egészséges életmód
Életmód Étel - ital

Húsvétkor is érdemes odafigyelni az étkezésünkre

Az egészséges életmódok szempontjából az ünnepekkor sem árt törekedni a megfelelő táplálkozásra, lehetőleg úgy, hogy szokásokat megőrizzük, de az ízek is megfelelő ünnepi hangulatot teremtsenek.

Ilyenkor mivel sok családi látogatás történik, könnyen elfeledkezhetünk a célunkról és elcsábulunk a szépen feldíszített asztal látványának  és a pazarul felszolgált ételeknek. Az ünnepek forgatagában is érdemes rendkívüli odafigyelést fordítani az étkezésre és azon belül is a mértékletes magatartására. Az húsvét hosszú hétvégéjén lehetőleg tartsuk szem előtt, hogy lehetőségeink szerint változatosan és egészségesen próbáljunk meg étkezni.

Fontos a mértékletesség, de ez egyben nehezen betartható, mivel locsolkodáskor a vendégségből vendégségbe járunk, és ilyenkor hajlamosak vagyunk szinte mindent végigkóstolni. Ebben az a veszély, hogy különböző ételeket fogyasztunk nagy mennyiségben relatíve rövid idő alatt, ami leterheli az emésztőszerveinknek és nem tesz jót. A túlzott habzsolás gyomorrontáshoz vezethet és akár súlyosabb epepanaszokat is kiválthat. A vendéglátóknak tanácsolnánk, hogy nem kell minden vendéggel együtt enni és két vendégsereg között még süteményeket fogyasztani, hiszen még mozgást sem végzünk és így valóban könnyű leterhelni a szervezetet.

A húsvét és az egészséges életmód kapcsán óhatatlanul felmerül az alkoholfogyasztás, amitől egy tudatos egészséges életmódot követő személy elzárkózik. Szerintünk nem tiltott ilyenkor egy pohár szesz elfogyasztása, mivel kikapcsolódunk és lazítunk, így beleférhet egy koccintás erejéig, akár csak illendőségből is. Viszont természetesen, legyen felelősség tudó és semmilyen körülmények között ne üljön volán mögé, ha egy cseppnyi alkoholt is fogyasztott. Amúgy az alkoholfogyasztás az étkezés előtt (régen snapsznak hívták) kis mértékben jótékony hatású is lehet, hiszen zsírbontásban a jó minőségű alkoholok segítségünkre lehetnek. Mindenképpen javasoljuk itt is a mértékletes alkohol fogyasztás és lehetőség szerint kerüljük a különféle típusú alkoholok egy időben való fogyasztását. Az alkoholról tudni érdemes, hogy igencsak magas az energiatartalma, még a szénhidrátnál is nagyobb, emiatt aki vigyázz a súlyára az figyeljen óda, hogy pár pohár alkohollal akár 500- 1000 Kcal közötti energia mennyiséget vihet be.

A húsvéti étkezési szokások

Az elmúlt időszakban nem sokat változtak e téren a szokások, mondhatjuk azt, hogy hagyományőrzők vagyunk az ünnepi étkek területén. Persze, ha tudatosan odafigyelünk az asztalra kerülő tápanyagra, akkor a hagyományőrzés megtartásával egészségesebb étkezést érhetünk el, ha kedvünk van hozzá megreformálhatjuk a húsvéti menüt. Szerintem mindenki számára ismert és megszokott menü ilyenkor a bárány a sonka a tojás és a torma.

A bárány az ünnep során az áldozati étel szerepét tölti be, és megegyezik az energia tartalma és tápértéke a sovány sertéshúsokéval. A beszerzése során célszerű minél fiatalabb húsú állatot választani, amit a világosabb színéből ismerünk fel, mert korosabb egyedek esetében intenzívebb ízélményeket kapunk. A bárányt érdemes frissen fogyasztani, mert akkor a legízletesebb, valószínűleg az ára miatt a  fogyasztása visszaszorult, és jellemzően már csak ünnepnapokon kerül  az asztalra. Egészség szempontjából ügye a bárány vörös hús és bizonyos embertípusoknak egyáltalán nem tesz jót, így azoknak ezt az információt érdemes szem előtt tartani.  Nem követünk el szentségtörést, ha hallal vagy egyéb szárnyassal helyettesítjük a bárányhúst.

A sonka kihagyhatatlan részvevője a húsvétnak, szerintem nem létezik olyan háztartás, ahol húsvét alkalmával ne lenne sonka valamilyen formában, a  elkészítésére és a fogyasztására számos megoldás létezik. Valahol megfőzik, esetleg tekercset készítenek és salátával szolgálják és számos helyen pedig reggeliként tálalják retekkel és kaláccsal. A legelterjedtebb a füstölt sonka, ami alapból elég magas só és energia és zsírtartalmú étel, ráadásul a sonka viszonylag nagy arányba tartalmaz koleszterint is. Ha valaki hagyományokat szeretné tartani, de egészségesebben szeretne táplálkozni, akkor talán a pulyka sonka megfelelő alternatíva lehet. bár kétségtelen, hogy ugyan azt az íz világot nem fogja tudni visszaadni.

A tojás a húsvét legismertebb jelképe, a hívő közösségek az ünnep kapcsán Jézus mennybemenetelét szimbolizálták vele és az újjászületést, így az emberek tojásokat kezdtek ajándékozni egymásnak. A tojást számos módon el lehet készíteni, megfőzik és jellegzetes népi mintákat festenek rá, majd a locsolok az elkészült tojásokból választhatnak. De ismeretes, hogy kifújják a tartalmát és úgy díszítik. Mindenesetre a tojás a húsvét szimbóluma, legyen bármilyen formába az elkészítve. A tojásnál a koleszterin tartalmára kell odafigyelni, mert két tojás elfogyasztásával bevihetjük a napi ajánlott koleszterin mennyiséget, ami 300 mg/nap. Viszont magas fehérje tartalommal bír és B, A, D vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz, továbbá magas folsav, cink és vasforrású tápanyag.

Magunk és a vendégeink egészségét szem előtt tartva próbáljunk meg a választék közé beilleszteni, könnyű és laza ételeket, lehetőleg zöldséget és gyümölcsöt. Friss zöldségek közül megfelelő választás lehet a retek és az új hagyma például saláták formájában, lehetőleg joghurttal helyettesítsük a majonézt a magas zsírtartalom elkerülés érdekében.

Mivel jellemzően hideg ételekkel kínáljuk a vendégeket és magunk is többnyire hideget eszünk,, így elkerülhetetlen kísérője az étkezésnek a pékáruk, köztük a kenyér fogyasztása. Mindenképpen jó, ha választási lehetőségként a teljes kiőrlésű és magvas termékeket is elérhetővé teszünk legyen az kenyér, zsemle vagy kifli, de ha tehetjük, akkor mi magunk is ezeket részesítsük előnybe.

Minden ünnep alkalmával és húsvétkor is nagyobb mennyiségben fogyasztunk édességet és desszerteket. Ma már szinte elkerülhetetlen, hogy ilyen alkalmakkor a gyermekek az átlagosnál több csokoládét vegyenek magukhoz, hiszen a csoki nyuszik és csoki tojások már szerves részét képezik az ünnepnek. Ilyenkor természetesen több házi jellegű jellemzően zsírosabb tésztájú sütemény kerül az asztalra, amiből ugyancsak hajlamosak vagyunk a szokásosnál nagyobb mennyiséget fogyasztani. Ezekben az esetekben a barna cukor vagy cukorpótló alkalmazása javallott, hogy szervezetünk egyensúlyát könnyebben megőrizhessük.