vegán tofu
Étel - ital

A házi tofu

A vegán konyha egyik legfontosabb alapanyaga, a húshelyettesítő tofu. A szójababsajtként is ismert étel kiválóan ízesíthető, ezért remek alternatívaként szolgálhat vegán húsutánzó ételek elkészítésére.

A növényi étrend hívői számára a tofu egyike a vegán alapoknak, leszámítva azokat, akinek a szervezete, nem szójaérzékeny, hisz a tofu alapja a szójabab.

A tofut a sajthoz hasonlóan készítjük, a szójababból kipréseljük a szójatejet s végül szeletelhető szójatömbbé préselik.

tofu

 

A tofu nagyon sokféle változata elérhető ma már a boltokban, de időnk és kedvünk engedi, nem nagy munkával házi tofut is készíthetünk.

A házi tofuhoz, kb. 400 gr száraz szójabab szükséges. A legalább egy éjszakát vízben állt szójababot, egy mély lábosban, annyi vízzel, amennyi ellepi pépesre daráljuk. Teletöltjük a lábost vízzel és el kezdjük forralni. Forralást követően 15-20 percig kis lángon, sűrű kevergetés mellett főzzük.
Az így kapott elegyet leszűrjük és a pépet lepréseljük vagy gézbe csomagolva lecsöpögtetjük és jól kicsavarjuk.

Az így kapott, melegen tartott szójatejhez magnézium szulfátos oldatot kell keverni. Ez az oldat segít a vizes és a fehérje rész szétválásban. Amikor keverés közben láthatóvá válik a szétválás, fedővel lefedjük és 5-10 percig állni hagyjuk, amíg az elválás nem történik meg teljesen.

vegán tofu

A magnézium szulfát, vény nélkül gyógyszertárban kapható szer, ami enyhén hashajtó, vérnyomáscsökkentő hatású.

Amikor már teljesen egyértelműen szétvált a kétféle anyag, akkor a kicsapódott szójatúrót szép lassan le kell préselni. Amikor sajtszerűvé vált az anyag, tiszta vízben állva hűtőben tároljuk.