oszlopos fúrógép
Munka

Precizitás a barkácsoláshoz: az oszlopos fúrógép

A barkácsolás tipikusan egy olyan hobbi, amibe fokozatosan szeret bele az ember. Először készít egy fakardot a csemetének, aztán elkezd DIY témájú videókat nézni YouTube-on, és egy ponton azt veszi észre, hogy egyre komolyabb és komolyabb projektekbe vág bele. Amihez előbb-utóbb egyre komolyabb eszközök kellenek. A mostani cikkben a pontos barkácsoláshoz szükséges egyik ilyen eszközről, az oszlopos fúrógépről lesz szó.

Miben több az oszlopos fúrógép egy sima fúrónál?

A sima kézi fúrók mobilis eszközök, amelyeket egyaránt használhatunk munkarabok, illetve falazat fúrására (amennyiben az nem túl kemény, pl. beton). Sokoldalúságuk ellenére azonban nehéz igazán pontos, egyenes furatokat készíteni velük. A meghatározott mélységű furatok készítése pedig majdhogynem lehetetlen, legalábbis rengeteg szöszölést igényel.

Itt jön a képbe az oszlopos fúrógép. Az oszlopos fúrógép egy állvánnyal egybeszerelt fúró, amely számos beállítást tesz lehetővé. A gépi eltolás nemcsak egyenletesebb furatot tesz lehetővé, de a furat mélységének beállítására is lehetőséget ad. Sok esetben a fúró fordulatszáma is beállítható, így a különféle keménységű anyagoknál más-más beállítást használhatsz.

Az oszlopos fúrók jóval biztonságosabbak kézi társaiknál, nem kell aggódni, hogy véletlenül „leugrik” a fúró egy fém munkadarabról. A precizitás és az állíthatóság előnye, hogy ugyanazt a műveletet több munkadarabbal is pontosan meg lehet ismételni, ami nagy segítség az illesztéseknél. A gyorsaságról nem is beszélve.

Az persze igaz, hogy ezeket a fúrókat arra tervezték, hogy egy műhelyben fix helyük legyen, nagyobb, nehéz gépek, amelyeket ritkán szállítanak. De nem is erre lettek tervezve, hanem arra, hogy egy adott műhelyben vagy munkaállomáson precíziós, megbízható fúrást tegyenek lehetővé.

oszlopos fúró
Forrás: Zákány Szerszámház

Mi alapján válassz oszlopos fúrógépet?

Első körben azt kell végiggondolnod, milyen keménységű (szakítószilárdságú), és mekkora méretű munkadarabokat fúrnál. Az előbbi szempont a teljesítmény meghatározásában és a megfelelő fúrószárak kiválasztásában fog segíteni, az utóbbi pedig a fúrógép méret paramétereinek eldöntésében. Milyen paraméterekről van itt szó? Ide tartozik az oszlopmagasság, a főorsó kinyúlás és az előtolás.

Az előtolás azt fejezi ki, mekkora mozgástartományt jár be a fúrószár, magyarán csak 10 cm mély furatot tudsz-e vele készíteni, vagy a 15 cm sem jelent gondot. Az oszlopmagasság azt mutatja meg, mekkora méretű munkadarabot tudunk fúrni.

A maximális furatméret pedig magáért beszél: ha tudjuk, hogy 30 mm-es furatok készítésére is szükségünk lesz, ne vásároljunk olyan gépet, amely nem képes befogadni ekkora fúrószárat!

Még mindig nem vagy biztos a dolgodban? Segítünk!

Ha azt érzed, jó lenne szakértői segítséget igénybe venni a választáshoz, vedd fel a kapcsolatot a Zákány Szerszámház csapatával, akik nagyon szívesen rendelkezésedre állnak! A webshopban pedig megbízható szerszámok és szerszámgépek széles választékából választhatod ki a számodra megfelelőt, amelyet utána házhoz is szállítunk neked!

Fotók forrása: Freepik, Zákány