Egészség

Dadogás

A dadogás nagyon összetett jelenség. Megértésével és megfelelő hozzáállással nagyban segíthetjük a dadogó ember kommunikációját.

Első cikkemben a fontosabb tudnivalókat gyűjtöttem össze, melyek a beszédhiba megismeréséhez szükségesek.

Következőkben arról is olvashatnak majd, mik azok a teendők, melyekkel hozzájárulhatunk a javuláshoz.

A dadogás, a beszéd összerendezettségének görcsös zavarában mutatkozik meg. A dadogó beszédét szaggatottság jellemzi, üteme, ritmusa felbomlik. A probléma gyakran más beszédhibákhoz kapcsolódva is megjelenhet.

Abban szinte minden szakember egyetért, hogy a görcsös megakadások hátterében nagyrészt pszichés okok állnak. Bár kialakulásában az öröklődésnek is szerepe lehet. Sokszor a gyermek dadogását korábbi traumatikus élmény, sokk okozza. Ez lehet baleset, szülőtől való hirtelen elszakadás, rossz élmény. A terapeuta feladata, hogy ezeket felkutassa, megismerje, majd eszerint kezdje meg a gyermek lelkét és beszédét egyaránt gyógyítani.

A dadogás fajtái, és ebből adódóan tünetei is igen sokrétűek lehetnek. Tény, hogy nincs két egyforma dadogó, de egy dadogó dadogása is változékony képet mutathat. A beszédhibás ember állapota bizonyos helyzetekben javul, máskor pedig romlik. Ennek oka abban keresendő, hogy a beszéd minőségére rendkívül sok külső elem van hatással. A környezet feladata, hogy olyan légkört teremtsen a dadogó számára, amiben beszédhibája csökken, netán meg is szűnik.

A tünetek között lehetnek görcsös megakadások, beszédfélelem, beszédgátlás, sajátos légzés. Emellett feltűnő lehet, ha megjelennek különböző, a beszédet kísérő együttmozgások. Ezek lehetnek akaratlanok, és akaratlagosak is. Utóbbiak a beszéd megsegítésére, a görcs feloldására irányulnak. Ezen tünetek mellett, jelentkezhetnek írásban észrevehető jellegzetességek is.

A dadogóknál sok esetben megfigyelhetünk úgynevezett pszichés sajátosságokat. Ezek a gyermekek/felnőttek általában introvertált, kiegyensúlyozatlan, bizonytalan személyiségek. Általában megjelenik Náluk az erős beszédfélelem, beszédgátlás.

Az pszichés eredet miatt, a logopédiai terápia mellett érdemes pszichológus segítségét is igénybe venni.

A logopédiai terápia akkor lehet sikeres, ha a logopédus megfelelő módszerekkel, hozzáállással kezeli a gyermeket.

Általánosságban elmondható, hogy egy sikerre vezető dadogás terápia az ellazulásról, a nyugalomról, az elfogadásról szól. A logopédus javítja a beszéd folyamatosságát, ritmusát, oldja a beszédgátlást és korrigálja a dadogás járulékos tüneteit.

A dadogó terápia fontos eleme az ellazulást segítő gyakorlatok, módszerek alkalmazása, a pozitív légkör megteremtése.