Otthon Munka

A tökéletes szerszám a beton fúrásához

A beton az egyik legnépszerűbb építőanyag manapság, főleg vassal kombinálva (vasbeton). Ezzel együtt amikor fúrni kell, komoly kihívás elé állít minket és az általunk használt gépeket is. Milyen eszközökkel fúrhatunk betont? Mire figyeljünk? Cikkünkből minden kérdésedre választ kaphatsz!

Először szó lesz az ütvefúró és a fúrókalapács közötti különbségekről, majd a megfelelő fúrókalapács kiválasztásának szempontjairól.

Ütvefúró vagy fúrókalapács?

Az ütvefúrók és használatuk

Az ütvefúrók olyan fúrógépek, amelyekben a forgás során egy úgynevezett körmöstárcsás ütőmű ütő mozgást is végez. Minél nagyobb fordulatszámon forog a fúró, annál gyorsabb az ütő mozgás is. A tokmány és a fúrószár általában kb. 3 mm-es tartományban mozog előre-hátra. Az ütvefúrók alapvetően fához és fémhez valók, emellett az Ytong-ot és a sima téglát is gond nélkül elviszik (természetesen a megfelelő fúrószárral). Fontos megemlíteni, hogy fém fúrásakor ne használjuk az ütvefúró üzemmódot!

A jó minőségű gépekkel rövid ideig betont is fúrhatunk, de hosszú távon nem ajánlott erre használni ezeket a masinákat.

A fúrókalapácsok

A fúrókalapács alatt általában a pneumatikus ütvefúró gépet értjük. Ezek a gépek a hagyományos ütvefúrókkal szemben kifejezetten beton fúrására lettek tervezve. Pontosabban az történik, hogy az ütő mozgások összetörik a betont, és a forgó mozgás pedig csupán a törmelék eltávolítására szolgál.

Az ütvefúrókétól eltérő pneumatikus (sűrített levegővel működő) ütőművel vannak felszerelve, amely sokkal nagyobb ütési energiát szolgáltat. Ezért ezek a gépek nagyon masszívra vannak tervezve, ugyanis a kemény beton fúrásához komoly erőhatásokra van szükség.

fúrókalapács
Fotó: Zákány Szerszámház

Milyen szempontok alapján válassz fúrókalapácsot?

Teljesítmény

A teljesítmény sokat elárul arról, milyen erős a választott gép, azonban könnyű félreértelmezni az adatokat. Egyfelől egy ugyanakkora teljesítményű fúrókalapács jóval erősebb, mint egy ütvefúró. Emellett legalább ugyanolyan fontos a (J)-ban megadott ütési energia is.

Akkumulátoros vagy kábeles gépet vegyél?

Az akkumulátoros gépek térhódítása megállíthatatlannak tűnik. A technológia egyre jobb teljesítményt nyújt, és komfortosabbá teszi a munkát – ezzel együtt még jelentősen drágább. Ezért azt javasoljuk, hogy akinek csak ritkábban van szüksége a fúrókalapácsra, az nyugodtan vegyen jóval olcsóbb kábeles gépet, aki pedig nap mint nap ezzel dolgozik, annak érdemes lehet beruházni egy akkumulátoros darabba.

fúrókalapács

Milyen géppel véshetsz?

Bár a fúrókalapácsokkal lehet vésni, közel sem erre tervezték őket. A kevésbé kemény anyagokkal (Ytong, tégla) gond nélkül elbánik egy jó fúrókalapács, de ha sokat vésel, és betont is, inkább válassz vésőgépet.

Ha továbbra sem vagy biztos a dolgodban, keresd fel szerszám webáruházunkat, a Zákány Szerszámház weboldalát, ahol remek minőségű termékek közül válogathatsz, és szakértői segítséget is nyújtunk a helyes döntéshez!

Fotók: Freepik, Zákány