leukémia alapítvány
Egészség

Hogyan kezelik a leukémiát?

A leukémia egy igencsak összetett betegség, így a kezelése is egy bonyolult, mély szakértelmet igénylő folyamat. A modern orvostudománynak köszönhetően ma már léteznek olyan kezelési módszerek, amelyek nagyban megnövelik a beteg túlélési esélyeit, ilyen például a csontvelő átültetés is.

Mi okozza a leukémia tipikus tüneteit?

A leukémia nem véletlenül híresült el fehérvérűség néven is, ugyanis a tipikus tünetek okozói a daganatosan elváltozott fehérvérsejtek és az csontvelőben megjelenő, éretlen, kórosan elváltozott vérképző sejtek, valamint ezek vérpályára lépése. Mindennek oka, hogy a csontvelőben található, éretlen vérképző sejtek rákos átalakuláson mennek keresztül, valamint ezek felszaporodása is komoly problémákat okoz.

Attól függően, hogy a leukémia kialakulása melyik fehérvérsejtképző-vonalon jelentkezik, megkülönböztethetünk egymástól myeloid és lymfoid típust, valamint attól függően, hogy mennyire hamar jelentkeznek a leukémia jellegzetes tünetei, a krónikus és akut típusok között is különbséget teszünk.

Milyen tüneteket okoz a leukémia?

A leukémia miatt elégtelen mennyiségben termelődő egészséges vérsejtek és az egészségtelen, feladatukat ellátni képtelen vérsejtek együttesen nem képesek megbirkózni a szervezetbe jutó fertőzésekkel, így gyakori, hogy a leukémiás beteg különböző megbetegedéssel és influenzához hasonló tünetekkel küzd.

Emellett a vérsejtek elégtelen mértékű termelődése miatt az érintetteknél gyakran jelentkezik anémia, tehát vérszegénység, valamint a bőr érzékenyebb lesz, így kisebb foltok jelennek meg a betegen. Előfordulhat emellett az ínyek gyulladása is.

A daganatos sejtek hamar elkezdenek felgyűlni a nyirokcsomókban, a vesékben, a májban és a lépben, így ezek a területek megnagyobbodnak, amely által fájdalmat is okozhat a leukémia az adott betegnek.

Csontvelő átültetés – így kezelik a leukémiát

A leukémia a mai orvostudománynak köszönhetően nem halálos betegség, így a legtöbb betegnek igencsak magasak a gyógyulási esélyei. Bár a csontvelő átültetés egy igen bonyolult folyamat, majd a transzplantáció időszak egy hosszú, stresszes időszak, sok esetben ez lehet a leukémia leküzdésének a kulcsa.

A leukémia kezelésének általános módjai, a kemoterápia és a sugárkezelés mellett a csontvelő átültetés szokta meghozni általában a végső gyógyulást. A kezelés alatt ugyanis a kórosan elváltozott csontvelőt csaknem teljes mértékben eltávolítják, majd egy egészséges, megfelelő csontvelődonor őssejtjeivel pótolják. Ha a beavatkozás sikeres, a szervezet befogadja a kapott őssejteket és a daganatos vérsejtek helyett újra egészséges, megfelelően funkcionáló vérsejtek képződnek a jövőben.

Ma már bárki jelentkezhetnek csontvelő donornak, ezzel segítve egy leukémia okozta megbetegedéssel küzdő ember életét. Ha szeretnél Te is segíteni egy leukémiás érintettnek, legyél Te is őssejt donor vagy támogass még ma egy ‘leukémiás’ alapítványt!