyik támasztó fog károsodik, az egész híd helyreállítás szintén elromlik; egy implantátummal viszont a helyreállítás független a többi fogtól. Ha egy foghiányt implantátummal pótolnak, nem szükséges a szomszédos fogak támasztó funkciója, és semmilyen módon nem kell preparálni vagy megváltoztatni az Ön természetes fogait.
Ha megfelelően készítik el, a fogászati implantátumnak megkülönböztethetetlennek kell lennie a környező természetes fogaktól. A műfogsorok kilazulhatnak és nem látszanak természetesnek ha nem simulnak az ínyhez, valamint bizonyos hidak és műfogsorok csúnya fém rögzítőkampóval rendelkeznek. A fogászati implantátumok sokkal jobb kozmetikai és funkcionális eredményt hoznak.

fogimplantátum Fogbeültetés

Hány fogat képes egy fogimplantátum tartani?

Hagyományosan a csontba helyezett egyetlen implantátum egyetlen koronát tart, és ezt nevezik „egyetlen fog implantátumnak”. Ha azonban Önnek több foghiánya van, nem szükséges minden egyes hiányzó foghoz implantátum: egy implantátum több fogat is tarthat híd vagy műfogsor esetében. A szükséges implantátumok száma az egyes implantációs területeken lévő csontszövet térfogatától és sűrűségétől függ. Gyakran kisebb méretű, „mini implantátumokat” használnak arra, hogy helyükön tartsák a műfogsorokat.

Teljes száj rekonstrukció esetében, amikor több (>10) fogból álló ívet kell rögzíteni az állkapocsban vagy a felső állcsontban, minimálisan 5-6 implantátumra van szükség a két csont mindegyikében. A szükséges implantátumok pontos száma az egyéni esettől függ; és az implantációs sebész alapos vizsgálat és értékelés után tud tanácsot adni a legjobb megoldást illetően.

Kinek jó a fogimplantátum?

Bármilyen korú (teljesen kifejlett állkapoccsal, illetve állcsonttal rendelkező) betegbe lehetséges implantátumot építeni, feltéve, hogy elegendő mennyiségű és minőségű csontszövet áll rendelkezésre. A legtöbb egészséges egyén, aki jó szájhigiéniás gyakorlatot követ, megfelelő alany a fogimplantátumokhoz.

Honnan lehet csontot kivenni a csontpótláshoz?

A csontpótláshoz szükséges csont legjobb forrása a saját csontszövet a test valamely más területéről. Csontot ki lehet venni az arccsontból, az állkapocs hátulsó részéből, a csípőből és a sípcsontból. Egyéb alternatívákkal összehasonlítva, az Ön saját testéből származó csont a legéletképesebb és a leggyorsabb gyógyulási idővel rendelkező megoldás. Számos esetben a természetes csont és a mesterséges csontpótlók kombinációját használják. Bármely csontátültetési eljárás esetében az átültetett csont horgonyt és stimulációt jelent a meglévő csontnak, hogy ránőjön és végeredményben az implantátum elhelyezéséhez megfelelő környezetet biztosítson.

Meddig tartanak a fogászati implantátumok?

Már több mint 30 éve használnak fogimplantátumokat foghiányok pótlására, és élethosszig tarthatnak attól függően, hogyan törődnek velük. A többi helyreállításhoz hasonlóan az implantátumon lévő fogat is érheti traumatikus károsodás, hatással vannak rá az ínybetegségek és a rossz szájhigiénia.
(forrás:fogbeultetes-esztetikaifogaszat.hu)