kávé
Egészség Életmód

A koffein hatása a szervezetre

Hatásáról megoszlanak a vélemények, néha egymásnak teljesen ellentmondó adatok olvashatók arról, hogy hasznos-e vagy káros a fogyasztása.

Nemcsak a kávé tartalmaz koffeint, hanem olyan növényi eredetű termékek is, mint a fekete tea, a kakaó és a csokoládé stb. A jó minőségű kávéfajták koffeintartalma 1-1,5% között van.

A koffeinnek az emberi szervezetre tett hatása összetett.

A kávé hasznos hatásai:

A koffein mértékletes fogyasztás esetén növeli a teljesítőképességet és frissességet, éberséget biztosít számunkra, a ritkán, alkalmanként kávézóknál pedig fokozza az anyagcserét.

Kávéfogyasztást követően fokozódik a szívműködés, ezáltal nő a pulzusszám és emelkedik a vérnyomásunk (1-3 óra alatt átlagosan 5-10%-kal). A koffein ezenfelül vizelethajtó hatású, mert tágítja a veseereket, a víz és bizonyos ionok visszaszívódását viszont gátolja.

A koffein serkentő hatású, stimulálja az agykérget, stimulálja a központi idegrendszert, a központi idegrendszerre és az agyra élénkítő hatással van; fokozza a szív- és veseműködést, gyorsítja a légzést, ellazítja az apró hörgők, az epevezeték, a gyomor- és bélrendszer simaizmait, és felgyorsítja az anyagcserét.

A magas vérnyomásúaknak, a szív- és veseelégtelenségben szenvedőknek ezért óvatosan kell bánniuk a kávéval.

A kávéfogyasztás csökkenti a bélrák, a májrák, a szív és érrendszeri megbetegedések és a Parkinson-kór kockázatát.

A kávénak ezt a hatását valószínűleg a polifenolok okozzák. Ilyen antioxidánsok a kávé mellett a csokoládéban, a vörösborban, a teában és sok gyümölcsben is előfordulnak. Egyes kutatók szerint azonban a kávé, a benne lévő savak miatt az egyik legfontosabb forrás.

kávé

Felelőtlen fogyasztása

ugyanakkor növeli a stresszt, a szívkárosodás és a csontritkulás veszélyét.

A túlzott kávéfogyasztás (vagy koffeinbevitel – pl.: kóla – termékekkel ) egyéb tüneteket is produkálhat – hőemelkedés, aritmikus érverés, remegés, sőt szorongás, esetleg hasmenés.

A nem megfelelőn használt koffein álmatlanságot okozva lehetetlenné teszi a pihenést, ingerlékennyé tesz.

Gyakori hiba, az, amikor a kávéból feleslegesen sokat fogyasztunk. Ekkor a kávé hatóanyaga már nem serkent, hanem megterheli a szervezetet. A máj már nem képes a felesleges koffeint feldolgozni, így az mérgezési tüneteket okoz. Enyhébb esetben heves szívdobogás, rosszullét, verejtékezés, legsúlyosabb esetben ájulás is történhet.

Az éhgyomorra történő reggeli kávéivás, hosszabb távon keményen megbosszulja magát. Okozhat gyomorfekélyt, érrendszeri megbetegedéseket is.

Kutatási adatok kimutatták, hogy

  • Az elhalálozás rizikója kétszer nagyobb azoknál a férfiaknál és négyszer a nőknél azon csoportnál, akik kilenc vagy több csésze kávét ittak naponta, összehasonlítva azokkal, akik egy vagy kevesebb csésze kávét fogyasztottak.
  • A szívbetegség gyakorisága jelentősen összefüggött az elfogyasztott kávé mennyiségével.
  • A koffein elősegíti a fibrillációs típusú szívritmuszavarok létrejöttét
  • Pozitív összefüggést fedeztek fel a kávéfogyasztás és a magasabb vér koleszterin szint között. Az elvégzett kísérletek azt bizonyították, hogy a kávéfogyasztás 10 hétig történő teljes beszüntetése után a vér koleszterinszintje átlagban 13 %-kal csökkent, míg azoknál, akik visszatértek a kávé fogyasztáshoz fokozatos koleszterinszint-emelkedést tapasztaltak.
  • A koffein egyik fontos tényező bizonyos degeneratív betegségek (érelmeszesedés, cukorbaj, szívbetegségek) kialakulásában

A benne lévő csersav és koffein gyomorégést, émelygést, hányást – egy szóval gyomorproblémákat okozhat.

kávéfogyasztás

Függőség alakulhat ki napi, rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztás esetén, mely elviselhetetlen fejfájásban nyilvánul meg,

Gyakorlott fogyasztók ismerik a kávé azon hatását, hogy az átmeneti teljesítménynövelés után rohamos teljesítménycsökkenéssel, sokszor „lefáradással”, álmossággal jár nagyobb mennyiségű fogyasztása. Szervezettől függően akár három csésze (300 ml) elfogyasztása esetén is kézremegést, vértolulást, szívtáji nyomást okozhat.

Különböző vizsgálatok kimutatták, hogy napi négy csészénél több kávé fogyasztása kalciumveszteséget okoz.

Az eszpresszókávéban vannak olyan komponensek, amelyek növelik a koleszterinszintet.

Bizonyos káros hatásokat mutattak ki a fogamzóképességre, és azt, hogy a születendő gyermek kisebb súlyát okozhatja.

Ne igyunk kávét lefekvés előtt!
Ne igyunk napi két -három adag kávénál többet!
Ne igyunk kávét éhgyomorra! A kávéban lévő csersavak kártékony hatással lehetnek ránk, és a kávé vízhajtó hatása sem tesz jót a gyomornak.