Széchenyi kártya hitel
Vállalkozás

Széchenyi kártya hitel kisvállalkozóknak: mire használhatjuk?

Az elmúlt járványos és korlátozós időszak erős lenyomatot hagyott a gazdaságon is. Éppen ezért létrejött néhány gazdaságvédelmi intézkedés, amivel állami szinten, állami támogatással kaphatunk segítséget a gazdaság újraindításában. A segítség több kedvező konstrukciójú, alacsony kamatozású hitel formájában jelenik meg. A számunkra megfelelő hitel igénylése érdekében érdemes ismerni azokat a paramétereket, amelyek fontosak a kiválasztás szempontjából. Cikkünkben összeszedtük a Széchenyi hitel jellemzőit és mindent, ami elengedhetetlen a döntéshez!

Széchenyi hitel: milyen típusai vannak?

Az alacsony költség nem a hitelek jellemzője, de itt mégis! A Széchenyi hitel ugyanis megengedi, hogy csak a felhasznált összegek után történjen a kamatfizetés. Ráadásul a kapott összeg bármire felhasználható a vállalkozáson belül: legyen az a bérleti díj, a kollégák fizetése, vagy éppen alapanyag beszerzése a vállalkozás termékéhez. A hitelek megfelelő felhasználásának érdekében összegyűjtöttük a különböző típusok főbb jellemzőit.

Széchenyi Turisztikai Kártya Hitel

Meghatározott tevékenységi körrel rendelkező vállalkozásként igényelhető a Széchenyi hitel a futamidő végéig 0%-os kamattal. Ezek a tevékenységi körök jellemzően azokat a vállalkozásokat érintik, amelyek bezárásra kényszerültek, vagy ellehetetlenültek a járvány szigorúbb lezárásokkal járó időszakában. Főleg a turisztikai és a szórakoztatóipari szektor érintett ebben. A szabadon felhasználható hitel futamideje 1-3 év, kezelési költsége szintén 0%. A hitelösszeg 1 és 250 millió forintig terjedhet.

Széchenyi Kártya Folyószámlahitel

Itt már nincs megadva konkrét tevékenységi kör, viszont átmeneti likviditási problémákat nagyszerűen átvészelhetünk vele. A folyószámlahitel jellemzően a napi működés finanszírozására létrehozott segítség. A hitelösszeg 1 és 75 millió forint között változhat, a kezelési költség 0%, viszont a fix kamat 0,10%-os a hitel lejáratáig vagy a futamidő végéig (maximum 3 év).

Széchenyi Likviditási Hitel

Forgóeszközökre lenne szükség? A Széchenyi hitel Likviditási hitel GO szabad felhasználást biztosít a forgóeszközök beszerzésére, más szolgáltatások igénybevételére, illetve más hitel kiváltására. A hitelösszeg 1 és 250 millió forint közötti lehet. A kezelési költség itt is 0%, viszont fix, 0,20%-os kamat terheli a hitelt a futamidő végéig, ami maximum 3 év.

Széchenyi kártya hitel kisvállalkozóknak

Hogyan döntsünk egyik vagy másik Széchenyi hitel mellett?

1. Milyen jellegű segítségre van szükség?

A Széchenyi hitel többféle megoldást nyújt a pénzügyi helyzet javítására 0%-os, vagy nagyon alacsony kamatok mellett. A hitelek feltételei, a felvehető összegek és a felhasználhatóságuk eltérő, azonban úgy alakították ki őket, hogy minden vállalkozó megtalálja a számára megfelelő segítséget. Érdemes átgondolni, hogy mire van szükségünk.

Röviden összefoglaltuk, hogy mire vehetőek fel az egyes hitelek:

  • Széchenyi Turisztikai kártya hitel: Meghatározott tevékenységi körrel rendelkezők számára adott szabad felhasználású hitel. Jellemzően a turisztikai szektor igényelheti.
  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel: Napi működés és átmeneti likviditási problémák finanszírozására hasznos.
  • Széchenyi Likviditási hitel: Elsősorban forgóeszközök beszerzésére, szolgáltatások igénybevételére és hitelkiváltásra igényelhetjük.

2. Igényelhető összeg

Mekkora hitelösszegre lenne szükségünk? A Széchenyi hitelek már 1 millió forinttól akár 75, vagy 250 millió forintig terjedő összeget is adhatnak. Fontos átgondolni és kiszámolni, hogy pontosan mekkora összegre van szükségünk a vállalkozásunk újraindításához vagy az átmeneti likviditási problémák fedezéséhez. Habár bizonyos esetekben nagyon alacsony a kamatösszeg, azért gondoljunk bele abba is, hogy a felvett hitelt idővel törlesztenünk kell.

3. Futamidő

Mekkora futamidő alatt tudjuk visszafizetni a kölcsönösszeget? Jellemzően 1 és 3 év közötti futamidő jöhet szóba. Érdemes megbecsülni, hogy az elkövetkezendő 1-3 évben mekkora bevételre tehetünk szert, szükség van-e profilváltásra vagy kiegészítő tevékenység felvételére a hitelösszeg törlesztéséhez. Ennek alapján válasszuk meg, hogy mekkora futamidős hiteleket tudunk vállalni.

4. Feltételek

A döntési szempontok közül pedig nagyon fontos, hogy egyes bankok mit várnak el a vállalkozóktól:

  • A legtöbb banknak szüksége van fedezetre vagy pozitív múltbéli működésre, nyereséges gazdálkodásra.
  • Szükség van minimum 1 lezárt üzleti évre
  • A tulajdonosi kör 50%-a nem változott az elmúlt fél évben.
  • Bizonyos cégformákkal igényelhetőek a hitelek: Ev., Bt., KKt., Kft., Nyrt., Zrt., ügyvédi és közjegyzői irodák, szövetkezetek, őstermelők, családi gazdálkodók.
  • A vállalkozás nincs NAV végrehajtás alatt, nem tart fenn kifizetetlen bankhitelt, és a tulajdonos sem szerepel BAR listán. A vállalkozásnak az adózás utáni jövedelme nem negatív.

Mint ahogy azt látjuk, számtalan lehetőségünk van arra, hogy vállalkozásunkat visszahozzuk a likviditási problémák és külső körülmények okozta csőd széléről. Azonban mint minden hitelnek, ennek is meg kell felelni bizonyos feltételeknek, valamint felelősséggel tartozunk a visszafizetés szempontjából is. Hitelre lenne szükségünk a vállalkozásunk fenntartásához? Ne habozzunk felkeresni az Erste bankot ez ügyben, hiszen a munkatársak segítőkészen válaszolnak minden kérdésre.

Pályázati lehetőségek kisvállalkozóknak

Pályázat Fejlesztés